Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Franciás töltött tojás

Franciás töltött tojás
Franciás töltött tojás
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint leírni ezt a jó kis vendégfogadó tálat.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Még több fajta töltelékkel is készíthetjük: gomba, nyelv, stb.
 
Pezsgővel vagy hideg longdrinkkel kínáljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk, félbevágjuk.
  2. A sajtot lereszeljük, a sonkát vékony csíkokra vágjuk.
  3. A snidlinget, petrezselymet apróra vágjuk, az újhagymát a zöldjével együtt felkarikázzuk.
  4. A reszelt sajtból keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit 3 dkg vajjal és a kapribogyóval összegyúrjuk, 6 golyót formálunk belőle.
  5. A sonkából keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit 3 dkg vajjal összegyúrjuk és 6 golyót formálunk belőle.
  6. 4 tojássárgáját a szardellapasztával és 4 dkg vajjal kikeverünk.
  7. Elkészítjük a bormajonézt. 6 tojássárgáját kis lábosba teszünk. Hozzáreszeljük a meghámozott almát, hozzáadjuk az újhagyma fehér karikáit, ráöntjük a bort és sűrűre főzzük, kihűtjük. Állandó keverés mellett hozzáadjuk az olajat,  a mustárt, a tejszínt, a petrezselymet, a snidlinget, borsot darálunk rá. Kóstoljuk, ha szükséges sózzuk.
  8. A bormajonézből apró foltokat rakunk egy tálra, amelyekbe a féltojásokat (18 darabot) állítjuk majd.
  9. 6 fél tojásfehérjébe sajtgolyót helyezünk, másik 6-ba sonkagolyót, 6-ot pedig szardellás krémmel töltünk nem púposra, a tálon lévő halmocskákra állítjuk.
  10. A bormajonézt rámerjük a tojásokra.
  11. A sajtost reszelt sajttal, a sonkást sonkacsíkocskákkal, a szardellásat ringlivel díszítjük.
  12. A tojások köré gerezdekre vágott paradicsomot és almát helyezünk (a maradék 2 fél tojásfehérjét is gerezdekre vágjuk a díszítéshez – ez a tartalék, ha valamelyik tojás véletlenül beszakadna vagy más okból tölthetetlenné válna.)
  13. Az újhagyma zöldjét is a tojások köré szórjuk.
  14. Legalább 2 órán át hidegen állni hagyjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 77 129
elküldve: 3
receptkönyvben: 560
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, karácsonyi hidegtálak, szilveszter
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
mikor: uzsonna, vacsora
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

töltött tojás variációk bormajonézzel

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kvegh
kvegh Fri, 2011-01-28 09:10

A 6. és 7. pontnál a főtt tojások sárgáját használjuk fel, ha jól értem.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Fri, 2009-06-12 20:05

Hungária Extra Dry, én erre gondoltam. Természetesen alávetem magam a szakember ítéletének: Törley Blanc de Blancs az első számú ajánlat, ha jól értem.
Francois President Drut, naná! - úgy értem, azt is imádom.
A champagne-okban egyáltalában nem vagyok járatos. Vicces, hogy a ma annyira lenézett édes pezsgő igénye 'szülte' e nemes italt! Jól értem?
A wikipédia http://hu.wikipedia.org/wiki/Pezsg%C5%91 azt írja:.........látod.
Sokszor volt már az a gyanúm, hogy a Wikipédia hajlamos bedőlni a divatnak (Dom Perignon).
Elmondod, mi az igazság, Bocsárd?
Ildikó

Bocsárd
Bocsárd / Bocsárd Tue, 2009-06-09 10:00

Amikor pezsgő kerül terítékre, mindig óvatosnak kell lenni, mert máig felüti a fejét a hazai háztartások hűtőszekrényeiben az édes vonulat pezsgőből. Épp ezért itt hangsúlyozandó, hogy annak száraz változatáról van szó, ugye!? Valaha, a pezsgőkészítés hajnalán -tán sokan nem is hinnék- az édes pezsgő volt a felkapott, abból is a rosé. Milyen meglepő, hogy azóta ennyit változott a világ! Veuve Clicquot Ponsardin, a néhai márki özvegyének kedvenc itala épp egy ilyen édes rozépezsgő volt. Ma nehéz elképzelni, hogy az egyik legünnepeltebb champagne ház valaha ebben utazott elsősorban. Ha pedig nem champagne-t választunk fenti ételhez, szívből merem ajánlani a hazai pezsgők közül a Törley Blanc de Blancs pezsgőt (erről tudniillik, hogy kizárólag chardonnay fehérszőlőből készült), de akár a Hungárai Extra Dry pezsgőt is, pláne a Francois President Brut-ot. Aki pedig mégis champagne mellett dönt, annak mindig jusson eszébe, hogy három alap szőlőfajtája a Champagne-i birtokoknak a pinot noir, a pinot meunier, illetve a chardonnay fajták. Ezek cuvée-je vagy házasítása adja a nagy champagne-ok gerincét.

575
tojás 10 db
vaj 10 dkg
sajt 10 dkg
kapribogyó 1 ek
sonka 10 dkg
szardellapaszta 15 g
ringli 18 g
alma 1 db
fehérbor 1.5 dl
mustár 1 kk
napraforgó olaj 1 dl
habtejszín 1 dl
petrezselyem 1 csokor
snidling 1 csokor
újhagyma 5 db
bors 0 ízlés szerint
paradicsom 3 db