Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foszlós fonott kalács medea konyhájából

Foszlós fonott kalács medea konyhájából
Foszlós fonott kalács medea konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nincs is talán jobb reggeli mint, egy frissen sült kalács, vajjal és egy pohár kakaóval. Ezzel a könnyen elkészíthető recepttel pedig még a kalácsot is mi magunk süthetjük meg, ami külön öröm... :)

hozzávalók / 8 adag

tészta

kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a vaníliás cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
  2. Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a sütőport, majd az élesztős tej és tojássárgája segítségével közepesen lágy tésztát dagasztunk. FONTOS, hogy a dagasztás közben folyamatosan adagoljuk a tésztához a felolvasztott vajat.
  3. Ha elkészültünk, 30 percet pihentessük meleg helyen, hogy a kelési folyamat beinduljon. Ezután a tésztát egy éjszakára rakjuk a hűtőszekrénybe, hogy ott keljen meg. Amennyiben rögtön szeretnénk elkészíteni a kalácsot, ezt a lépést hagyjuk ki, és kelesszük duplájára a tésztát (1 vagy 1,5 óra alatt), majd az alábbiak szerint folytassuk.
  4. Másnap reggel válasszuk két részre a tésztát (ha két kalácskát akarunk), és alaposan gyúrjuk át. Hármas vagy négyes fonással formázzunk kalácsokat belőlük.
  5. A formázás után tegyük sütőpapíros tepsire, és kenjük le a tojásfehérjés-tejes-cukros keverékkel, és pihentessük további 25 percet.
  6. Közben melegítsük elő 180 fokosra a sütőnket (alul- felül sütési funkción). A 25 perc eltelte után én újra szoktam kenni a tésztát, hogy szép márványos legyen a felülete, de ez a lépés akár ki is maradhat. Aki szeretné, ilyenkor megszórhatja még mandulaforgáccsal, egész mákkal vagy jégcukorral is.
  7. Ezután tegyük a sütőbe, és kb. 25-30 perc alatt süssük őket mosolygósan pirosra.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 186
elküldve: 2
receptkönyvben: 81
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fonott kalács, foszlós kalács, ünnepi kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Shanna21
Shanna21 Mon, 2015-08-03 12:03

Tegnap elkészítettem ezt a kalácsot. Mivel gyermekeim tejallergiásak, én tej helyett vizet és 1 púpos e.k. kókusztejport használtam. Nagyon-nagyon finom lett, és alig volt munkám vele. A tanácsot nem fogadtam meg a vajról (esetünkben margarin), én hűtőhidegen jól elmorzsoltam a száraz alapanyagoggal. Kézzel dagasztottam, működött. A kész kalács sokkal finomabb, mint a bolti. Foszlós, finom illatú, még másnaposan is teljesen élvezhető. Ajánlom mindenkinek!!!

237
tej 2 dl
vaníliás cukor 1 ek
cukor 2 ek
élesztő 2 dkg
finomliszt 32 dkg
1 kávéskanál
sütőpor 1 tk
tojássárgája 1 db
vaj 5 dkg
tojásfehérje 1 db
tej 1 ek
cukor 1 teáskanál