Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fromage frais sajttorta eperrel

Fromage frais sajttorta eperrel
Fromage frais sajttorta eperrel
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Angliában a gyümölcsöt aranyárban mérik. Egyedül az alma terem meg vígan a ködös orszában, de a késői eperszezon is egész kegyes a britekhez. Legalábbis idén. Nem tudom, ez mennyire megszokott, mert a gyümölcs igazi kultúrája a béka... tehát ott van.  Tegnap elmentünk az Oxford melletti Rectory Farm nevű szedd magad intézménybe, ahol először a málnabokrokat dézsmáltuk meg. Aztán az epres sátrakhoz érve elkeserítő látvány fogadott: a gyümölcsök fele épp legszebb érési idejét élte, pont jó állapotban voltak a fogyasztáshoz. A másik fél azonban már alvadtan töpörödött vagy rogyadozott a szálakon, és senki nem jött leszedni. Mi eszméletlenül betankoltunk (jutott persze a bendőnkbe is...), de így is láthatóan hatalmas mennyiség lett a cukros erjedés prédája, kiélvezetlenül.
Ma kezdeni kellett valamit a még épp ehető epertömeggel. A legszebb szemeket kiválogattam, de a maradéknak hosszas recepttanulmányozás és az anyai intelmek meghallgatása után nekiestem. Azaz csak estem volna... hiába jártam be a szép egyetemi város számos ABC-jét, nem hogy nem kaptam szalicilt vagy zselésítőt, de a segítőkész eladóknak halvány gőze sem volt róla, hogy miről beszélek. (Ti. befőzőcukorral próbáltak kiengesztelni...) Így aztán bízva benne, hogy íze garantálja majd a gyors elfogyasztást, kémiai anyagok nélkül főztem eper, illetve eper-rebarbara lekvárt (recept jön!). (Nem tragédia, csak azon vagyok kiakadva, hogy ezek a műveletlen népek nem ismerik az "befőzni való olcsó eper" intézményét.. Szégyen!) No meg készítettem eperparfét. És ezt a finomka sajttortát is. (Eszter megmondta, hogy majd csak kitalálok valamit... :) Recept Delia Smith-től.

hozzávalók / 8 adag

Az alaphoz

A sajtos részhez

A tetejére

ajánlat

A képről lemaradt az eperpüré, mivel én lespóroltam. De igazából kell hozzá, legalábbis finomabb, krémesebb vele. A fromage frais pótolható sűrű (görög) joghurttal, esetleg tejföllel, krémtúróval.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kekszet robotgépben felaprítjuk vagy nejlonzacskóba téve sodrófával apróra törjük. Összekeverjük a mogyoróval és az olvasztott vajjal, majd egy 24 cm-es tortaformába nyomkodva hűtőbe tesszük.
  2. Elkeverjük a sajtos rész hozzávalóit. A hűtőből kivett alapra öntjük a masszát, s előmelegített sütőben megsütjük.
  3. 30 perc után kikapcsoljuk a sütőt, de a tortát nem vesszük ki, hanem addig hagyjuk bent a sütővel együtt hűlni, míg teljesen ki nem hűlt, és meg nem keményedett. (A sütőben hűtéses módszerrel elkerülhető a későbbi töredezés.)
  4. Néhány óra elteltével elkészítjük az epres tetőt. 475 g epret (a szebb szemeket) a torta tetejére halmozzuk.
  5. 225 g epret összepürésítünk 2 ek cukorral, ha zavar a mag, átpasszírozzuk. Amennyi püré ráfér, a torta tetejére öntjük, a maradékot pedig mellé tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 715
elküldve: 3
receptkönyvben: 222
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: angol
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

epres sajttorta, túrós sajttorta eperrel, epres cheesecake

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

modosa
modosa / modosa Tue, 2010-07-06 12:18

Remélem az angoljaid tisztában vannak vele, hogy megfogták veled az isten lábát!!! :)
Nem tudom, hogy kerestél zselésítőt, szerintem pectint keress, az van nekik bőven. A szalicilt meg felejtsd el, rákkeltő és rossz ízű és egyáltalán...:)
üdv,
Anikó

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2010-07-15 01:35

Képzeld, anyukám benézett az oldalamra, és elolvasta a kis beszélgetésünket. Mondta, hogy ő úgy tudja, hogy a szalicil tényleg rákkeltő, de csak főzve. Ezért nem szabad főzés közben beletenni a lekvárba. - Nem tudom, csak gondoltam, megosztom ezt az opciót is :) (Offtopic, de egyébként megcsináltam a cukkinis csirkét, és nagyon fincsike volt! Csak egy egész picit tömény a sajtkrém nekem. De köszi a receptet! :)

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2010-07-06 17:49

A család, akiknél lakom, német, de értékelik, hogy ilyen szerencsések ;) Nem tudom a "zselésítő" pontos nevét, anyukám magyarázott valamit róla, otthon lekvárhoz árulják. A szalicilnek én sosem éreztem még a rossz ízét, de most úgysem került bele... Elhiszem, hogy rákkeltő, de ne haragudj - mármint tényleg ne, köszönöm a figyelmeztetést, csak eszembe jutott, hogy a kémia tanárom mondta mindenre, hogy rákkeltő, "és gyerekek, a víz is rákkeltő!" :) Nem kétlem, hogy a szalicil rosszabb a víznél :) üdv, Durcsó

modosa
modosa / modosa Tue, 2010-07-06 17:56

Épp azt próbálom mondani neked, hogy a zselésítő az maga a pectin és angolul is így hívják :)
Nem vagyok egy health-conscious, de rossz hírem van: a víz is gyilkos szer :)
Nem is szabad mélyebbre ásni, mert egyszer csak azt veszed észre, hogy a levegő is árt. By the way.... Eszter biztos többet tudna erről mesélni....
Zsákmányolok málnát és küldöm az eredményt, jó?
sziA

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2010-07-06 18:06

Aha, hát ez ciki, eddig azt hittem, tudok angolul, főleg a konyhai szakkifejezéseket illetően.. De hát tévedtem :) "preserving chemical stuff"-ot kerestem, de magam is átkutattam alaposan a polcokat, és a zselésítő dolgoknál csak zselatin és tortazselé volt, meg ilyen vízben oldódó gusztustalan, gyümölcs ízesítésű jelly... Na mindegy, jó lesz ez a lekvár így is :) Várom a málnásat!

528
zabkeksz 175 g
törökmogyoró 50 g
vaj 50 g
fromage frais 350 g
tehéntúró 350 g
tojás 3 db
vaníliaaroma 5 ml
cukor 175 g
eper 700 g
cukor 2 ek