Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia borsóleves

Francia borsóleves
Francia borsóleves
45 perc / főzés: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy angol nyelvű, francia szakácskönyvben találtam valaha a receptet. Ez a leves is híven demonstrálja a francia konyha hatalmasságát, az egyszerűségében is óriásit!
Kína ide, olaszok oda, nálam a franciák vannak a gasztronómia csúcsán! Az ember megkostólja ezt a levest, és egyáltalán nem érti: miért főztünk valaha is borsólevest menta nélkül!
Csak zsenge borsóból készítsétek! Régebben csak a friss borsó-szezonban készítettem, olyankor a borsó héjából is főzök bele az első borsóadag mellé. Most mirelit zsenge borsóból készült.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A levesbetéthez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A borsó felét feltesszük főni 1 liter vízben a két leveskockával és egy ág borsmentával, ill. annak hiányában egy borsmenta filterteával (tavasszal pár borsóhüvelyt is adunk hozzá).
  2. 10 perc főzés után kiemeljük a borsmentát, botmixerrel pürésítjük a borsót, majd még 3 dl vizet, 1,5 tejszínt és a borsó másik felét hozzáadjuk, visszatesszük a mentát, megfőzzük és kész.
  3. Tálaláskor a maradék tejszínnel dekoráljuk és puffancskákat adunk hozzá.

Levesbetét (puffancska) készítése:


  1. A tejet a zsírral, sóval, cukorral feltesszük főni.
  2. Amikor a zsír elolvadt, vad keverés közben hozzáadjuk a lisztet.
  3. Addig főzzük, míg a lábas falától elválik.
  4. Lehúzzuk a tűzről, tovább keverjük, míg kicsit hűl.
  5. Hozzáadjuk a tojást, jól elkeverjük, egészen kihűtjük.
  6. Habzsákból mogyorónyi halmokat nyomunk egy teflon, vagy olajozott sütőlapra.
  7. Erős lángon megsütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 25 188
elküldve: 1
receptkönyvben: 243
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

Tejszínes borsóleves puffanccsal

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sun, 2010-03-07 12:41

Szia Kamean!
Friss, zsenge borsóból összehasonlíthatatlanul jobb, és a héját is belefőzheted.
Ha konzerv, az is zsenge legyen!
A mentákkal nehéz, mert igen sokan vannak és hajlamosak a kertümkben egymással kereszteződni, azán már nehéz vagy lehetetlen az azonosítás. Lehet, nem is a pontos név a lényeg, hanem az ízhatás!

Üdv: Ildikó

kamean
Kamean / kamean Sun, 2010-03-07 10:56

Kedves Ildikó!

Biztosan kipróbálom ezt a különleges ízvilágot sejtető levest, készíthetem most konzervből is?
Már vár is rám a kertben a borsmenta, hamarosan visszavágom, aztán megerősödik és lehet is csinálni a levest.
Hietetlen milyen burjánzó növény!
Kétféle mentám van, az egyik borsmenta, a másik is állítólag olyasmi, de ívesebb a levele.
Pedig már próbáltam hasonlítani a könyvekben lévő képekhez, de egyik sem talált...

Üdv: Kamean

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2009-05-20 20:29

Szia Mignon!
Örülök, hogy ízlett a kompozíció, nem igazán az én érdemem.
Szeretném azonban mindenkinek felhívni a figyelét, hogy itt a borsószezon! Ha szép (üde = hibátlan) a borsó hüvelye abból is főzzetek a levesbe, az első adagban, az összeturmixolósban. Feltétlenül! Úgy az igazi!
Ildikó

mignon
Mignon / mignon Tue, 2009-05-19 21:07

Kedves Ildikó!
Nagyon ízlett a borsmentás íz, köszönet a különleges receptért!! (2 teafilterrel készítettem és bevallom 3ekanál cukrot is csempésztem bele:) Nagyon bejött így a családnak!
Üdv:
mignon

482
zöldborsó 50 dkg
leveskocka 2 db
habtejszín 2 dl
borsmentalevél 0 ízlés szerint
víz 1.3 l
tej 1 dl
mangalica zsír 5 dkg
rétesliszt 7 dkg
0 ízlés szerint
cukor 1 dkg
tojás 1 db