Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fügelekvár Katharosz konyhájából

Fügelekvár Katharosz konyhájából
Fügelekvár Katharosz konyhájából
110 perc / előkészület: 20 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve ültettünk egy fügefát, és mostanság egyre több gyümölccsel ajándékoz meg. Így került sor a lekvár főzésre is. Nagyon finom, különleges csemege.

hozzávalók / 7 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fügéket folyó víz alatt megmossuk, majd eltávolítjuk a gyümölcs szárát, a hibás részeket és az alján lévő részt is kivágjuk, majd lemérjük a súlyát. Nekem 2,7 kg lett belőle.
  2. Egy, a főzésre alkalmas, magasabb falú edénybe daraboljuk, negyedeljük, és azt is félbevágjuk, majd megszórjuk a kétféle cukorral, hozzáadjuk a citromok levét és egynek a reszelt héját is, végül mehet bele a csillagánizs is.
  3. Ezután jól átkeverjük, majd pár órát állni hagyjuk, hogy a cukor minél jobban elolvadjon benne.
  4. Ha letelt az idő, elkezdjük főzni, mérsékelt tűz felett, néha megkeverjük, majd bő egy óra múlva levesszük a tűzről, és egy botmixer segítségével kissé pürésítjük, de azért maradjanak benne darabok. De ez ízlés dolga, én így szeretem!
  5. Majd ismét visszatesszük a tűzre, és kb. fél óra alatt a kellő sűrűségig főzzük, de most már elég gyakran kevergetni kell, nehogy leragadjon!
  6. Végül az előkészített üvegekbe merjük, tetejét kupakkal lezárjuk, és egy rövid ideig fejre állítjuk, majd száraz dunsztba tesszük a teljes kihűlésig.
  7. Tipp: többféle dologgal is ízesíthetjük pl. gyömbér, kardamom, fahéj, szegfűszeg, levendula, rozmaring. Természetesen egyszerre csak egy félét használjunk bele. Az előző főzetnél gyömbért választottam hozzá, az is nagyon finom lett.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 13 236
elküldve: 4
receptkönyvben: 39
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fügedzsem, lekvár fügéből

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katharosz
Katharosz / katharosz Tue, 2017-10-24 21:03

Szia, mivel a szokásos módon száraz dunsztba teszem, így hasonlóan, mint a többi lekvár, felbontás után viszont mivel nincs benne tartósító szer én a hűtőben tartom. Nekem tavaly elég sok termett és még nem fogyott el, de semmi baja nincs. Üdv. Kati

839
füge 3 kg
nádcukor 94 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
csillagánizs 2 db
citromlé 3 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert