Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foszlós kalács 4. - teljes kiőrlésű liszttel

Foszlós kalács 4. - teljes kiőrlésű liszttel
Foszlós kalács 4. - teljes kiőrlésű liszttel
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Téli reggeleken eperlekvárral, vajjal, meleg tejeskávéval isteni!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben felolvasztjuk a margarint.
  2. A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk, átmossuk.
  3. A lisztet a sóval, édeskével, vaníliás cukorral tálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleütjük a tojásokat. Ha megpuhult a mazsola, azt is hozzátesszük.
  4. A tejes-margarinos eleggyel rugalmas, lágy tésztává dagasztjuk, és 1 órán át kelesztjük konyharuhával letakarva.
  5. Kikenünk egy királytorta formát kevés olajjal, majd a megkelt tésztát először átgyúrjuk, és négyes fonással megformázzuk. A kikent formába tesszük, és fél órát kelesztjük még. A sütőt előmelegítjük. A kalács tetejét megkenjük felvert tojással, és a forró sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük.
  6. Amikor kivesszük a sütőből, langyos, édes tejjel picit meglocsoljuk, alufóliával 5 percre letakarjuk. 5 perc elteltével az alufóliát papírtörlőre cseréljük, konyharuha alatt hagyjuk kihűlni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30*20*6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 21 162
elküldve: 6
receptkönyvben: 324
elkészítve: 10/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

teljes kiőrlésű foszlós kalács

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

norcsakis
norcsakis Sat, 2013-09-07 11:56

Elkészítettem én is a kalácsot, de tk rozsliszttel, 10 dkg nádcukorral, mazsola nélkül.
A tésztát egyszerűen tepsibe tettem úgy, hogy hármas fonást csináltam belőle, kevés napr. olajjal megkentem és nádcukorral beszórtam. Kb. 50 percig sütöttem és megkentem folyékony édesítős tejjel. Még nem hűlt ki, de nem bírtam magammal és a sarkát levágtam. És jó lett! :)Elégedett vagyok vele!Eperlekvárt is csináltam a nyáron, úgyhogy minden stimmel.:) Tejeskávéval indítok minden reggelt!
Máskor is fogok sütni, csak lehet inkább tojásfehérjét kenek a tetejére, hogy szép fényes legyen :)
Köszönöm én is a receptet!

Ágiii
Ágiii Thu, 2013-08-01 17:59

Kedves Amurath!
Nagyon szuper volt minden a kaláccsal, amíg át nem gyúrtam, és meg nem formáztam. Egy tömör, kemény állagú kenyeret kaptam, de még annak sem jó, mert édeskés.
Mindent a leírtak szerint csináltam, csak mivel azt kommentelték, hogy nem elég édes, ezért én 8 db édesítőt törtem bele. Kenyérsütő gép dagasztó programjával (1,5 óra) dagasztottam,kelesztettem, majd kivettem belőle, úgy formáztam meg és 1 órán át kelt. kb 30 percet konyhapulton, majd további 30-35 percet 50 fokos sütőben. Majd kivettem ,sütő 180-ra állítva, 40 percig sült. Jaa, és egy púpos evőkanál búzasikér is ment bele, szerintem először ettől kelt meg olyan szépen! Lehet, nem kellene formáznom,csak belerakni egyből a formába, és akkor szép,levegős lenne? Vagy mi lehet a probléma? (teljes kiőrlésű TÖNKÖLYbúzalisztet használtam, lehet ez a baj?) El vagyok keseredve,pedig a képről úgy megkívántam!
Köszi előre is!

rozsaszinparduc
rozsaszinparduc Wed, 2012-11-21 10:03

Kedves Zsuzsi!

Nagyon szuper ez a recept! Eddig mindig fehér lisztből sütöttem kalácsot és egy kicsit tartottam is tőle, hogy nem lesz olyan lágy a végeredmény tk liszttel, de teljesen alaptalan volt a félelmem. Nagyon finom és puha lett a kalács és másnapra is ugyanolyan maradt. (Hogy tovább miként bírná, arról nem tudok nyilatkozni, mert estefelé sütöttem és másnap reggelire elfogyott.)
Ezentúl így fogom készíteni. :-)

Amurath
Nyulas / Amurath Tue, 2012-11-27 18:13

Kedves Rózsaszín Párduc, örülök,hogy tetszett a végeredmény. Van a receptjeim között egy teljes kiőrlésű kenyér recept is, a mai napig azt készítem magamnak,mert az is olyan kalácsszerűen puha és illatos marad napokig. Ezt a kalácsot meg bárhogy variálhatod, tehetsz bele csokidarabokat, aszalt gyümölcsöt, vaníliát, kakaóport. Örülök,hogy elnyerte tetszésed, és egy kicsit hozzá járult az egészséges életmódhoz :) Üdv, Zsuzsa

vaksi
vaksi Sun, 2011-04-17 09:49

Lulu86-nak:
Én úgy tudom, hogy a xilitet (nyírfacukrot) élesztős tésztához nem lehet használni! Nem fog megkelni a tészta.
Még nem próbáltam, de mindenhol ezt olvasom. Van itthon xilitem, és a mellékelt tájékoztatóban is felhívják a figyelmet arra, hogy a xilit és az élesztő ütik egymást.

Amurath
Nyulas / Amurath Mon, 2011-02-14 09:48

Kedves Lulu, 10 dkg cukrot javasolnék, illetve a xilitet asszem ugyanúgy kell adagolni, mint a cukrot, szóval ha ez valóban így van, akkor abból is 10 dkg kell. Nem lesz brutál édes, de szerintem nem is jó az. Főleg ha kakaóval, lekvárral eszi az ember, akkor nem is baj, ha nem émelyítően édes a kalács. Ha kipróbáltad, írd meg, hogy milyen lett. Üdv, Zsuzsa

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2011-01-10 09:19

Kedves Zsuzsa!
iWiW klubunkban ajánlottuk a recepted!
Légy Te is a NoSalty.hu iWiW klub tagja!
Boldog új évet kívánunk!
NoSalty.hu csapata

gara
gara Mon, 2010-11-22 13:56

Kedves Zsuzsa !
A hét végén megint megcsináltam a kalácsot és természetesen :-) kísérleteztem megint a változtatásom a következő :tészta ugyan az csak a továbbiak változtak ,amikor megkelt akkor én kinyújtottam amekkorára csak tudtam és megszórtam durvára vágott keserű csokival és föltekertem mint egy bejglit , utána csigaalakba tekertem és tortaformába tettem amit előtte kivajaztam.Sütése ugyan úgy történt mint ahogy Te leírtad:-)

Amurath
Nyulas / Amurath Tue, 2010-11-23 09:20

Gara, ez csodásan hangzik! Biztosan kipróbálom! :-) Hát légy továbbra is ilyen kreatív, és örülök, hogy alapot tudtam szolgáltatni ezzel a recepttel az ötleteidnek! :-) Szép napot, Zsuzsa

hajnal1984
hajnal1984 Wed, 2010-10-27 13:24

Nekem nagyon édestelen lett. Parancsba kaptam, hogy nem csinálhatom többször :-(

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2010-10-27 15:33

Sajnálom :-( Biztosan különböző az édesítőszerek édessége is. Én most álltam át a atermészetes édesítőszerre, a steviára. Abból pédául elég néhány csepp is. No, hát akkor fel a fejjel, biztosan találsz az oldalon olyat, ami elég édes lesz! :-) Csudajó receptek vannak, nézz körül!
Szép napot, Zsuzsa

Lulu86
Turmix / Lulu86 Sat, 2011-02-12 20:01

Szia Amurath,
Korábban próbálkoztam stiviával, de nekem brutál mellékíze van (a folyékonyt nem ismerem), ha az édesítőszert átváltanánk a receptben pl. cukorra vagy xillitre, milyen mennyiséget javasolnál?
Köszi

hajnal1984
hajnal1984 Wed, 2010-10-27 20:56

Köszönöm a biztatást :-) A süti amúgy fini lenne (ha lenne benne cukor).

gara
gara Tue, 2010-09-21 19:36

Kedves Zsuzsa !
Elkészítettem a kalácsot ,és meg kell mondani nagyon finom lett,igaz én másik formában sütöttem .Arra gondoltam hogy legközelebb aszalt vegyes gyümölcsöket teszek bele ugyan ennyi mennyiségben mint a mazsola természetesen ami olyan azt össze darabolom.
Meg egyszer köszi a receptet:-) Kati

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2010-09-22 13:09

Kedves Kati, örülök, hogy neked is bejön a teljes lisztből készült kalács. Szerintem nagyon finom, és ha nem fogy el azonnal, akkor tedd nejlon zacskóba, hogy soká puha maradjon. Nemsokára találkozhatsz reform derelyémmel és reform buktámmal is! Az aszalt gyümölcs nagyon jó ötlet, én is kipróbálom! Üdv, Zsuzsa

784
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 60 dkg
friss élesztő 4 dkg
1 csipet
édesítőszer 5 db
mazsola 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
margarin 6 dkg
tojás 2 db
tej 270 ml