Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Frissen sült mazsolás tarkedli -Tarkedli 2.

Frissen sült mazsolás tarkedli -Tarkedli 2.
Frissen sült mazsolás tarkedli -Tarkedli 2.
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a desszert lesz Tokaj-Hegyalja borainak hivatalos, a borászatok számára is ajánlott kísérője 2010-ben.  A receptverseny kiírói vállalják, hogy a borvidéki rendezvényeken, egy éven keresztül lehetővé teszik a díjazott fogások, desszertek kóstolását. A receptfüzetet a kiírók elérhetővé teszik a borvidék borászataiban, vinotékáiban, éttermeiben.
Előzmény: Tokaji borokhoz illő borkorcsolya és desszert receptversenyt a Tokaji Borbarátnők Társasága és a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület hirdette meg 2009. december 13-án Luca napján a Tokaji Borbarátnők éves sajtótájékoztatóján.
2010. május 28-án, a Tokaj Világörökség Fesztivál nyitónapján kerültek átadásra a díjak Tokajban a főtér nagyszínpadán.
2010 hivatalos borkorcsolyáinak listája itt olvasható.

hozzávalók / 4 adag

A tarkedlihez

A tálaláshoz

ajánlat

Borajánlat: Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2000 (0,5 l)

A tarkedli tésztája valójában sűrű palacsintatészta, amit a sütőformában forró olajban kisütöttek.
A családtagok számának megfelelően rendelték meg a fazekastól, hány üreg legyen egy tarkedlisütőben.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított, megmosott mazsolát 1 dl aszúban felforraljuk, majd lehűtjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből (kicsit később) kemény habot verünk.
  3. A többi hozzávalóból kelt tésztát készítünk az alábbi módon:
  4. Kis langyos, cukrozott tejben megfuttatjuk az élesztőt.
  5. Egy nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, majd hozzákeverjük a tojást, langyos tejet, 1 dl étolajat és a kristálycukrot. Mindezt picit megsózzuk és hozzáöntjük az élesztős tejet, jól összekeverjük galuskatészta állagúra. A lecsöpögtetett, megtörölt mazsolát és a reszelt citromhéjat a tésztába keverjük.
  6. A kevert tésztát meleg helyen egy félóra hosszat kelesztjük a sütésig.
  7. Amikor a tésztánk már megkelt a másfél-kétszeresére, hozzákeverjük a tojáshabot is.
  8. Tarkedli sütőben vagy egyszerű serpenyőben kevés étolajat hevítünk, a tésztából pedig evőkanálnyi darabokat szaggatunk.
  9. A kis fánkokat mindkét oldalukon aranysárgára sütjük, majd rácsra tesszük, az olajtól lecsepegtetjük. (20 db lesz belőle.)
  10. Sárgabarack lekvárral tálaljuk. Aki szereti, vaníliás- (és vagy) porcukorral megszórhatja a tetejét.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 582
elküldve: 2
receptkönyvben: 94
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1941
finomliszt 40 dkg
rétesliszt 40 dkg
cukor 10 dkg
tojás 4 db
tej 5 dl
vaj 20 dkg
élesztő 5 dkg
1 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 8 dkg
desszertbor 1 dl
napraforgó olaj 2 dl
sárgabaracklekvár 10 dkg
porcukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag