Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia almás-gesztenyés marha

Francia almás-gesztenyés marha
Francia almás-gesztenyés marha
290 perc / előkészület: 50 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ember ízlése folyamatosan változik. Egy időben tésztafüggő voltam, volt egy salátás meg egy húsevő korszakom is. Most az egytálételek vannak soron. Tök mindegy, mi van benne, de meg tudok őrülni a hosszan, egy fazékban főtt ízletes finomságokért, amelyhez sokszor köret sem kell. És bár a francia konyha alapvetően az agyonbonyolított, csodálatos fogásairól híres, rengeteg olyan egyszerű parasztételük van, amivel nem tudok betelni, mint a coq au vin, a cassoulet (a franciák sóletje) vagy a lecsójuk, a ratatouille. Legújabb szerelmem pedig ez a norman recept, amely estouffade au cidre névre hallgat. Az estouffade egyébként olyan ételt jelent, amelyet kis lángon, nagyon hosszú ideig főznek. Az alma és az almabor is nyilván azért kerültek bele, mert Normandia híres termékei. A receptet egy nagyon kedves francia hölgytől kaptam. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki kis macerával valami döbbenetesen finom, különleges, mégis egyszerű ételt akar készíteni.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A kedves francia hölgy azt mondta, szélesmetélttel vagy krumplipürével fogyasztják, de mint mondta, szerintem egy jófajta kenyérrel is tökéletes. Vegyünk egy üveggel több cidre brut-ot, és azt kortyolgassuk mellé!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst megmossuk, megtöröljük és felkockázzuk.
  2. A szalonnát kis kockákra vágjuk.
  3. A hagymákat megpucoljuk, és (ez az első pozitív pont az elkészítés folyamán) négybe bágjuk. Ha kisebbek, akkor csak kettőbe.
  4. A húst egy nagy fazékban (ha van bazi nehéz öntött vas serepenyőnk, amiben minden finomabb lesz, akkor abban) kb. 2 ek vajon megkapatjuk. Nem kell nagyon, mert a vaj könnyen megég, elég, ha kicsit kifehéredik.
  5. Kivesszük, ugyanabban a fazékban megint 2 kanál vajon kicsit megfuttatjuk a hagymát. Ezt sem kell nagyon, éppencsak, hogy összeszedje a hús által otthagyott kis pörzseket.
  6. A szalonnát zsírjára pirítjuk. Ha a szalonnánk (kolozsvári vagy bacon) zsírosabb volt, akkor leöntjük a felesleges zsírt. A szalonnákat és a húskockákat is visszaöntjük a nagy fazékba a hagyma mellé, és nyakon öntjük a cidre-vel.  (A cidre egyébként egy normandiai almabor. Almaléből erjesztik. Nagyobb hipemarketekben és különleges boltokban beszerezhető, de ha nem találunk, a Strongbow ciderral helyettesíthetjük. Ennek az íze hasonlít leginkább a cidre brut ízére, a többi ízesített, sör alapú cider nem jó erre). A cider enyhén szénsavas, így nem hazudok, nem lesz részünk egy szép látványban. Lesz egy adag habzó húsunk túl soknak tűnő lében, amiben ráadásul szalonna és hagyma darabok úszkálnak. Aggodalomra semmi ok, a végére gyönyörű lesz, becs' szó!
  7. A gázt a lehető legkisebbre vesszük, az ételt lefedjük, és 3 órára megfeledkezünk róla. Addig olvassunk, locsoljunk virágot vagy amihez kedvünk van. :) Fél óránkét egyszer rá lehet nézni, meg lehet rázogatni, de többet nem kell vele foglalkozni.
  8. 3 óra elteltével az almát megpucoljuk, kockára vágjuk, és hozzáadjuk a csendesen fődögélő ételhez.
  9. Negyed órával később a megtisztított, konyhakész gesztenyét 2 ek vajon megfuttatjuk, és kb. 15 percig kis lángon kevergetve főzicskézzük. A végén ráöntjük a calvadost, és meggyújtjuk (falmbírozzuk).
  10. Ha kész, hozzáöntjük a nagy fazék tartalmához, és még egyszer átkeverjük. További fél órán át főzőcskézzük. (Lehet kapni konyhakész, tisztított gsztenyét, de természetesen rendes gesztenyéből is készíthetjük. Ez esetben a gesztenyék púpos végét késsel x alakban bemetsszük, tepsibe tesszük, öntünk alá vizet, és 150 fokos sütőben 3/4 órát sütjük, majd külső és belső héjától is megfosztjuk. Aki egyszer már csinálta, legközelebb garantáltan a konyhakészet veszi).
  11. 4 óra elteltével elzárjuk a gázt. A fölösleges szaft mostanra elpárolgott, a husink a négy órás nagyon kis lángon való főzéstől pedig atompuhára esett szét.
  12. Tálalhatjuk szélesmetélttel vagy krumplipürével, de ha valahol kapunk rusztikus parasztkenyeret, szerintem az is tökéletes választás!
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 001
elküldve: 3
receptkönyvben: 142
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

estouffade au cidre, normandiai marha almaborral és gesztenyével

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2013-02-13 16:00

Kedves Rshuck,

Természetesen, hiszen a recept is cidre brut-ot ír. :) A Strongbowt annak ajánlottam, aki nem kap rendes cidre-t, mert a mindenhol vásárolható "édes löttyök" közül még a Strongbow a legkarakteresebb. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

rschuck
rschuck Wed, 2013-02-13 15:57

Almabort lehet sima ciderrel helyettesíteni? (Valami szárazra, mondjuk Gaymersre, Bulmersre gondoltam nem ilyen Strongbow-Somersby szerű édes löttyre :D )

1181
marhalapocka 1.5 kg
salottahagyma 0.5 kg
fehérbor 7.5 dl
kolozsvári szalonna 15 dkg
gesztenye 25 dkg
alma 3 nagy db
vaj 5 dkg
calvados 50 ml
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tagliatelle 50 dkg