Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fusilli párolt édesköménnyel répával és újhagymával

Fusilli párolt édesköménnyel répával és újhagymával
Fusilli párolt édesköménnyel répával és újhagymával
30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A répa valószínűleg az ókorból, a mostani Afganisztán területéről származik. Erre a helybéli dalok utalnak, melyek a több ezer évvel ezelőtt ott dolgozó, zöldségtermesztő emberekről szólnak. Habár az ókori görögök és rómaiak is ismerték a répát, mégis úgy tűnik, hogy ők inkább afrodiziákumként és gyógyszerek készítéséhez használták inkább, mint ételek alapanyagaként. Mint vizelethajtó és gyomorfájás elleni gyógyszer alkalmazták, sőt úgy gondolták, hogy fokozza a férfiak nemi vágyát és a nők fogamzóképességét. Idősebb Plinius, más néven Caius Plinius Secundus római író, polihisztor és enciklopédista pedig szerelmi bájitalt készített belőle.

Egészen a középkorig nem használták konyhai alapanyagként a sárgarépát. Ekkor nemesítették a mai értelemben vett, édes és a korábbinál puhább változatát. A 16. századi Angliában I. Jakab uralkodása alatt inkább külleméért alkalmazták, mint ízéért. Itáliában pedig egészen a 18. századig nem értékesítették úgy, mint élelmiszer. Mostani narancs színét 18. századi holland agrármérnököknek köszönheti, akik Észak-Afrikából hozott magokkal nemesítették. Korábban ibolya és fehér színben tetszelgett.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyünk oda egy nagy lábasban vizet forrni.
  2. Felezzük el az édesköményt, majd vágjuk vékony csíkokra. Hámozzuk meg a répát, és szeleteljük fel nagyon vékonyan, kb. 3 mm-es karikákra. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és ezt is vágjuk fel kb. 6 mm-es szeletekbe. Majd az újhagymát is tisztítsuk meg, és vágjuk vékony szeletekre.
  3. Egy nagy serpenyőben közepes tűzön hevítsünk olívaolajat. Ebbe dobjuk először a fokhagymaszeleteket. Amikor már aranybarnák, szórjuk hozzá az édesköményt és a répát. Fedő alatt pároljuk kb. 10 percig. Közben fűszerezzük sóval, borssal, és keverjük meg néha.
  4. Ekkor jöhetnek az újhagyma karikák a párolt zöldségekhez, melyekkel további 3 perc alatt összepároljuk az egészet.
  5. Mindeközben ha felforrt a vizünk, főzzük ki benne a fusillit a dobozon megadott paraméterek szerint. Majd szűrjük le, és keverjük a párolt zöldségekhez.
  6. Keverjünk a tésztához reszelt parmezán sajtot, és tálaljuk aprított édeskömény levél szórással.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 812
elküldve: 2
receptkönyvben: 38
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Barilla

Mióta szakács: 2013.06.18.
50 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

zöldséges fusilli, köményes fusilli, zöldséges tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

522
fusilli tészta 35 dkg
fokhagyma 2 gerezd
édeskömény 1 közepes db
sárgarépa 10 dkg
újhagyma 10 db
parmezán sajt 8 dkg
olívaolaj 2.5 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint