Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Forralt bor - Morfeusz újratölti

Forralt bor - Morfeusz újratölti
Forralt bor - Morfeusz újratölti
21 perc / előkészület: 1 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valamikor a távoli jövőben: Kb 2411 és felet írunk. Morfeusz már csak virtuálisan vívja harcát a Mátrixi Szmisszel egy játékállomás 200-on (vagy akinek jobban tetszik egy X dobozon). Már csak 1 dolog valódi. Morfeusz a kezében 1 pohár gőzölgő itallal álldogál az ablaknak támaszkodva. Az emlékeiben kutatva felrémlik előtte, hogy ennek az italnak a receptjét még valamikor ifjúkorában olvasta vmi arhívumban, egy régi-régi, régi-régi blogon, vagy min, egy ősrégi technológiával működő virtuális hálózaton. De szép idők voltak azok. Talán internetnek hívták..., nagyot kortyolva a gőzölgő folyadékból kíváncsi, de már savószínű szemét a külvilágra veti. Semmit nem lát.., „A kint gomolygó szmog lehet az oka !” - gondolja, de sokkal inkább a szemüvege párásodott be a forralt bortól… hopp, megint elfogyott, itt az idő újratölteni… Prezent déj: Hát akkor töltsük újra. Az előző receptben úgysem volt alkohol, így ebben szinte csak az lesz. Vegyél 1 üveg (0,75 dl) lehetőleg száraz, vagy félédes vörösbort, de ne az alsó polcról. Ha olcsóbb, mint 600-700 ft, akkor tuti a Fejfájós pincészet borát választottad. Hozzál még 2 db narancsot, egész szegfűszeget, egész szegfűborsot, egész fahéjat, barna cukrot, vagy mézet és kell hozzá filteres gyümölcstea, vagy befőtt. Jajdefoganyukádörülni. Az évek óta minden látogatáskor neked adott, de általad soha fel nem használt befőtt (konkrétan visszamenőleg 1963-ig minden évjáratod megvan) végre beteljesíti a sorsát. Fogj egy 3-4 literes lábast, öntsd bele a bort. Mosd meg a narancsokat. Alaposan a héját is. Jaaaj! Ha hobbi héjareptető vagy, akkor ne a madarat egrecíroztasd, hanem a narancs héját :). Vágj ketté 2 db narancsot. 2 db felet facsarj bele a borba, a másik 2 felet, pedig darabold fel és ez is mehet a borba. Fogj 4-5 db egész fahéjat, egy fél marék szegfűborsot és szegfűszeget. Mennyi a fél marék, mennyi? Mittudomén. De precíz vagy. Jó akkor 7-8 db szegfűbors, és 11-12 db szegfűszeg. Aztán bele vagy 4 evőkanál méz (vagy barnacukor, lehet több kevesebb, attól függ mennyire szereted édesen), és a befőtt. Fogj egy meggybefőttet (lehet szilva is, de eper is ok) és a levét öntsd bele az egyvelegbe. Ha a befőttben lévő gyümölcs magozott, akkor mindenestől mehet bele, ha nem akkor is, csak akkor fenntartásokkal kell kezelni majd fogyasztáskor. Folyamatosan főzni kell, de nem szabad felforrnia, max gyöngyözzön, mint az ovisok a délutáni alvás után, mert egyébként az alkohol egy része elvész, akkor meg ugye minek az egész. Próbáld meg legalább 20 percen keresztül főzni (mondom forrás nélkül), mert ennyi idő kell, ahhoz, hogy minden összetevő íze kellően átjárja. Ha nincs befőtt (akkor jelzem, hogy anyukád nem szeret, kéne vele beszélni), akkor tegyél fel 4-5 dl vizet, forrald fel, bele 2 db gyümölcstea-filter, pl.: eper, feketeribizli, vagy erdei gyümölcs (ha gurmé vagy, nehogy filterrel készítsd, akkor főzz igazi gyümölcsdarabos teát). Na, aki tutira rá akar menni az alkoholtartalomra, az tudja egy kicsit okosítani, pl 0,5 dl rummal (vagy többel, de nem fehérrel. Leszűröd, iszod, gyümölcsöt megeszed, nem fázol, ügyes vagy.

 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy 3-4 l-es lábosba beleöntjük a bort.
  2. A narancsokat megmossuk, félbe vágjuk, 2 felet belefacsarunk, a másik két felet beledaraboljuk.
  3. Beletesszük a fahéjat, szegfűborsot, szegfűszeget, mézet, majd beleborítjuk a befőttet is (lehetőleg magozott legyen), vagy a teát.
  4. Ízlés szerint hozzáadjuk a rumot (így már inkább grog, mint forraltbor).
  5. Lassú tűzön megvárjuk míg gyöngyözni kezd, majd ezt követően további 20 percig "gyöngyöztetjük", de fontos, hogy ne forraljuk!
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 565
elküldve: 3
receptkönyvben: 375
elkészítve: 17/26
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
alkalom: karácsonyi édességek
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

forralt bor, grog

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Thea71
Thea71 Thu, 2011-12-29 23:59

Szilveszterre tökéletes lesz! Jókat kacarásztam a leírásodon, meg kell hagyni, van stílusod :-)

Lanita69
Lanita69 Wed, 2011-12-14 15:06

Hmm, nagyon finom volt. Szombaton már ipari mennyiségben készítem, mert baráti körben isszuk. Köszönöm a receptet! :-D

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2011-12-04 22:00

...nem fázol, ügyes vagy... a hirtelen felszabaduló bolsogsághormonokról nem is beszélve, melynek eredményeképpen kebledre ölelnéd az egész világot, és így közelegvén a szeretet ünnepéhez mindenkinek adnál egy kicsit ebből az afrodiziákumból, és akkor "what a wonderful woooorld..."
Ismét jól éreztem magam, miközben olvastam, nagyon jó a stílusod!
Minden jót
Tímea

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2012-01-19 14:36

Már azóta megcsináltam párszor, te leszel a hibás, ha függő leszek! :-)))

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Thu, 2012-01-19 15:46

figy. Legalább 10 olyan angolszász kutatási eredményt tudok felmutatni, ahol kihozzák, hogy a forralt bor ivása stresszoldó, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a stroke kockázatát...
Persze legalább ennyi kutatást tudok felmutatni ennek ellenkezőjéről, attól függően, hogy a gyógyszergyártók, vagy a borászok fizették-e ki a kutatócsoportot...
Szóval, ha 10 érv szól mellette és 10 ellene, akkor semleges, tehát ihatod :D

Gyermely2009
Gyermely2009 Sun, 2011-12-04 16:17

Hosszú séta után igazi " Adventi" hangulatot árasztó finomság! Én sokkal egyszerűbben szoktam forralt bort készíteni, de a Te recepted, és a végeredmény fantasztikusan jó lehet! Ma kipróbáljuk.Köszönöm a receptet!

394
száraz vörösbor 7.5 dl
narancs 2 közepes db
fahéjrúd 5 db
szegfűszeg 1 ek
szegfűbors 1 ek
méz 4 ek
meggybefőtt 50 dkg
rum 0.5 dl