Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia gyümölcsös pite

Francia gyümölcsös pite
Francia gyümölcsös pite
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tipikus süteménye a francia és svájci konyhának. Mindenféle idénygyümölcs feltéttel készül, együtt sült gyümölccsel (sárgabarack, szilva, alma, körte, cseresznye, meggy esetén), de van olyan változata is, mikor a tésztát előre un. vak-sütéssel elkészítik (kavicsokkal, golyókkal, szárazbabbal feltöltve, hogy megmaradjon a "medence" formája), majd vaníliakrémmel, pudinggal vékonyan megkenik, és a nyers gyümölcsöt (eper, málna) a tetejére rendezik, porcukorral megszórják. 
Most a hagyományos, a tésztával együtt sütött pite receptjét írom le.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Feltét

  • 25 dkg sárgabarack (bármilyen idénygyümölcsből jó, legjobb sárgabarackból, szilvából, meggyből, almából vagy vegyesen)
  • 2 evőkanál búzadara (a gyümölcs nedvességtartalma szerint több vagy kevesebb)
  • 20 g mandula (darált, dió is jó hozzá)
  • 5 ek cukor
  • 1 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ha ragacsos, kis lisztet teszünk még hozzá, ha nem áll össze, mert száraz, kis tejfölt adunk még hozzá.
  2. A tésztát 10 percre hűtőszekrénybe tesszük.
  3. Sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütéssel.
  4. Egy sütőpapírt enyhén megszórunk liszttel, és rögtön a papíron kerek tésztát nyújtunk, akkorát, amekkora egy 32 cm-es kerek tepsibe belefér úgy, hogy a széleit az oldalfalra tudjuk simogatni.
  5. Sütőpapírral együtt a tésztát a tepsibe fektetjük, a kilógó részeket vagy levágjuk, vagy visszapödörjük.

feltét

  1. A tésztára szórjuk a grízt és a darált mandulát vagy diót, megszórjuk vaníliás cukorral és 2 evőkanál kristálycukorral.
  2. Egyenletesen beterítjük a tésztát a megmosott, darabolt gyümölccsel úgy, hogy a gyümölcsök vágásfelülete felfelé legyen. A tejszínt vékony sugárban a tésztára, a gyümölcs alá folyatjuk úgy, hogy egyenletesen elterüljön a gyümölcsök alatt, de a gyümölcs teteje ne legyen tejszínes. (A közökbe több helyen keveset csorgatunk.)
  3. A gyümölcsök tetejét kevés fahéjjal, majd 3-4 evőkanál kristálycukorral egyenletesen megszórjuk
  4. Sütő középső rácsán 180-200 fokon 25-30 percig sütjük. Amikor megsült, rácsra téve hagyjuk kicsit kihűlni, de igazából melegen, frissen a legjobb. Akinek nem elég édes, vaníliás vagy fahéjas porcukorral megszórhatja. Vaníliás öntettel vagy fagylalttal is fel lehet turbózni
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 022
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Sienne

Mióta szakács: 2011.11.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: francia
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sárgabarackos pite, vegyes gyümölcsös pite

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

441
rétesliszt 20 dkg
1 kávéskanál
cukor 2 ek
citromhéj 1 kk
vaj 12.5 dkg
sütőpor 1 késhegynyi
tojás 1 db
tejföl 1 ek
sárgabarack 25 dkg
búzadara 2 evőkanál
mandula 20 g
cukor 5 ek
habtejszín 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 kávéskanál