Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia diótorta

Francia diótorta
Francia diótorta
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apukám egy halom szakácskönyvvel látott el, az egyik Bártfai Laci bácsié. Ebben leltem ezt a receptet, amit a meleg enyhülésével megsütöttünk a lányommal. Diót nem volt kedvem darálni, így összeöntöttünk mindenféle maradék darált diót, mandulát és mogyorót - lehet legközelebb is így teszek, mert a mogyoró nagyon finom benne! Tortaalapnak is tökéletes, csokis vagy gesztenyés krémmel is el tudom képzelni! Nálunk csak a felére került lekvár, a másik fele natúr maradt, hogy a fiaim vaníliamártással tudják enni. :) Egészen könnyű, piskóta puhaságú tésztája van!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

A lekvár savanykássága nekem nagyon finom hozzá. Más piros-savanykás lekvár is illik hozzá: áfonya, szeder... :) De tölthető csokis-, vaníliás-, gesztenyés krémmel is... Feltétlenül ki kell próbálni!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt bekapcsoljuk, a tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát vajjal kikenjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a rumot is hozzáadjuk, egyneművé keverjük.
  4. A puha vajat elkeverjük a kukoricaliszttel (nekem ez 10 dkg-nyi vajjal se jött össze, így pár ek cukros tojássárgáját tettem hozzá).
  5. A cukros tojássárgájához adjuk a lisztes vajat, és egyneművé keverjük.
  6. A tojásfehérjehab harmadával lazítjuk a tojássárgás-lisztes masszát.
  7. A darált dióban elkeverjük a szódabikarbónát - majd felváltva a tojásfehérjehabbal -, a tojássárgás-lisztes masszához keverjük. A habot nagy mozdulatokkal, óvatosan - mint a piskótánál -, hogy ne nagyon törjön a hab össze.
  8. A kész tésztát a tortaformába (nekem 26 cm átmérőjű van) simítjuk és az előmelegített sütőben készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
  9. A megsült tortát kivesszük a formából, aljáról lehúzzuk a sütőpapírt. A tetejét megkenjük 3 ek-nyi lekvárral, diószemekkel díszítjük. Hagyjuk kihűlni, csak utána szeljük. Pillekönnyű tésztája van!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 34 880
elküldve: 41
receptkönyvben: 630
elkészítve: 21/42
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diótorta, lekváros diótorta, kukoricalisztes diótorta

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

charlie007
charlie007 Wed, 2019-05-22 17:50

Engedjétek meg, hogy az eredeti gyártásmenetet a siker érdekében átírjam. Összekeverem a száraz anyagokat egy tálban. a vajat felolvasztom. A t sárgát a cukor felével. szódabikarbónával, csipet sóval és vaníliás cukorral habosra keverem. A fehérjét a cukor másik felével kihabositom. A szárazanyaggal elkeverem a sárgás masszát, és ráteszem a fehér habot. Ezt fakanállal lazán, középről - kifelé bekeverem, közben hozzácsurgatom az olvasztott vajat, és mehet az előmelegített sütőbe. Ha így készíted el, biztos, hogy szép-laza tortát fogsz kapni.

Kubatovpolli
Kubatovpolli Wed, 2013-10-23 11:04

Köszönöm a receptet! Már többször elkészítettem,kisebb változtatásokkal.Most éppen reszelt narancshéjat és cukrozott narancshéjat raktam bele.Én nem keverem a vajba a lisztet.Mikróban kissé felolvasztom,utána a cukorral kikevert tojássárgába keverem bele. A lisztet a darált adom. Eddig minden alkalommal sikerült.Hasonlóan készítem darált mákkal és kókuszreszelékkel is. Üdv: Polli

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2013-10-25 16:29

Kedves Polli! Örülök, hogy tetszik a recept! Naranccsal is biztos nagyon finom, nagyon jó ötlet, szerintem ki fogom próbálni :)

attka
attka Mon, 2012-07-23 17:39

Kedves Nyihaj ! Mennyei finomságot raktál föl nekünk az oldalra.Köszönjük.
Most készítettem el először a tortádat de nekem sűrű és lapos lett a piskótája.
Azért elfogyott nagyon hamar még így is.Én még leöntöttem ét tortabevonóval is a gyerekek örömére.
Szeretném megtudni mit is ronthattam el a piskóta részénél?
Köszönőm segítségedet.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2012-07-23 19:09

Szia attka!
Örülök, ha elfogyott, ízlett és sajnálom, hogy nem sikerült mintaszerűen! Nem tudom mi lehetett a gond... a piskóta lelke a tojás, ha nem friss vagy több, mint egy hetes nem lesz szép a piskóta. A fehérjét olyan keményre kell verni, hogy ha fejre állítod a tálat, ne essen ki belőle. A sárgáját a cukorral világosra kell keverni. A vajat is habosra a liszttel (ahogy írtam, ez nekem is csak úgy jött össze, hogy a tojássárgás keverékből adtam hozzá). Utána ismét alaposan, egyneművé keverni a tojássárgás keveréket és a vajat. Majd lazítani némi fehérjehabbal, a hab nagy részét pedig nagy mozdulatokkal elegyíteni, hogy ne törjön a hab, sok levegő maradjon a tésztában. Elméletileg így működnie kell... Sütöttem már a recept feltevése óta ezt a tortát, ugyanígy sikeredett. Bár tény, hogy mindkét alkalommal friss, 1-2 napos tojásból. Remélem nem szegi kedvedet és újból megpróbálod :) Köszönöm, hogy ezt a receptet választottad és megírtad a tapasztalatodat! üdv, Hajni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-07-20 18:17

Kedves Hajni!

Nagyon szép tortát sütöttél, amit ki fogok próbálni. Már tudom, hogy jó dolog a receptjeidet olvasni. Gratulálok. Üdv: Évi néni

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2012-07-20 20:50

Kedves Évi néni!
Nagyon köszönöm a dicséretet, megtisztelő tőled! :) Te is fantasztikus dolgokat töltessz fel, gyönyörű fotókkal! Már látom, lesz mit szemezgetnem belőle ;) Üdv, Hajni

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2012-07-19 14:19

Ó, ennek igazán örülök! Remélem sokan el is készítik ezt a sütit, mert nagyon egyszerű és finom :)

NoSalty
Nosalty / NoSalty Thu, 2012-07-19 11:34

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.07.19. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

295
tojás 5 db
dió 25 dkg
cukor 15 dkg
rum 2 ek
kukoricaliszt 10 dkg
vaj 5 dkg
1 csipet
szódabikarbóna 1 csipet
sárgabaracklekvár 4 ek