Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fügelekvár

Fügelekvár
Fügelekvár
255 perc / előkészület: 45 perc főzés: 210 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár a kertünkben élvezzük már a két éve ültetett fügefa termését, lekvárhoz elegendő mennyiségre csak néhány év múlva számíthatunk.
Pár napja kellemes meglepetésben volt részünk: kaptunk ajándékba egy teli kosár mézédes fügét, így elkészülhetett az összes közül a legkedvencebb, a fügelekvár.

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fügéket egyesével alaposan megmossuk, a szárukat levágjuk.
  2. A megszárított gyümölcsöket először félbe, megint félbe, s a negyedeket is félbe vágjuk. (Vagyis felnyolcadoljuk.)
  3. A felvágott fügét a rézüstbe (vagy lekvárfőzésre használt edénybe tesszük), ráöntjük a tetejére a cukrot, letakarjuk és az éjszakára állni hagyjuk.
  4. Másnap közepesnél kicsit mérsékeltebb lángon, 3-4 órán keresztül főzzük. Ha túl sok lenne a leve, merjünk le belőle (én majdhogynem egy liternyit lemertem), majd a tűzről lehúzva botmixerrel pépesítsük a fügedarabokat.
  5. Tegyük vissza a tűzhelyre, várjuk meg, míg egy-kettőt rottyan.
  6. A kész lekvárt sterilizált üvegekbe merjük, befőttes fóliát feszítünk a tetejük alá, rácsavarjuk a fedőket, befőttes gumit teszünk az üvegek nyakára és mehetnek is a száraz dunsztba egy-másfél napra, vagy amíg ki nem hűlnek. (9 db 375 ml-es üvegnyi lekvár lett belőle.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 143 494
elküldve: 19
receptkönyvben: 418
elkészítve: 17/22
Facebookon megjelent: 1

szakács

Walter

Mióta szakács: 2008.03.14.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli
fogás: egyéb fogás
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Lekvár fügéből

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

manna21
manna21 Tue, 2016-08-30 10:32

Most készült el a lekvárom, igaz csak 1.5 kg. fügéből főztem, próbaként. Nekem nem kellett a levét leszednem, így is nagyon sűrű az állaga és nagyon finom. Köszönöm a receptet.
További szép napot.

cloudberry
cloudberry Sun, 2016-07-24 15:16

Jó érett fügéből a legegyszerűbb, mert cukor sem kell hozzá, csak felvágni, főzni és (aki szeretné) pépesíteni.

Joebabe
Joebabe Tue, 2015-09-08 14:40

Tegnap elkészítettem, bár cukrot nem tettem hozzá, mert nagyon érett, méz édes a fügénk. Még a dunsztban van, de ami az üvegekbe nem fért, azt pillanatok alatt megettük. Remek lett. Egyszerű, és nagyszerű. Még annyit fűznék hozzá, hogy nem főztem ilyen sokáig. Fél óra főzés elegendőnek bizonyult. Köszi az inspirációt. :)

flamingo102
flamingo102 Wed, 2015-09-02 16:23

Nem értem miért kell bele cukor,idei füge lekvárom is olyan édes lett mint a méz,sem cukrot sem tartósítószert nem tettem bele.
A főzés kezdetén egy kis vizet adok hozzá,miután az üvegeket lezárom,fejre állítom őket és kész.

lizbethr
lizbethr Tue, 2013-07-30 21:12

SZIASZTOK !
KÖSZI A TIPPEKET, HOLNAP KIPRÓBÁLOM !
MÁR NAGYON VÁROM!
ÜDV MINDENKINEK !

szigetimama
szigetimama Thu, 2010-10-14 15:43

sziasztok!
valaki tud eladó friss fügét valahol vagy kész fügelekvárt.? nagyon érdekelne. imádom :) de sajnos sehol sem kapok.
mindenkinek köszönöm a segítségét.
szigetimama@citromail.hu erre a címre írjatok. köszi még egyszer

Szép napot kívánok mindenkinek!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-23 15:59

Köszönöm! rohanok haza megcsinálni :)

toffika
Bea111 / toffika Mon, 2010-08-23 13:30

Én is először csináltam, és pont ez volt a kérdésem.Nem kell megpucolni, csak felvágni,ahogy le van írva.És én a vége felé mixerrel pürésítettem, így a zöld héja is szétment.Ízét nem befolyásolta.Én sem tettem bele a leírt cukormennyiséget.Szerintem ízlés dolga,Nem nagy ördöngősség, biztos neked is fog sikerülni.

toffika
Bea111 / toffika Mon, 2010-08-23 11:47

Igen, köszi a választ.Kész is van, el is tettem.Rengeteg lett belőle.Mindenkinek jut belőle karácsonykor :-) 9-10 kg fügéből csinálta, és csak 1 kg cukrot tettem hozzá,mert nagyon édes érett volt a füge, vaalamint 2 citrom levét csavartam bele.Isteni lett, mivel persze kóstolgatni is kellett, meg 1 üveggel ment a hűtőbe amit a gyerek este be is falt kaláccsal.Köszönjük a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-23 12:57

sziasztok! én most hoztam haza a balatoni füge bokrunkról leszedett nagyobb tálnyi fügét, amit 2napja szedtünk le, és sajnos hagytam a tálban állni, így ma reggel vettem észre, hogy elkezdett erjedni egy pár darab ill penészedni egy pár pöttyel. most dolgozom, így reggel szétterítettem a túlérett fügéket, és amint hazaérek nekikezdek lekvár főzésbe. De hogyan csináljam, lehuzzam a héját? és becukrozva hagyjam állni egy éjszakát még így is hogy túl-túl érett (=erjedt)? most először készítek füge lekvárt !
köszönöm a segítséget!

toffika
Bea111 / toffika Thu, 2010-08-19 18:07

épp Horvátországban vagyok és a fügefákat környékezzük.Már jó nagy szatyorral szedtünk és ha hazamegyek akkor el is teszem lekvárnak.Kérdésem: nem kell a héját leszedni? Azzal együtt kell megfőzni? Kell hozzá ennyi cukor, mivel a füge önmagában édes.Ja, a boltban vettem narancsos fügelekvárt, biztos az is finom, de azért én elkészítem a recept alapján.Majd beszámolok róla milyen lett.

tucsike
tucsike Mon, 2009-10-12 13:07

Kedves Petra! Elkészitettem szerintem a világ legdrágább lekvárját. Ugyanis darabonként vettem üzletben egy fél kilót. Ettől függetlenül nagyon finom lett. A lányom már rá is csapott az egyik üvegre /ugyanis 2 db lett/ Köszönöm jó receptjeid, elég gyakran kipróbálom, de nem mindig reagálok rá, Üdvözlettel.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-10-08 21:38

5 éve tudok nagy mennyiségü fügét szüretelni fánkról. A lekvárt én egyszerübben készítem, az érett fügét (5 fg. füge +1,5 kg.cukor) pépesítem, cukorral összekeverem és forrás után kb.30 percig lassú tűzön kevergetve főzöm.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-09-27 09:57

Nekünk van a balcsin egy hatalmas fügebokrunk. kb. 30 éves. Júliustól októberig érik. Naponta egy szatyor fügét szedünk le. Az egész utca azt eszi. nekünk nem a lila van. A lila gyengén termő nálunk. Először én is állni hagytam egy napra de csak lustaságból véletlenül. Másnapra "murcis" lett vagyis elkezdett forrni, alkoholizálódni. Van aki így is szereti. Izlés kérdése, de gyenge gyomrúaknak nem ajánlom. Lehet bele tenni még : 1 csepp citromlét, darált diót, mandulát...így még istenibb!!! Amúgy gyors desszertet is lehet friss fügéből készíteni. Ami 5 perc: ízlés szerint cukorral megrottyantom pár perc alatt és kész. Rögtön ehető uzsonnára. Ezt akkor szoktam ha a fügék nem szépek friss fogyasztásra, mégis marad benne valami vitamin ha nem forraljuk.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2009-09-19 18:43

Én a fügelekvárt mindig érett fügével csinálom, azon nincs mit pépesíteni botmixerrel még 1 óra főzés után sem. Ha meg állni hagynám a cukorral másnapig nagy esélyem lenne rá, hogy megbuggyan reggelre.

Mandzsi
Mandzsi Wed, 2009-08-12 22:36

Szia Walter!

Alig várom, hogy friss fügéhez jussak és kipróbálhassam a receptedet :) Életemben egyszer ettem egy étteremben és azóta is vágyom rá....

köszi, hogy feltetted

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2008-09-10 16:03

Gratulàlok!!!!!!!

manna21
manna21 Tue, 2016-08-30 11:12

Most készítettem el a lekvárt, próbaként csak 1.5 kg. fügéből. Nekem nem kellett a felesleges levét leszednem, mert mind elfőtt és finom, nagyon sűrű lekvárom lett.
Köszönöm a receptet. További szép napot kívánok.

789
füge 5 kg
cukor 1.5 kg