Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia krémes torta

Francia krémes torta
Francia krémes torta
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gondoltam, életemben először sütök egy krémest, aztán közbejött egy szülinap, meg a kihívások iránti vonzódás... Úgyhogy ha már lúd, legyen kövér alapon rögtön a francia krémesbe vágtam bele, és ez sikeredett :).
A szépségén még lehet javítani, de az íze a "felhasználók" szerint is tökéletes volt.
Sok sikert, és a tetejéhez főleg türelmet! :) De megéri, mert a végeredmény kárpótol :).

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A vaníliás krémhez

A tejszínhabhoz

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A leveles tésztákat megsütjük, kihűtjük. Ha tortát készítünk belőle, akkor is célszerű egyben megsütni, és megnézni, hogy nagyobb legyen egy kicsit a tészta, mint amekkora a tortaformába szükséges, mert egy kicsit "összemegy" a sütés közben. Ha kihűltek a lapok, rájuk tesszük a tortaforma alját, hogy körbe tudjuk vágni a megfelelő méretre. Az egyik lapot 16 "szeletre" vágjuk az lesz majd a torta teteje.
  2. A krémhez a tojásfehérjéket a sóval és a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd félretesszük. A pudingport a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. Felöntjük a víz egy részével és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a maradék vizet, és folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Amikor már jó sűrű, hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot, és még 3-4 percig együtt főzzük (továbbra is kevergetni kell).
  3. Az alsó lapot beletesszük az kapcsos tortaformába, és ráöntjük a krémet.
  4. A tejszínt a zselatin fix porral kemény habbá verjük, és a vaníliakrém tetején egyenletesen elsimítjuk. Ha már a krém is kihűlt, a hűtőbe tesszük (kb. 3-4 órára van szükség a dermedéshez).
  5. Elkészítjük a felvágott darabokra a mázat. A cukrot a vízben (az ecettel) kis lángon teljesen feloldjuk, folyamatosan kavargatva. Ezután erős lángra tesszük, és felforraljuk, ekkor már nem szabad kavargatni. A szirup először habosan fő, és a buborékok gyorsan elpattannak. Ahogy sűrűsödik, a buborékok nagyobbak lesznek, és nem pattannak szét. Néhány perc után egy kiskanállal ki lehet venni a szirpuból, és egy tányérra öntött kevés hideg vízre cseppenteni. Ha a vízben sűrű marad, összeáll, akkor jó.
  6. A tűzről a lábast levéve, hideg vízbe állítjuk, hozzákeverjük a kávét és a tejszínt. Ezután langyosra hűtjük. Amikor már jól besűrűsödött, de még folyik, egyesével bevonjuk vele az előre felvágott tortaszeleteket. Ha a bevonat megszilárdult, kicsit megdöntve a torta tetejére tesszük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 31 255
elküldve: 13
receptkönyvben: 393
elkészítve: 5/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Cinderella_707

Mióta szakács: 2011.03.18.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

francia krémes kávés tetővel, krémes-pudingos torta leveles tésztaalappal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2011-09-29 12:01

Köszi Cinderella!
Méhecske! Köszi neked is! (Feltűnően sok az "én" a hsz-edben, amit ráadásul nem nagy betűvel kell írni! Figyelj oda erre, mert ordító helyesírási hiba, aminek a miértje, ha nem kizárólag nyelvtani baklövés, akkor elég nagy jellembeli hiányosságokra is vall.)

Cinderella_707
Cinderella_707 / Cinderella_707 Thu, 2011-09-29 10:11

Sziasztok, köszi a sok hozzászólást! :)

Igyekszem gyorsan válaszolni is. A vizet nem tudom, hogy sikeredett kihagynom (most pótoltam), az 9 dl, mert jó sűrűnek kell maradnia, hogy szépen megdermedjen :)

A kör alakról annyit, hogy a leeső részt is lehet ám hasznosítani ;-) Ahogy levágod még frissen, melegen biztos hogy a családtagok szívesen rávetik magukat, ha megszórod egy kis fahéjas porcukorral vagy teszel rá egy kis lekvárt, esetleg "csórsz" egy kicsit a krémből hozzá. Így talán türelmesebben is várják ki, míg elkészül a torta :)

Egyébként most láttam, hogy lehet kapni téglalap alakú tortaformát is, úgyhogy abban könnyen elkészíthető a hagyományos felkockázott formában is.

Remélem sikerült mindenre válaszolnom :)

méhecske
méhecske Thu, 2011-09-29 07:44

Kedves Tmea és Moncsu! Ha segít, Én is szoktam ilyet készíteni, így ha segít, Én egy liter vizzel készítem, attól jó kemény lesz a krém! Igaz, Én csak egy csomag leveles tésztából készítem, és tepsiben. A hátán megsütöm úgy, hogy lelógjon a tészta, így mire összesül, pont tepsi méretű lesz. Amúgy téglalap alak lesz, ami ha elkészült, félbevágva akár kocka alakú torta is lehet, így kevesebb a vágnivaló. Én is megsütöm a hétvégén!:) Sok sikert Nektek is hozzá, Cinderellának pedig köszönjük a receptet és az ötletet:)

Moncsu
Moncsu Wed, 2011-09-28 22:43

Engem is érdekelne, hogy az 1.sz. krémhez hány dl víz szükséges.........hétvégén meg szeretném csinálni....

gömbicica
gömbicica Tue, 2011-09-27 21:37

Kimondottan tetszik :-) Kár, hogy cukrász nem csinál ilyet :-( Elég drága mulatság lenne. A vajas lapokból ha kivagdosnák a köröket, rengeteg szemét lenne :-( Kár :-( Pedig tök jó. Lehet, hogy egyszer megpróbálom rávenni az egyik kedves cukrász ismerősömet, hogy süssön ilyen karikákat.
Sokan szeretik a franciakrémest, és igy olyan ünnepélyes lenne. Nem ám sima kockákba :-(
Eltettem a kedvencek közé. Köszönöm :-)

eseme
szabó emese / eseme Tue, 2011-09-27 16:36

Ez egy jó ötlet most.
Szoktam ilyen sütit csinálni -igaz egyszer megcsináltam kerek tortának is- de az olyan rég volt, hogy már el is felejtettem.
És mos anyukám szülinapjára újra elkészítem.
köszi Cinderella_707

784
leveles tészta 2 csomag
tojásfehérje 5 db
cukor 10 dkg
1 csipet
vaníliás pudingpor 3 tasak
víz 9 dl
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
habtejszín 5 dl
zselatinfix 1 csomag
cukor 30 dkg
víz 1 dl
ecet 3 csepp
feketekávé 40 ml
habtejszín 40 ml