Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Füge szirupban

Füge szirupban
Füge szirupban
85 perc / előkészület: 60 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van két nagy fügefám, az egyik termése kicsi, fehér, már júniusban beérik, a másik nagy, piros belű, a fa még mindig tele van éretlenebb fügékkel. A cseresznye szirupban receptemnél Jucus53 megkért, hogy tegyem fel a fügéset is, nos, itt van, nagyon szívesen :)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Közepes, még kissé kemény fügéket válasszunk, az érett füge szét fog esni a szirupban való főzésnél.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meghámozott fügéken egy kis villával két-három lyukat ejtünk, majd jó bő, forró vízbe dobva 10 percig lassan forraljuk.
  2. A vizet kiöntjük, megmossuk a fügéket, a vizet ismét leszűrjük.
  3. Minden fügébe az alsó lyukon bedugunk egy lehéjazott mandulát, és az oldalába egy szegfűszeget nyomunk.
  4. Egy nagyobb lábasba beletesszük a 12 dl vizet, a 2 kg cukrot és a fügéket, kb. 15 percig főzzük, utána az edényben hagyjuk kihűlni a szirupjában, egy egész éjszakára otthagyjuk.
  5. Másnap felmelegítjük, főzzük kissé, amíg besűrűsödik a szirup, a végén beletesszük a citromlét.
  6. Ha kész, még így melegen nagyon tiszta, száraz üvegekbe töltjük.
  7. Ha megmaradt mandula, az üvegekbe tesszük a fügék mellé, a felesleges szirupot felhasználhatjuk fagyik tálalásához.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 5 591
elküldve: 1
receptkönyvben: 47
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: görög
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: befőttek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: kompót
hasonló kategóriák: befőtt, fűszerek házilag, télire

egyéb elnevezések

Syko, glyko tou koutaliou, mandulával töltött füge szirupban, mandulás füge szirupban

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 Wed, 2014-09-17 15:26

Kedves Éva!
Hát végre elkészült a várva várt "füge szirupban". Köszönöm a receptet isteni finom lett. Igaz mandula nem került bele, mert otthon maradt, és az itteni fánkat valaki teljesen megdézsmálta. Hoztunk haza üveges fügét Görögországból, de az ugye nem ugyan az mint amit mi csináltunk. Még egyszer ezer köszönet.

WhiteCat
WhiteCat Sat, 2013-12-28 12:43

Kedves Éva! Évek óta használom a Nosaltyt, de Te vagy az első akinek írok is! Nagyon köszönöm az ötletet, ezt még megpróbálom a fügékkel. 2 nagy bokrom van, hihetetlen mennyiséget terem. Ha lekvárt főztem belőle, finom, - mondta kedves családom, - barack nincs? Na köszi. Az összeset elajándékoztam. Édesapám, amíg élt bort készített belőle, az nagyon finom volt, de én nem értek hozzá. Nyáron jelentkezem az eredménnyel!!! Addig is jó sütést-főzést. Üdv: Cat

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2013-12-28 13:46

Kedves FeherCica, koszi szepen, hogy irtal, en is azert szeretem a Nosaltyt, mert mar sokat tanultam is toletek,, meg ha van nekem is egy valamire valo otletem, jo erzes, hogy masok is felhasznalhatjak. Nekem is van ket hatalmas fugefam (tegnap lettek "megnyirva"), a fugebol a legtobbjet frissen esszuk, elajendekozzuk, de lehet szaritani is telre, ha nem fogy el, az egyik legegeszsegesebb gyumolcs, valahol olvastam, hogy az egyetlen, amiben termeszetes antibiotikum van, ugyhogy tovabbra is csinalhatsz lekvart belole, meg a kohogest is csillapitja... Barackbol mi nem csinalunk glykot, mert nagyon puha, szetfone es eretlen allapotaban meg keseru. Boldog uj evet kivanok; Eva

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 Tue, 2013-09-24 20:41

Kedves Éva! Biztos teszek bele mandulát, mert szerencsére elég sok lett, épp a hétvégén vertük le és pucoltuk meg. Már alig várom a jövő nyarat, hogy tehessek el fügét, ha már az idén nem lesz, de kárpótol a fincsi füge lekvár. Igyekszem én is fel tenni pár receptemet, de mindig valamit elbénázok. Na majd igyekszem.

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 Tue, 2013-09-24 10:55

Kedves Éva! Nagyon köszönöm ezt a receptet. Ez pont az amit kerestem. Sajnos már az idén nem tudom megcsinálni, de jövőre biztos elkészítem.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2013-09-24 17:56

Nagyon szivesem, kedves Jucus, neked csinaltam...::))) Persze, a mandula nelkul is szuper es gyorsabban megy. Udv; Eva

1014
füge 2 kg
cukor 2 kg
mandula 50 dkg
szegfűszeg 50 db
citromlé 1 citromból nyert
víz 12 dl