Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Friss vargányás, zsályás linguine

Friss vargányás, zsályás linguine
Friss vargányás, zsályás linguine
20 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sétálni mentünk az erdőbe egy délután.
Jóuram kétkedve nézett rám, amikor megszállottan szegeztem a tekintetem a talajra és mint egy vadászkutya csak mentem előre. Minden harsogó zöld, minden mohás, az őszi párás, eső utáni hűvös levegő mindig jólesik az embernek. Minden zizeg, szöszmötöl, mintha minden egyes élőlény egyenként hallható lenne, ahogy lassan vackolják magukat télire. És ebben a csendben, szinte hallatszik, ahogy nőnek a gombák. Millió és millió az erdő talaján, kicsik és nagyok, feltűnők és szégyenlősek, ilyenkor mind egyesülve életre kelnek. Megmozdul az avar, lassan emelkedik a kisebb-nagyobb kalapoktól, amik szinte szemmel követhető gyorsasággal igyekeznek keresztül verekedni magukat a vastag, zörgő levélszőnyegen.
Kevés gomba van, amit jól ismerek, de azokat le merem szedni bármikor. Nem volt cél éppenséggel a gombagyűjtés, de annyi jószág nőtt szanaszét az avarban, hogy az ember óhatatlanul is le-lehajolt, hogy jobban szemügyre vegye őket. Másként a vargányát bizony bajos is megtalálni. Avarbarna kalapja, teljesen elrejti a vadászok elől, mi is majdnem rájuk léptünk. Illetve jelen esetben barna érdestinórú volt az illető - egy család. Kevésbé harsogó az íze, viszont annál finomabb.
Boldogan kurjongattunk egymásnak a zsákmány felett, le is szedtük azt a pár darabot, ami az utunkba került.
Úton hazafelé százszor elterveztem, hogy fogom feldarabolni, mit készítek majd belőle.
És a jól bevált tészta mellett döntöttünk egyhangúlag.
Semmi cécó. Semmi hagyma, fokhagyma, tejszín vagy fehérbor. Semmi. Csak Őgombasága egy zsálya növendék friss zsenge leveleivel összeboronálva. Finom vajon megmelengetve.
Nem kellett ennél jobb.
És bár ez a sokadik erdei gombás tészta recept itt, mégsem riadtam attól vissza, hogy feltegyem. Azért mert amilyen egyszerű, pont annyira finom. Hiszen pont azt  ízt érezni benne, amiért valójában készült. A gombát.
Ha friss vargányához jutunk, próbáljuk ki.
Szeretettel így ősszel minden gombavadásznak.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

HASZNOS LINK minden gombászónak: http://gomba.extra7.hu/

És a legjobb gombász blog: Ha bolond, ne szedd le! - ahonnan a recept ötletét is vettem.

AZ INTERNET NEM HELYETTESÍTI A GOMBAVIZSGÁLÓ SZAKEMBERT!!! Minden esetben, ha olyan gombát szedtünk le, amit nem ismerünk, vagy csak nem vagyunk benne biztosak, nézessük meg, vagy inkább ne fogyasszuk el!

pH besorolás: enyhén savasít


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát feltesszük főni.
  2. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, ügyeljünk, hogy ne égjen. Szórjuk bele a megtisztított, felszeletelt gombát és pirítsuk néhány percig.
  3. Szórjuk rá az apróra vágott zsályát és ezzel is süssük 1 percig.
  4. A tészta főzővizéből merjünk hozzá fél merőkanálnyit, forralunk rajta egyet, majd a leszűrt, al dante-re főzött tésztát forgassuk bele. Dobjunk még rá egy darabka vajat, olvasszuk bele. Sózzuk, borsozzuk.
  5. Azonnal tálaljuk, parmezánnal szórva. Mi még pluszban meghintettük egy kis apróra vágott friss zsályával is.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 11 828
elküldve: 3
receptkönyvben: 177
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: főétel

egyéb elnevezések

őszi vargányás, zsályás lingue, vargányás-zsályás tészta

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-10-05 09:31

Jajjdeszépen írsz, tényleg most azonnal útra kéne kelni, ráadásul imádom az öszi erdőt, az őszi levelek a mindenem, azon a színek, egyszerűen szavak sincsenek rá... Amikor még a festésnek éltem és nem a pöttömnek meg a főzésnek ;), akkoris gyakori múzsám volt a meleg színű ősz. A reci meg szuper, a gombát épp ilyen egyszerűen szeretjük mi is, szóval éljen! :)
Ja és ajándékul: http://glasspalace.uw.hu/kepek/1a.jpg

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-10-05 12:44

Háháá! Akkor megvagy Elif, honnan ez a művészi érzék és a jó ízlés a képekhez!!! Akkor már értem!!! :DDD Pusz: Mrs Smith

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-10-08 12:19

Köszi Mrs Smith... tudnád, hogy én mit össze nem próbálgattam idáig életemben, kicsit ezt, kicsit azt és olyankor persze minden idegszálammal csak annak az éppen aktuális dolognak éltem, és úgy éreztem igen ez lett nekem kitalálva, aztán találtam valami mást.... :D

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-10-08 12:17

Nagyon örülök, hogy tetszett a kép és még a blogodon is felhasználtad. Gyakorlatilag akkor most beköltöztem hozzád, mert a csaj a képen egy saját fényképről készült. :p Pussz

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2010-10-05 00:32

Még annyit, hogy nosztalgiából megcsinálom a te recepted szerint.
Annakidején anyósom, ha náluk voltunk, minden nélkül, egy nagy lábosban olajban, sóval megsütötte a vargányát, és puha kenyérrel ettük.
Mégegyszer köszi, hogy eszembe juttattad az erdőt és a gombát.
Puszillak. Zsóka néni.

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2010-10-04 22:05

Szívemből beszélsz!
A múltkor mi is voltunk,három hegyet megmásztunk itt Zemplénben.Gondolhatod...Nagyon nagyon elfáradtunk,de megérte!Vargányát is szedtünk meg sárga gereben gombát.Őzláb most kevesebb volt mint legutóbb,de a csomagtartó így is tele lett.A barátnőm is velünk volt a 10 éves lányával és az én lányom is jött.Beszéltünk róla hogy azért itt vannak vadállatok,vaddisznó egyebek.A barátnőm rögtön megszaporázta a lépteit,erre a kislánya megszólalt:Ne fél anya itt van Dénes szétszedi a száját!!!!.Na ezt nem lehetett nevetés nélkül kibírni.Nagyon szeretem az erdőt!
Ez a recept...?Ezt ki kell próbálnom.Puszillak érte Eszterkém!Bogi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-10-04 18:04

Eszter! Nagyon szuper a sztori! Tényleg irodalmi lett!:)) A vargányás cucc meg, hmmm...:)))) A múltkor a Nagycsarnokban éppen elmentem a gombász pult mellett...8000 volt kilója, betakartam a szemem és rohantam tovább...:DDD De amúgy imádom! Így elkészítve biztosan nagyon finom. Pusz!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-10-04 16:39

Imádom az egyszerű de nagyszerű, egymás ízét kiemelő receptjeidet...és a kép...ha nem szakadna az eső, most rögtön elindulnék gombászni :)

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Mon, 2010-10-04 16:06

A recept is jó, de a story!!!! Irodalmi pályázatra is beküldhetnéd. Szinte veletek együtt jártam az erdőt, annyira megfogott a hangulata. És eszembe jutott, mikor ifjú férjemmel, és apósommal sétáltunk ősszel a sormási erdőben. Apósom értett a gombákhoz, vizsgája is volt, a falubeliek vele nézették át a szedett gombákat. Amíg ő élt, mindig ellátott minket szárított gombával, főleg a vargányát szerettük.
Köszönöm!!!

564
tészta 20 dkg
vargánya gomba 10 dkg
vaj 4 dkg
zsálya 8 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
parmezán sajt 2 dkg