Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia almatorta kajszibarack lekvárral

Francia almatorta kajszibarack lekvárral
Francia almatorta kajszibarack lekvárral
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Továbbra is lenyűgöznek a francia ételek, desszertek. A receptek valahogy máshogy közelítik meg az alapanyagokat, valahogy olyan nemes egyszerűséggel, és ami a desszerteket illeti, lényegesen kevesebb cukor használatával. Ebből az egyszerűségből ételcsodák születnek és széppé varázsolják a napjainkat. Ilyen ez a francia almatorta is. (Nagyon rég sütöttem ilyet, talán a nyolcvanas években..., akkor a receptből hiányzott az almaszeletek alatt elhelyezkedő almapüré réteg és talán a tésztát sem vajból készítettem. Ehhez a tortához csak vajból és ne margarinból készítsük a tésztát, különben más lesz az állaga.) Viszonylag kevés, egyszerű alapanyagokból egy laktató, de ugyanakkor egy könnyed tortát kapunk. Aki nem ismeri, csak javasolni tudom, hogy készítse el. Nagyon finom!! (Mi sem bizonyítja jobban ezt a tényt, minthogy az elmúlt hétvégén kétszer is elkészítettem:)
 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

Az almapüréhez

A torta tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két fólia között kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű (lehetőleg kivehető aljú) kerek tortaformát kibélelünk vele, majd hűtőbe tesszük.
  2. A püréhez az almát meghámozzuk, lereszeljük és a többi hozzávalóval, először fedő alatt, 15-20 perc alatt megpároljuk.
  3. A párolás vége felé vegyük le a fedőt, hogy a lé elpárologjon és az almapép jó krémes legyen. Miután elkészült a párolt almapép, hagyjuk kicsit hűlni.
  4. A torta tetejére kerülő almákat ugyancsak meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk és meglocsoljuk frissen facsart citromlével.
  5. A behűtött tésztára rákenjük az almapépet, erre rakosgatjuk sorba az almaszeleteket és a tortát előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
  6. A lekvárt 1 evőkanál vízzel felforrósítjuk és egyenletesen rákenjük a tortára.
  7. Legalább 1-1,5 órát pihentetjük, majd a formából kivéve, szeletelve kínáljuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 44 160
elküldve: 19
receptkönyvben: 518
elkészítve: 42/48
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

receptkategóriák

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zelma3
zelma / zelma3 Sat, 2016-02-13 14:28

Éppen most sül ,először nem boldogultam a tésztával.de sikerült összeállt szépen.csodás illata van.

narsil
narsil Mon, 2014-05-05 10:26

Szia!

Én is elkészítettem a hétvégén ezt a fantasztikus receptet és hatalmas sikert aratott! Anyukám még a diétáját is megszegte vele. Kétszer. :) Köszönöm, hogy feltetted!

moncsimama
Moncsimama / moncsimama Fri, 2013-10-04 12:49

Szia Tündér! Én is megsütöttem tegnap és én is készülök ma a következőre! Nagyon ízlett az egész családnak! Az én almám édes, ma már a pürébe nem is teszek cukrot, hogy olyan csinosak legyünk, mint a francia nők! mm

evaneo
Oli(E)va / evaneo Mon, 2012-03-26 23:41

Tegnap sutottem meg, mondanom se kell, morzsaja se maradt... Sokfele almatortat, sutit ettem mar eletemben, ennel finomabbat meg nem. Komolyan... Gratula!

veramacska
veramacska Sat, 2012-01-07 19:21

Ma elkészítettem. Nagyon finom összeállítás, bár legközelebb kicsit más arányokkal fogom készíteni. Talán kicsit túl sok lekvárt tettem rá, kicsit túl édes lett, meg szerintem ennyi pépmennyiséghez kicsit kevés ennyi tészta, én dupla vastagságúval is ki fogom próbálni.

Kertészné Ági
Kertészné Ági / Kertészné Ági Thu, 2011-11-03 18:22

Lehet, hogy buta lesz a kérdésem!
A storynál írtad, hogy igazi vajból csináljuk és ne margarinból. Az igazi vaj megnevezés a teavajat takarja, vagy jó ide a Rama kocka is? A hétvégén akarom meglepni vele a húgomat!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Thu, 2011-11-03 22:33

Kedves Ági!
A Ráma kocka (is)= margarin. Ehhez a tésztához a margarin túl vizes. Mindenképpen vajat használj, a tea vaj is jó.

elefantbebi
elefantbebi Mon, 2011-09-12 09:32

Elkészítettem a tortát és pontosan ugyanígy nézett ki. Az íze pedig...hmmmm... nyammmmm...isteni volt! Azt hiszem ma sütök egy újabb adagot, mert nem tudok betelni vele!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Tue, 2010-11-02 22:33

Kedves Mrs Smith!:) Köszönöm szépen! (Én is gondoltam arra, hogy lehetne mandulaforgáccsal díszíteni, de aztán hagytam így, ilyen egyszerű formában. Az elzászi változatra azért tettem;)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-10-29 08:23

Egyszer régen, Miskolcon egy hotel aljában volt egy cukrászda, ott készítettek hasonlót, azt nagyon szerettem. Ez messze felülmúlja azt a tortát, az almapüré és a kardamom szereplésével...:))) Egy jópofa plusz volt azon a tortán, amit ajánlok, ha valakinek tetszik, pirított mandulalapocskákkal volt meghintve. A kép is étvágygerjesztő, nagyon tetszik. Mentettem!!! Köszönjük a receptet: Mrs Smith

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Thu, 2010-10-28 21:27

Éva-Anyóca! Köszönöm, igazán kedves vagy! Én már többször találkoztam a francia almatorta lekváros változatával. Volt receptem is, de a leírtak szerint (egy kis praktikus változtatással) készítettem. Direkt nem a szokásos fahéjas-citromos ízesítést adtam,és a kardamom telitalálat volt, jól kihozta az alma zamatát, ízét.

(A tortáról több képet láthatsz itt: http://izeskalandok.blogspot.com/2010/10/francia-almatorta.html )

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-10-28 20:29

Jaj, és még kardamom is van benne!De jó, hogy hozattam a pesti barátnőmmel, az Ázsia Bt. boltból.Az is dob rajta.Tündérke-tényleg tündérke vagy.Köszi!!Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-10-28 20:26

A név már sokat mond.Ismerős az első két név, és már csináltam, elfogadható sikerrel.A kajszibarack, tutira, hogy feldobja, a látvány legalábbis nekem erről szól.Íze is csodás lehet.Köszi,receptek közt, ez is próba lesz.Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-28 15:17

Tündérke,

ez több mint gyönyörű!

644
finomliszt 20 dkg
vaj 10 dkg
cukor 4 dkg
1 csipet
víz 1 ek
alma 3 közepes db
cukor 3 ek
sárgabaracklekvár 2 ek
víz 2 evőkanál
kardamom 0 ízlés szerint
alma 3 nagy db
citromlé 1 fél citromból nyert
sárgabaracklekvár 2 ek