Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foszlós kalács 2.

Foszlós kalács 2.
Foszlós kalács 2.
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a közös, Apa által főzött, "igazi" kakaós vasárnapi reggeliket. Persze ehhez valami friss péksütemény is dukál. Na, de ki az, aki vasárnap reggel szívesen megy boltba? Pláne vidéken, nehezen megoldható.
Ezért kerestem valami egyszerű, de nagyon finom kalács receptet, ami szombaton megsütve, tökéletes reggeli vasárnap. Meg is találtam Max oldalán, azóta is hálát rebegek neki, valahányszor megsütöm. Ez nálunk Max kalácsa címen fut a receptes füzetemben, igazi foszlós kalács. 
Ajánlom, hogy mindenki olvassa el az ő leírását is, sokkal részletesebb, bár a liszt összetételén én változtattam, mert nekem így volt egyszerűbb.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Csináltam már 2 emeletesre, azaz 2 db hármas fonatot ültettem egymás tetejére, de többnyire lecsúsztak egymásról. Egy ideje a négyes fonással csinálom, így mindig szépre sikerül. Találtam egy videót a hatos fonásról, legközelebb azt fogom kipróbálni.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tej kb. 2/3-át hőálló bögrébe tesszük a margarinnal együtt, és a mikróban megmelegítjük.
  2. Közben beletesszük a kenyérsütőgép üstjébe az olajat, a 2 fajta cukrot, a sót és a maradék tejben elkevert tojássárgáját.
  3. Ha a margarin elolvadt a meleg tejben, ezt a keveréket is beleöntjük az üstbe. Beletesszük a 2 fajta lisztet, majd legvégén a tetejére morzsoljuk, vagy szórjuk az élesztőt.
  4. A kenyérsütőgépben tészta programon 1:50 percet kelesztjük. Természetesen ennek hiányában is tökéletes tésztát kapunk, akkor a hagyományos módszerrel, kelesztőtálban kelesztjük kb.1 órát, miután bedagasztottuk.
  5. Ha a tészta megkelt, tetszőleges módszerrel kalácsot formázunk belőle. 
  6. Ha megformáztuk, lekenjük egy tojássárgája és pici tej keverékével, majd meleg helyen 45 percig kelesztjük. (Én elektromos sütőben 50 fokon szoktam.)
  7. Kb. 35-40 percig sütjük. (Sajnos nem tudok más támpontot adni, mindenki a saját tűzhelyét ismeri.)

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 483
elküldve: 1
receptkönyvben: 338
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Rea

Mióta szakács: 2010.02.13.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

fonott kelt kalács

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

creatrivia
creatrivia / creatrivia Tue, 2016-03-29 09:15

A recept kiváló, gyönyörű kalács lett belőle (friss élesztőből csináltam, hatalmasra dagadt), viszont a 15 g só szerintem túl sok bele. Így is finom, sonkával húsvétkor elfogyott, de desszertnek már túl sós. Lehet, hogy túl finom szemű sót használtam, és ezért lett intenzívebb a sós íz benne, de legközelebb biztos, hogy nem tennék bele ennyit. A receptet viszont megőrzöm, a tésztája az "igazi" kalácsé.

Csullika
Csullika Thu, 2012-12-06 23:26

A húsvéti sikeren felbuzdulva most megint nekifutottam, de egy kicsit elkeseredtem, mert nagyon nem akart megkelni. Már sül, de nem az igazi, alig bírtam egy kicsit kelésre bírni, így elég hosszúkás maradt... Pedig friss élesztőt használtam, érdekes... Az illata jó, de a belsejétől tartok... Járt már valaki így rajtam kívül?

Brea
Rea / Brea Mon, 2012-12-10 14:45

Szia Csullika!

Milyen lett a kalácsod? Nem tért észhez? Én ezzel a recepttel úgy már jártam, hogy a friss élesztőtől túl kelt, kirepedt, de hogy nem kelt volna, olyannal még nem találkoztam. De hangsúlyozom, ezzel a recepttel. Egyébként én is találkoztam már fáradt élesztővel, ami egyszerűen nem dolgozott. Máshoz nemigen, de ehhez csak szárított élesztőt használok, annyira tökéletes vele, és annyira imádjuk, hogy sajnálom egy rossz élesztővel elrontani. Tovább jó sütögetést :)
Üdv.
Rea

Brea
Rea / Brea Fri, 2012-04-20 12:40

Örülök hogy mindenkinek sikerül, tudom mit éreztek:) Én ezt még csak egyszer rontottam el, mikor friss élesztőt használtam hozzá, valószínű túl sokat, mert túl kelt. Azóta nem kikísérletezem vele, maradok a bevált arányoknál.

Csullika
Csullika Mon, 2012-04-09 22:12

Kedves Rea!

Köszönöm a receptet, szombaton megsütöttem, a húsvéti asztal fénypontja lett!:) Még magam is meglepődtem, hogy én ilyet tudok, nemhogy a család!:) A 6-os fonás nem is volt nehéz a video alapján. Felvéve a kedvencek közé;)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sat, 2012-03-31 14:00

Kedves Rea!

Köszönet a receptért, fantasztikus lett! A fiam kalácsot enne kaláccsal, öröm volt nézni, ahogy két hatalmas szeletet eltüntetett :)

anytha1
anytha1 Fri, 2012-02-17 08:27

Nagyon-nagyon finom!!!!2 hét alatt már 3X sütöttem!!Simán,kakaósan,mazsolával,tepsiben,kerámiatálban..Az első alkalommal-alig bírtam ki-,de megvártam a férjem a felszeléssel,hogy lássa egyben a kalácsot,hogy milyen gyönyörű lett.Köszönöm!

anytha1
anytha1 Mon, 2012-06-18 14:51

Azóta kipróbáltam úgy is,hogy 2 tojássárgája helyett 2 egész tojást tettem bele és a tetejét is tejes-tojásos (fehérjével együtt) kencével kentem le és így is jó!

Swampi
Swampy / Swampi Wed, 2012-02-01 19:15

Szia!

Bár én nem a te recepted alapján, de a te videó linked alapján csináltam ma kalácsot. Fantasztikus a 6-os fonás. Elsőre nehéznek tűnt, de aztán belejöttem. :) Köszi a tippet! Jó sütést! :)

galibolya77
galibolya77 Fri, 2011-04-15 16:16

Köszi a hatosfonatos segítséget is. Ez alapján könnyen el tudtam én is készíteni.

Brea
Rea / Brea Fri, 2011-04-22 18:17

Örülök hogy segíthettem. Nekem holnapra van be tervezve 2 kalács sütése a vasárnapi reggelihez.

galibolya77
galibolya77 Fri, 2011-04-15 16:14

Nagyon jó a recept! A kalács gyönyörű lett, tényleg foszlós és finom. Köszönöm.

Brea
Rea / Brea Mon, 2010-07-12 19:36

Örülök hogy Neked is tetszett a recept. Ezt mindenkinek meg kéne kóstolnia:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-10 10:12

Kedves Rea, tegnap megsütöttem: fél adagot készítettem a páromnak a recept szerint, fél adagot magamnak teljes kiőrlésű búzalisztből, mazsolát is tettem bele. Nagyon finom lett, csak ajánlani tudom mindenkinek. Reggelire tejeskávéval isteni volt! :-) Köszönjük!

Ambavir
Ambavir Sun, 2010-06-27 10:56

Szia Brea! A maradék tojásfehérje felhasználásának másik alternatívája a Néger kocka. Nálunk sosem elég magas a hab a tetején.

brumi.1
brumi.1 Sat, 2010-04-03 21:12

Elkészítettem a kalácsot!!! ELMONDHATATLANUL jól sikerült, nagyon finom lett!!! Köszönet a receptért!
Sose gondoltam volna magamról hogy ilyet is tudok, tisztára mint a bolti...sőőőt!!!!:)))) és amikor sült olyan finom "pékség" illat volt a lakásban...:)
Az egyéves kislányomnak is nagyon ízlett:) szóval büszke vagyok magamra, jók ezek a sikerélmények:)
Egyszóval mindenkinek csak ajánlani tudom hogy próbálja ki ezt az isteni finom péksüteményt.
Még egyszer köszönet a receptért, és további szép hétvégét!
Üdv
Linda

Brea
Rea / Brea Sun, 2010-04-04 21:21

Szia Linda!

Gratulálok , nagyon ügyes vagy:))
Valóban még az illata is Isteni. Egyszer mikor sütöttem, a 4 éves unokaöcsém kijött a konyhába, benézett a sütőbe és rámutatott: kérek olyan illatot:)
Neked is további szép hétvégét!
Üdv.

Rea

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-04-01 23:39

Már nagyon késő van de, tudom, hogy én ezt fogom sütni húsvétra, már holnap ki is fogom próbálni.

brumi.1
brumi.1 Thu, 2010-04-01 17:26

Köszi a gyors választ, neked is nagyon kellemes ünnepeket!!
Majd megírom hogy milyen lett a kalács!:))
L.

brumi.1
brumi.1 Thu, 2010-04-01 12:34

Szia Rea!
Nekem csak egy olyan kérdésem lenne, hogy a két tojássárgája közül csak egy kerül bele a tésztába, és a másikkal kenjük le a tetejét, vagy az már egy harmadik tojássárga lenne??:))
Előre is köszi a választ, nagyon szeretném megsütni húsvétra!
Üdv
Linda

Brea
Rea / Brea Thu, 2010-04-01 14:11

Szia!

A tetejére egy harmadik tojásnak a sárgája megy. Innen adódik az a cirka 30 tojásfehérje a fagyasztómban:)
De erre is találtam egy nagyon jó megoldást, Zit cukrászkrémesét, amit itt találtam: http://www.nosalty.hu/cukrasz_kremes_recept_9275
Jó sütögetést! :) És Kellemes Ünnepeket!

Üdv.
Rea

Brea
Rea / Brea Sun, 2010-03-07 13:28

Képet cseréltem, ez már a hatosfonatos. Mindig így fogom sütni, olyan szépen egybetartotta, felfelé kelt. Gyönyörű lett.

875
napraforgó olaj 2 ek
15 g
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
margarin 6 dkg
tej 270 ml
tojássárgája 2 db
rétesliszt 10 dkg
finomliszt 50 dkg
instant élesztő 11 g