Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Franciakrémes torta Gonoszka konyhájából

Franciakrémes torta Gonoszka konyhájából
Franciakrémes torta Gonoszka konyhájából
65 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát Édesanyám névnapjára készítettem. Ez egy finom és nem olyan bonyolult torta, mint ahogy az ember gondolná a hosszas leírásból. Főleg, hogy a sárga krémet már ilyen egyszerűen is el lehet készíteni. A tészta pihentetési idejét nem írtam be az előkészületi időhöz, mert nem mindenki pihenteti csak 2 órát.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A sárga krémhez

A habos réteghez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hideg vajat összemozsoljuk a liszttel. Ezután hozzáadjuk a tojást, tejfölt, a sót és az ecetet. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, és folpackba csomagolva minimum 2 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Ha letelt a pihentetési idő, két részre osztjuk a tésztát. Azt a felét, amivel nem dolgozunk visszatesszük a hütőbe, a másik felét lisztezett felületen kinyújtjuk. (Én a nyers tésztát szabtam formára úgy, hogy rátettem a tortaformát, és azt körbe vágtam.) De vigyázat, a tészta a sütésnél összemegy, így eggyel nagyobb formával szabjuk ki. De lehet úgy is, hogy négyzetesre nyújtjuk a tésztát, megsütjük és utána vágjuk formára.
  3. Előmelegített 170 fokos sütőben a tepsi hátlapján sütőpapíron kb. 15 perc alatt megsütjük. A másik lapot ugyanígy megsütjük.
  4. A hideg tejszínhabot a porcukorral és a habfixálókkal felverjük.
  5. A sárga krémhez a krémes port a 8 dl tejjel 3-4 perc alatt kemény krémmé verjük. (Én azért vertem fel először a tejszínt, mert a tejszínt csak tiszta habverővel szabad felverni, különben nem verődik fel. Viszont a krémet a tejszínhabos habverővel is felverhetem, így egy mosogatást megspórolok.)
  6. A máz elkészítéséhez egy lábosba a kristálycukorból beleteszünk kb 5 dkg-ot, és karamellizáljuk. Ha már szép a színe, beleöntjük az 1dl tejet, a nescafét és kevergetjük, amíg fel nem olvad a karamell. Ezután a többi kristálycukrot is hozzáadjuk és addig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad, és el nem kezd sűrűsödni. Ekkor beletesszük a 7 dkg vajat, és lehúzzuk a tűzről. Egyneművé keverjük, és a kihűlt egyik tésztalapra folyatjuk pár perc múlva, amikor kezd a karamell szilárdulni. Ha már majdnem megszilárdult a máz, cikkekre vágjuk.
  7. Összeállítjuk a krémest. A tortalap köré tortagyűrűt teszünk. A tésztalapra rásimítjuk a sárga krémet. Erre a tejszínhab háromnegyedét kenjük. Ezután a tejszínből kis tejszínhabrózsákat nyomunk, és elrendezzük rajta a mázas tésztacikkeket. Óvatosan lehúzzuk a tortagyűrűt, és az oldalát óvatosan körbekenjük a tejszínhabbal. (Én díszítésnek a közepére is nyomtam egy kis habot.)
  8. Hűtőszekrénybe tesszük, és kb. 1 óra múlva már szeletelhetjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 630
elküldve: 5
receptkönyvben: 99
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

franciakrémes tortaformában, franciakrémes-torta, névnapi torta franciakrémesből

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

915
finomliszt 25 dkg
tojás 1 db
vaj 10 dkg
tejföl 5 dkg
1 csipet
ecet 1 ek
vaníliás pudingpor 1 tasak
tej 8 dl
növényi habtejszín 5 dl
porcukor 10 dkg
habfixáló 3 csomag
cukor 20 dkg
tej 1 dl
vaj 7 dkg
instant kávé 0.5 teáskanál