Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Főzött mogyorós sütemény

Főzött mogyorós sütemény
Főzött mogyorós sütemény
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom, vajas-mogyorós íze van. Ha nem szárítjuk ki, akkor a vajas karamellre hasonlít az íze. Ha kiszárad, nagyon finom, kívűl egy vékony száraz kicsit ropogós réteget kapunk, belül puha süti lesz belőle. Ez egy indiai édesség mogyorós halvának is hívják.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

India ételek mellé desszertnek.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Finomra őröljük a a földimogyorót.
  2. Egy edényben összekeverjük a hozzávalókat.
  3. Óvatosan forraljuk kb 8 percig, kevergessük, nehogy leégjen.
  4. Alacsony hőmérsékleten folytatjuk addig, míg a massza el nem válik az edény aljától (ragacsos, szilárd masszát kapunk).
  5. Egy enyhén kivajazott tálcára (sütőlemezre vagy fóliára) tesszük kihűlni. A vaj elhagyható, igaz kicsit ragacsos lesz, de így is jól lehet a masszával dolgozni.
  6. Ha már kihűlt (legyen langyos), vizes kézzel 1 cm vastag téglalapot formálunk a masszából. Esetleg mandulát, pisztáciát vagy kesudiót teszünk a tetejére ahogyan a képen is látható.
  7. 2 órára tegyük a hűtőszekrénybe.
  8. Hidegen kockákra vágjuk.
  9. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten 4-5 óráig állni hagyjuk. Így kicsit kiszárad, megkeményedik a külseje (de azért omlós marad), a belseje sűrű puha.
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 302
elküldve: 3
receptkönyvben: 82
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
mikor: mindig
kalória: alacsony
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vajas mogyorós sütemény, mogyorós halva, indiai mogyorós sütemény, lisztmentes mogyorós apró sütemény

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

VToncsi
VToncsi Tue, 2013-07-23 16:49

Kedves Krisztina!

Nagyon fellelkesültem, mikor megláttam ezt a receptedet: nem kell begyújtani a lert, hamar megvan, a földimogyorótól csak finom lehet. Aztán jutott eszembe, hogy annyira fehér, hogy nem lehet pörkölt mogyoróból. Ugye jól gondolom, nyers földimogyoró kell hozzá? Azt kicsit macerásabb beszerezni, de mindenképpen szeretném elkészíteni. Válaszodat előre is köszönöm.
Érdekesek, különlegesek a receptjeid, sokat tanulok és jó ötleteket merítek belőlük. Köszönöm.
Üdvözlettel
VToncsi

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2013-07-23 17:42

Kedves VToncsi!
Köszönöm szépen:) már napok óta a fejemben van, hogy be kellene írni a pörköletlen mogyorót mivel attól lett ilyen fehér. Nyugodtan használhatsz pörkölt mogyorót szerintem azzal még gyorsabban is elkészíthető.
Nagyon kedves amit írtál igazán köszönöm. Ilyenkor érzi úgy ez ember, hogy érdemes volt felrakni egy receptet.
További mosolygós szép napot kívánok!
Üdvözlettel
Krisztina

bkormos82
bkormos82 Sun, 2013-07-21 23:13

Szia. Nekem ez a recept furcsa. Az igazi halwa lisztbol keszul. Nem maradt ki veletlen? Koszi

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2013-07-22 03:17

Kedves bkormos82!
Az 'igazi' halva nem feltétlenűl készűl lisztből. Két fajta halva ismeretes a liszt alapú és a nut-alapú ami lehet mogyoró, szezámga stb...
A receptből nem marad ki a liszt:), ez egy hagyományos vegeteriánus csemege ami igen népszerű Indiában.
https://en.wikipedia.org/wiki/Halva
"The term halva (Arabic: حلاوة‎ / ALA-LC: ḥalwà), meaning "sweet", is used to describe two types of desserts:

Flour-based – This type of halva is slightly gelatinous and made from grain flour, typically semolina. The primary ingredients are clarified butter, flour, and sugar.
Nut-butter-based – This type of halva is crumbly and usually made from tahini (sesame paste) or other nut butters, such as sunflower seed butter. The primary ingredients are nut butter and sugar.
Nut butter–based[edit]
This type of halva is made by grinding oily seeds, such as sesame, to a paste, and then mixing with hot sugar syrup cooked to hard-crack stage."
Üdv
K/R

196
földimogyoró 13 dkg
tej 2 dl
cukor 16 dkg
vaj 1 ek