Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia krémes Évi nénitől

Francia krémes Évi nénitől
Francia krémes Évi nénitől
60 perc / előkészület: 40 perc főzés: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer el kellett készítenem. A máz nem lett valami szép, akkor jöttem rá, hogy víz helyett tejjel vagy tejszínnel olyan lehetett volna, mint  a tejkaramella. Mindig tanul az ember, csak az okos a más kárából.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A sárga krémhez

A fehér habhoz

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A készen kinyújtott tésztát kiterítjük a sütőpapíron, és 20 egyenlő kockára vágjuk derelyevágóval, hogy ne teljesen vágódjon át a lap.
  2. 170 oC-os sütőben 15 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük, letakarjuk egy másik réteg sütőpapírral, és nehezéknek egy másik tepsit teszünk rá, hogy a tészta ne legyen magas, felfújt. Utána magas falú négyzet alakú edénybe tesszük a fele lapot, amire a krémet fogjuk tenni.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját félretesszük.
  4. A krémhez 1 liter tejet felforralunk, a maradékban hidegen elkeverjük a pudingport, a vanília aromát és a cukrot, majd amikor a tej felforrt, belekeverjük a feloldott pudingport, és máris levesszük a tűzről. Legegyszerűbb robotgéppel leverni, mert hamar besűrűsödik. Hozzáadjuk még a tojások sárgáját, azzal tovább keverjük.
  5. A felvert tojásfehérjéhez fokozatosan hozzáadjuk a forró pudingot, robotgéppel összekeverjük, lazítjuk vele a krémet.
  6. A kihűlt tészta felét magas falú (pl. sütőtálba) tesszük, ráterítjük a krémet, és elsimítjuk. Gyorsan dolgozzunk, mert hamar köt.
  7. A tejszínt a habporral és a porcukorral kemény habbá verjük, a krém tetejére simítjuk, majd a kockára felvágott tésztalappal borítjuk le. Hűtőbe tesszük, míg a máz készül.
  8. A mázhoz a cukrot elkeverjük a kevéske vízzel vagy tejjel, és gyöngyözve forraljuk, míg el nem kezd barnulni. Ekkor belekeverjük az instant kávét és a vajat, sima krémessé elkeverve máris a tészta tetejére simítjuk. Hűtőbe tesszük 2-3 órára.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 097
elküldve: 3
receptkönyvben: 154
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: 1

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

házi krémes, francia krémes házilag, krémes sütemény

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sunaj
Sunaj Thu, 2012-11-01 14:58

A leveles tészta glutenmentes! A pudingpornál is vigyázni kell mert nem mindegyik glutenmentes.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-11-01 18:27

A leveles tészta nem gluténmentes. Viszont feliratkoztam az Oetker honlapján az allergia értesítőre és ők mindig megküldik, hogy a készítményeikben mi található, melyiket lehet fogyasztani allergia esetén. Köszönöm a figyelmeztetést, korrigálni fokom. Üdv: Évi néni

Sunaj
Sunaj Thu, 2012-11-01 22:22

Kedves Évi néni! Igen, az Oetker készítmények glutenmentesek, sütőpor, pudingporok, van.cukor..... Nekem a 3-ból 2 gyermekem lisztérzékeny, igaz már felnőttek, így bizony oda kell figyelni. Sokat böngészek a neten (főleg itt) ötletekért és szívesen veszem az új dolgokat. Üdv. Olgi

497
leveles tészta 275 g
tej 1.4 l
vaníliás pudingpor 4 csomag
cukor 20 dkg
vanília kivonat 1 ek
tojás 5 db
habtejszín 2 dl
tejszínhab por 15 g
porcukor 5 dkg
cukor 8 ek
víz 2 ek
instant kávé 1 teáskanál
vaj 2 ek