Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Frappé 2.

Frappé 2.
Frappé 2.
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A frappé történetének utánaolvasva azt kell mondjam, meglepődtem. Úgy gondoltam, hogy ugyanúgy, mint a többi jeges hűsítő (fagylalt, szorbé, granita), már néhány száz éve gondoskodik a nyári melegben tikkadó szervezetünk frissítéséről. Bizony tévedtem. A keletkezésére vonatkozóan két történetet olvastam. Mindkét történet szerint eredetét tekintve görög, Thesszaloniki város nevéhez kötődik. Az egyik változat szerint a frappé története 1957-ben a Thesszaloniki Nemzetközi Kereskedelmi Vásárral kezdődött. Ebben az évben egy instant porokat forgalmazó cég új gyerekital terméket dobott piacra: egy instant kakaóitalt, amit tejjel kellett összekeverni és egy shakerben felrázni. Az egyik alkalmazott a szokásos napi instant kávéját szerette volna elkészíteni, de a vásár területén nem volt alkalma vizet forralni, ezért a kávéport hideg vízzel keverte össze, és felrázta a shakerben, hogy feloldódjon. Ezzel a kísérlettel született meg az első frappé kávé, Görögország népszerű nyári itala. A másik történet szerint a hetvenes évek elején Thesszaloniki egyik tengerparti kis kávézójának tulajdonosa találta ki, hogy mentse szorult helyzetét. Az est folyamán elfogyott a zaccos kávéja, és a késő este érkező, kávét kérő vendégeit már nem tudta megkínálni, de leleményes vendéglátó lévén instant kávéból, cukorból és jeges vízből - a történet szerint az amerikai rokonoktól kapott - shakerrel rázogatva jeges habos kávét készített. Hosszú, vékony pohárba öntötte, jégkockával és szívószállal tálalta. Féltve kínálta meg vendégeit, és szabadkozott, hogy már csak az üzlet legújabb kávéspecialitását tudta a vendégeknek kínálni, és ha nem ízlik, nem kell kifizetniük.... Bizony, ízlett a vendégeknek, hiszen kávé volt, hideg is, és finom is. Nevét a kísérleti alany vendégeknek köszönheti. Bármelyik történetet nézzük, a végeredmény egy instant kávéból készült jeges, habos kávé, amely időközben nemcsak a görögök nemzeti kávéja lett, hanem meghódította a világot is. Manapság már sokféleképpen készítik és nemcsak instant kávéból. Fontos ismertetője a frappénak az előállítás során keletkezett hab, amelyet shaker, turmix, botmixer használatával tudjuk produkálni. Az én frappé változatom hosszú kávéból készült, botmixerrel turmixoltam, tejszínhabbal és fahéjjal díszítettem. Elégedett voltam a végeredménnyel:)
(A történtét itt és itt olvastam.)

hozzávalók / 1 adag

A frappéhoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat a tejszínhab és fahéj kivételével egy keskeny, magas falú edényben habosra turmixoljuk. Hosszú, vékony pohárba öntjük.
  2. Tejszínhabbal, őrölt fahéjjal díszítjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 120
elküldve: 3
receptkönyvben: 295
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

jeges kávé, habos jeges kávé

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

600
feketekávé 2 dl
jégkocka 3 db
habtejszín 0.5 dl
sűrített tej 3 ek
habtejszín 1 dl
fahéj 0 ízlés szerint