Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia bagett házilag

Francia bagett házilag
Francia bagett házilag
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenki szereti a jó kenyeret, de egyre kevesebb helyen kapni jót. Ami meg ténylegesen jó pékség, az aranyárban méri a jó kenyeret. Ez a recept segíteni fog azoknak, akik szeretik a friss, jó minőségű kenyeret, és persze van türelmük kivárni a 20 órás pihentetési időt... :D

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Érdekesebbé tehetjük kenyerünket, ha az utolsó formázáskor különböző magokba megforgatjuk (szezámmag, lenmag, mák, stb), és úgy sütjük.

Fogyasztás előtt várjuk meg, amíg a kenyér teljesen kihűl.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverőgépbe vagy konyhai robot edényébe öntsük bele a vizet, majd a többi alapanyaggal összekevert lisztet. Ha gondoljuk, a lisztet át is lehet szitálni, úgy levegősebb lesz. Dagasszuk a tésztát negyedórán keresztül, majd formázzunk cipót, és kelesszük 1 órán keresztül szobahőmérsékleten.
  2. Az egy óra leteltével tenyerünkkel kissé nyújtsuk el a tésztát, négy oldalát hajtsuk befelé, újból formázzunk cipót belőle, majd tegyük fóliával letakart műanyag edénybe a hűtőbe 14-20 órára pihenni.
  3. A pihenő idő elteltével tegyük a tésztát lisztezett deszkára, tetejét kissé szórjuk meg liszttel, és osszuk három egyenlő részre. Tenyerünkkel kissé lapítsuk el a tésztát, majd a velünk szemben lévő vízszintes felső szélét hajtsuk magunk felé a tészta közepéig, illetve az alsó szélét szintén középre. Kissé sodorjuk meg. Ugyanígy járjunk el az összes tésztával, majd pihentessük szobahőmérsékleten egy óra hosszát. A tésztákat takarjuk le nedves konyharuhával.
  4. Formázzuk meg a bagetteket: tenyerünkkel kissé lapítsuk el, majd felső szélét hajtsuk be a közepéig, és jól nyomkodjuk le a szélét, mintha borítékot zárnánk, majd hajtsuk az alsó szélére a tésztát, megint csak lezárva a szélét. Lisztezett deszkán tenyerünkkel sodorjuk meg a sütőlemez hosszának megfelelően. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektessük a bagetteket, majd 1 óra pihenő következik, újból takarjuk le nedves konyharuhával.
  5. Sütés előtt a bagettek tetejére szitáljunk kevés lisztet, majd pengével vagdossuk be. A sütést megelőzően tegyünk egy kisebb, üres sütőlemezt a sütő alsó részére. Erre azért lesz szükség, mert a gőzt jégkockákkal fogjuk előidézni, amit erre a lemezre dobunk majd rá, amikor a bagettek bekerülnek a sütőbe.
  6. A sütőt melegítsük elő 260 fokra, tegyük be a bagetteket, dobjuk be a jégkockákat, és azonnal zárjuk a sütőajtót. Kb. 15 perc alatt süssük készre. Ha megsültek a kenyerek, tegyük őket rácsra, hogy ne vizesedjenek át.
  • sütési hőfok: 260°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 48 690
elküldve: 6
receptkönyvben: 127
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
167 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

bagett, francia bagett, házi bagett

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2014-02-12 18:43

Szia,
amennyire tudom és időm engedi, figyelemmel kisérem a receptjeidet mert jók és ami mostanában ritka, egyéniek.Vettem a bátorságot, és remélem nem bántódsz meg, de szívesen ajánlom Neked a "saját" francia bagettemet. www.nosalty.hu/recept/francia-vekony-bagett-gabystol Nagyon sokszor megsütöttem, bár ehhez is kell idő, de 20 óra semmiképp:) Ha van kedved próbáld ki, mert légiesen finom, puha, sokáig friss marad. Mostanában a tésztáját felhasználva kenyeret sütök belőle. Az egész tésztát kinyújtás után felcsavarom, sütőpapírral bélelt kenyérsütőformában 25-30 perc alatt megsütöm. A férjem simán bagett-kenyérnek nevezi:) Remélem nem haragszol:) Üdv: Gabi

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2014-02-12 19:00

Szia,
szó sincs haragról, ne viccelj!
Az érdemi hozzászólásokat kedvelem, sőt általában érdemben is válaszolok.
Én is próbáltam már többféle receptet (a tiedet is megnézem majd egyébként), de nem igazából tetszett egyik sem. Ez a recept szerintem azért jó, mert ténylegesen kenyér íze van, másnap is meg lehet enni, nem esik szét, és egyáltalán nem levegős a tészta, mint a felfújt bolti vackoké. De köszi a tanácsod! :)

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2014-02-12 20:14

Köszönöm, hogy nem vetted rossz néven:) Én is sokáig keresgéltem, míg ráakadtam a bagettre. Ha mégis kipróbálod, egyszer, kíváncsi leszek a véleményedre. Ígérem, tényleg kenyéríze van. Nem dicsérgetem tovább, remélem majd Te:))) Szép estét:) Gabi

522
finomliszt 400 g
finomliszt 25 g
víz 3 dl
instant élesztő 6 g
8 g