Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fügés frangipane tart

Fügés frangipane tart
Fügés frangipane tart
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Néhány hete kerestem meg egy nagyon kedves kolláganőmet, akinek fügefája van, hogy tudna-e nekem egy kis fügét adni, mégiscsak más, mint a bolti. Elkeseredtem a válaszán, szívesen adna- ha lenne. Az idei időjárás nem kedvezett a fügéknek, nagyon sok meg sem érett. Tegnap reggel, mikor beértem a munkahelyre, egy kis doboz friss füge várt az asztalon. Nagyon megörültem a kellemes meglepetésnek és egész nap azon zakatolt az agyam, mit is kellene belőle készíteni. Kaptam egy jó pár darab, még zöld fügét is, abból szósz lesz, a frissek egy részét ehhez a tortácskához használtam fel. Maradt még egy pár darab, abból egy másik torta lesz. Illetve pite, csak előbb még vennem kell egy pitesütő tálat. :)

A recepttel évek óta szemezek, feltalálási helye Gordon Ramsay Vasárnapi ebéd c. könyve.
Elképesztően finom és rettentő egyszerű elkészíteni. Feltéve, hogy van fügénk...én is csak egy fél adagot készítettem, hogy spóroljak a fügével.
A frangipane olasz eredetű szó, a
frangere il pane (kenyeret törni) szóból ered, egyébként egy 11. századi római nemes család neve. A "gasztronómiai szótárban" jelentése egy vajas-mandulás-tojásos töltelék, amit számtalan féle torta, péksütemény töltésére felhasználhatunk. Sőt, Locatelli szakácskönyvében  (Amaretto likőrrel) frangipane ropogós is található...ajjaj, ki kellene próbálni :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A frangipanéhoz

A sütéshez

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat.)
  2. A frangipanéhoz a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a darált mandulát és robotgéppek jól elkeverjük.
  3. A leveles tésztát kb. 4 mm vékonyra kinyújtjuk és 15-16 cm átmérójű korongokat vágunk belőle. (Ha előre kinyújtott a leveles tésztánk, mint amilyen az enyém is volt, egyszerűen kitekerjük és kettéhajtjuk. Egy csomagból 2 korong jön ki.)
  4. A korongok szélétől kb. 2 cm-re vékonyan peremet húzunk késsel, vigyázva, nehogy átvágjuk a tésztát. A korongok szélét megkenjük tojássárgájával, a közepüket megkenjük a frangipenével. (Ehhez képes segítség itt.)
  5. Egy fügét karikára vágunk, a többit 6-6 cikkbe. A korongok közepébe helyezünk egy karika fügét, a cikkeket pedig körberendezzük a tortán.
  6. A tortácskákat megszórjuk kevés porcukorral, majd sütőpapírral kibélelt nagy tepsiben 20 perc alatt ropogós-aranybarnára sütjük.
  7. A recept szerint még melegen megöntözzük mézzel és tejszínnel tálaljuk. Én ez utóbbiakat elhagytam, mennyei finom és meglehetősen édes volt enélkül is.


 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 15 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 662
elküldve: 5
receptkönyvben: 247
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fügés torta, mézes-tejszínes fügetorta

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2010-10-12 18:07

Naggggyon szép!:) Én most futószalagon gyártok mindent fügéből, rengeteg lett az idén, bár az is igaz, hogy sok nem fog már beérni. Én a a zöldjeimet elteszem cukorban (-fel is tettem a recit-), de van még bőven a fán, úgyhogy nagyon várom a szósz, amit igértél! :D
Ezt is ki fogom próbálni! :) Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-10-11 20:59

Gyönyörű a recept!Remélem, hogy fincsi is, az én két balkezem által elkészítve,ami első nekifutásra nem biztos!,de eléggé bemerészkedtem mostanság az oroszlán barlangjába, és valahogy merszem van sütni és főzni. Nem sok újat alkottam,mostanság, keveset, mert annyi érdekes és finom dolgot főztök és süttök, hogy azon vagyok,kipróbáljam.Sikereim vannak, és az nagyon jó érzés.Limoncellós dolgokat imádjuk, meg egytál ételeket, húsételeket, fincsi zöldséges ételeket,sorolhatom......Majd kikerül az a négy receptem, ami fenn van, de megígértem a nagy családi tanács előtt, hogy én is alkotok, már pénteken délután, és az a saját művem lesz, felrakom, és hátha majd fog nektek is tetszeni.Lehet esetleg datolyából is készíteni????Hülye kérdés???Éva-Anyóca

bokine
bokine / bokine Mon, 2010-10-11 18:49

Nagyon szép, gratulálok. Nekem is van fügefám, és tele van zöld, de nagyon zöld fügével, bizakodva néztem még két hete, de már látom, az idén nem próbálhatom ki a recepted. Mentettem. Köszi: Bokros Erika
(Szép a vízjeled :) )

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Mon, 2010-10-11 19:36

Ja, még valami. az Aldiban és a Sparban egész jó áron lehet fügét venni :) 4 nagy darab 300 Ft körül van, az elég s ehhez a sütihez.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Mon, 2010-10-11 19:35

Szia Erika, zöld fügére is lesz egy receptem hamarosan, szószként, úgyhogy lehet, mégsem mennek kárba a fügéid. Köszi a dícséretet, a netről töltöttem le ezt a szépséges betűtípust.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-10-11 15:40

Gyönyörűűű!!!! És nekem van ám saját fügefám, bibiii :D (csak valahogy idén nem akar teremni). De ha párat sikerül leszüretelni, biztos bebűnözök ezzel a szépséggel :)

1173
leveles tészta 500 g
tojássárgája 1 db
füge 10 db
vaj 100 g
porcukor 100 g
mandula 100 g
finomliszt 25 g
tojás 1 db
porcukor 2 ek
méz 4 teáskanál
habtejszín 40 ml