Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foszlós házi kalács

Foszlós házi kalács
Foszlós házi kalács
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyakran sütök kalácsot hétvégi reggelikre, nagyon szeretjük. Van, hogy megtöltöm kakaóval, dióval vagy túróval, de így üresen is nagyon finom. Ha azt szeretnénk, hogy tényleg foszlós, puha legyen a végeredmény, fontos, hogy friss legyen az élesztő és jó sokáig dagasszuk - tapasztalataim szerint kenyérsütőgépbe sütve nem lesz ilyen ropogós a héja és ennyire foszlós a belseje.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ha tölteni szeretnénk valamivel (kakaóval, dióval, mákkal, stb) a kinyújtott tésztát nem simán a vajjal kenjük meg, hanem rászórjuk a darált diót/mákot/kakaót, és úgy tekerjük fel rudakká. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, kialakítunk a közepében egy mélyedést. Ebbe beleszórjuk a cukrot és a sót, beleöntjük a kézmelegre langyosított tejet is, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve hagyjuk állni kb. 5-7 percet, hogy megdagadjon az élesztő. Ezalatt megolvasztunk 15 dkg vajat. (A maradék 5 dkg-ot később fogjuk használni, így azt se tegyük vissza a hűtőbe, hagyjuk puhulni szobahőmérsékleten)
  2. Ha felfutott az élesztő, elkeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a tojást és az egyik tojássárgáját (a másik kell majd a tetejére), a citromhéjat, jól összedolgozzuk, majd mikor összeállt sima tésztává, egyenletesen csorgatva hozzádolgozzuk az olvasztott vajat is. Addig dagasztjuk (én a robotgép dagasztóspiráljával szoktam), amíg szép fényes és hólyagos nem lesz. Letakarva huzattól mentes, langyos helyen hagyjuk megkelni duplájára (ez egy-másfél óra).
  3. Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, és kettőt visszatéve a kelesztő edénybe, a harmadikat 2-3 cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük egyenletesen a vaj egyharmadával, és szorosan feltekerjük. Félretesszük, és a másik két részt is nyújtjuk-kenjük-tekerjük. A három feltekert rudat a deszkán egyszerű fonással összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt formába helyezve hagyjuk pihenni 10-15 percet.
  4. Bekapcsoljuk a sütőt, és 220 °C-ra állítjuk. Mikor eléri a kívánt hőmérsékletet, a kalácsot lekenjük tojássárgájával, és rászórjuk a tetejére a vaníliás cukrot, majd betoljuk a forró sütőbe. Mérsékeljük a hőfokot 200 °C-ra, és alul-felül sütéssel 35 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, az utolsó 10 percben le lehet alufóliával takarni. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk még negyed órát a formában, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 446
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
mikor: reggeli
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

húsvéti kalács, fonott vajas kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

607
finomliszt 45 dkg
cukor 5 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 2 db
tej 2 dl
vaj 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
1 csipet
friss élesztő 3 dkg
vaníliás cukor 1 csomag