Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Frankfurti leves ahogy Zsolt készíti

Frankfurti leves ahogy Zsolt készíti
Frankfurti leves ahogy Zsolt készíti
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudom, lehet-e valódi frankfurti levesnek hívni ezt a levest. Szintén sok változtatáson ment keresztül. Mára ezt a változatot szeretjük a legjobban.

Ez a mennyiség kb. 10 főre lesz elég.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Én ennél a levesnél mindent előre felaprítok, kivéve a virslit, mert szinte folyamatosan foglalkozni kell vele. Először felaprítjuk a hagymát, kockázzuk a krumplit, karikázzuk a répát, előkészítjük a fokhagymát és minden egyéb hozzávalót.
  2. Zsiradékon (ma mangalica zsíron, de ha az nincs, akkor olajon) pirítjuk az apróra vágott hagymát. Amikor üveges, meghintjük bazsalikommal és borsikafűvel. Gyorsan elkeverjük, és belenyomjuk a fokhagymát.
  3. Keverés után beletesszük a répát, és kicsit pirítjuk. A répa (amennyiben jó minőségű) ereszt egy kis színt, amit látni fogunk az üveges hagymán, mivel kissé besárgul. Ha ez megvan, öntünk rá pár deci vizet, sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel, és kevés vízen elkezdjük puhítani a répát.
  4. Pár perc után mehet bele a kockázott krumpli. Ezt is felöntjük kevés vízzel. Amikor felforr, mehet bele a csíkokra vágott káposzta. Most annyi vizet adunk hozzá, amennyi levest akarunk. Együtt főzzük a zöldségeket olyan 3/4 készenlétig.
  5. Közben egy nagy serpenyőben nagyon kevés olívaolajon elkezdjük pirítani a virsli karikákat. Fontos, hogy kevergessük, hogy ne égjen meg. Mire minden virslikarika megpirul, addigra kell a levesben a zöldségnek a 3/4 készenlétig megpuhulnia. És ekkor a virslit szedőkanállal kiszedjük a serpenyőben levő olajból, és a levesbe tesszük.
  6. A levest megkeverjük, kóstolunk, és ha kell, sózzuk. Fontos, hogy gyakran kóstoljunk, és óvatosan sózzunk.
  7. Amikor a zöldségek már majdnem teljesen puhák, a serpenyőben maradt olajba tesszük a vajat, és megolvasztjuk, és elkeverünk benne 1,5 kanál lisztet. Világos rántást készítünk, levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a pirospaprikát simára. Amikor elkevertük, beletesszük a tejfölt. Azzal is simára keverjük, majd hígítjuk a rántást a leves forró levével. Ezt a rántást kicsit főzzük a serpenyőben, majd hozzákeverjük a leveshez. Rottyan egyet, és kész. Kóstolunk. Ha jó, levesszük a tűzről, és hagyjuk állni lefedve kb. 1 órát.
  8. Jó étvágyat. :-)
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 207 170
elküldve: 47
receptkönyvben: 1 462
elkészítve: 169/173
Facebookon megjelent: 1

szakács

Zsolt hobby chef

Mióta szakács: 2013.01.06.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sárgarépás frankfurti leves, virslis kelkáposztás leves, kelkáposztaleves frankfurti virslivel

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

merzsa
merzsa Sun, 2018-03-11 14:41

Ma nálam is ez volt a leves. Mondhatom ismét Isteni lett e recept alapján! Köszönet érte.

lillaruhásnő
lillaruhásnő Wed, 2016-11-30 10:12

Köszönöm a receptet, szilveszter után megfőzöm a maradék virslit hasznosítom.

soldier12
soldier12 Fri, 2014-08-29 14:46

Szia Zsolt!
Ma én is elkészítettem a levest, nagyon ízlik az itthoniaknak. :)
Köszönöm a receptet.

mannusi
mannusi / mannusi Wed, 2014-08-20 09:34

Szia Zsolt! Nagyon jó recept. Tegnap csináltam ebédre fél adagot a recepthez képest. A répát, krumplit, kelkáposztát hagytam eredeti adag szerint, így jó sűrű is lett! (Szeretjük a sűrűjét.) Hálás vagyok, hogy ilyen részletesen és érthetően írtad le! Biztos fogok még csinálni, mert nagyon finom lett...

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Sat, 2014-08-30 11:06

Hát ha a répát, krumplit és káposztát eredeti adagként hagytad, nem tudom, hogy sikerült merni. Az enyém is nagyon sűrű. :-)

Luca333
Luca333 Wed, 2014-07-16 20:13

nálunk mindenkinek ízlett ,de szerintem kicsit túl vajas volt.

hexx88
hexx88 Sat, 2013-11-30 16:29

Kedves Zsolt! Ma elkészítettem az első frankfurti levesem a recepted alapján. Köszönöm Neked, nagyon jól sikerült! :)

Arianne113
Csillus / Arianne113 Thu, 2013-05-02 18:09

Szia! Már olyan rég ettem frankfurti levest, és a te recepted mellett döntöttem. a hozzászólások alapján biztos is vagyok benne hogy isteni lesz, így köszönöm előre is a recepted :) Jó látni hogy férfiak is milyen ügyesek a konyhában! :) Szeretettel : Csilla

bogi100x
bogi100x Sat, 2013-03-02 12:02

Szia Zsolt! Múlt héten elkészítettem életem első frankfurti levesét, a részletesen leírt recepted alapján. Nagyon finom lett, mintha nem is én főztem volna :)

Üdv. Bogi

salfa
salfa Tue, 2013-02-12 17:16

Szia Zsolt, köszönöm a receptet, ma kipróbáltam és mondhatom isteni lett! Külön köszönet a pontos és beszédes receptért, elég volt mindent pontosan úgy csinálni, ahogy írtad, és a leves tökéletes! üdvözlettel, Orsi

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Mon, 2013-02-18 15:02

Nagyon örülök, ha sikere volt. :-) A recepteket igyekszem pontosan leírni, mert sokszor kis eltérés is más eredményt hoz. És nekem is jó puska az ami itt van. :-) Többek közt ezért teszek fel recepteket ide is. :-)

257
kelkáposzta 0.5 közepes fej
vöröshagyma 3 közepes fej
burgonya 3 db
sárgarépa 2 db
frankfurti virsli 40 dkg
tejföl 2 dl
mangalica zsír 1 ek
vaj 5 dkg
olívaolaj 1 ek
finomliszt 1.5 evőkanál
fokhagyma 2 gerezd
bazsalikom 0.5 tk
borsikafű 0.5 kávéskanál
majoranna 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 2 kk
víz 3 l