Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Főtt marhanyelv

Főtt marhanyelv
Főtt marhanyelv
310 perc / előkészület: 10 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nézem a NoSalty oldalát, és nincsen még fenn recept a marhanyelvről. Pedig nagyszerű dolog, nemcsak felvágottnak való. Igaz, nem olcsó mulatság (cca 1500 ft/kg), és nem is könnyű beszerezni. 

Viszont maga a fehérje orgia, a hús feltétlen dícsérete, tiszta izom, semmi más. Tényleg elképesztően széleskörű a felhasználása, ráadásul ha füstöltet nem teszünk bele, nyerünk egy nagyon durva húslevet is, mondjuk rizottóhoz.

Ez amúgy egy egyszerű alaprecept, a fűszerezést, az ízesítést és a tálalást mindenki kedve szerint variálhatja.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Testesebb, de nem barrik fehérborokkal, olaszrizling, idősebb zöldveltelini, rajnai rizling meglehetős.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A marhanyelvet átmossuk, majd feltesszük főzni annyi vízben, hogy bőven ellepje. 
  2. A vízbe tesszük a hozzávalókat, a fokhagymából csak hat gerezdet, ízlés szerint sózzuk, két evőkanálnyi mehet belőle nyugodtan.
  3. Amikor felforrt a víz, alacsony lángra vesszük, hogy csak úgy pötyögjön. Fedőt rá, négy-öt órára szükségünk lesz.
  4. Kb. egy óra után kivesszük a nyelvet: a felszínén a gumi szerű hártya kifehéredett, a nagyját le tudjuk húzni, mint egy zoknit, a maradványokat éles késsel le tudjuk vágni.
  5. Mehet vissza a vízbe. Amikor a kés/villa könnyen beleszalad, kész van.
  6. Vágjunk belőle vastagabb vagy vékonyabb szeleteket, együk hidegen vagy frissen melegen, szószokkal, savanyúsággal.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 34
össznézettség: 36 704
elküldve: 2
receptkönyvben: 47
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

whollosi

Mióta szakács: 2011.12.20.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

marhanyelv, főtt nyelv

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Reka-Beatrix
Reka-Beatrix Wed, 2012-01-04 16:39

Én főzés után még ki szoktam panírozni és rántani. Nekünk is nagy kedvencünk.

Kitti-Paula
Kitti-Paula Mon, 2011-12-26 18:56

Oh, paprikával, fokhagymával bedörzsölve....hmm.
Mindeddig azt hittem, csak nekem csemege:)

csato
csato Mon, 2011-12-26 12:59

Imádom!
Minden formában.
A füstöltért egyenesen rajongok,csak nehéz hagyományosan füstöltet venni, a legtöbb helyen az gyors pácolt förmedvény van.
Egyszer beszélgettem egy nénivel és szóba került,h vadast akarok csinálni.Ő mondta na akkor készítsem marha nyelvből,nem fogom megbánni.Hát igaza
volt fergetegesen finom belőle.Azóta csak így csinálom.Próbáljátok ki!!További szép napot! üdv Csató

whollosi
whollosi / whollosi Wed, 2011-12-28 15:48

piacokon érdemes próbálkozni, feliratkozni a hentesnél a sorba...nekem nagyon pozitív csalódás volt a füstölt sertésnyelv is.

350
marhanyelv 1 db
fokhagyma 12 gerezd
vöröshagyma 1 közepes fej
szegfűbors 1 teáskanál
szerecsendió 0.5 db
fekete bors 12 szem
2 ek
sertéshús 20 dkg