Füstölt húsos kerekrépa leves recept

Füstölt húsos kerekrépa leves
Füstölt húsos kerekrépa leves
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Érdekes mennyire nincs határa az ismerkedésnek napjainkban. Az édesapám a világháló, na meg tömérdek felesleges idő segítégével összebarátkozott kicsiny országunk egyik távoli lakójával. Én már csak arra lettem figyelmes, hogy apu csak utalt rá: a barátommal ez történt, az történt. És a végén kaptam egy telefont, hogy el sem tudom képzelni, mit kapott csomagban. Aki ismeri aput, az tudja, ő akármin nem lepődik meg. Így a kíváncsiság szikrája igencsak felragyogott bennem, mire ő hosszasan ecsetelte a kerekrépa történetét. "Na jó!" - mondtam. "Mire lehet ezt használni?" Válasz: "Mindenre, nagyon érdekes finom íze van, ha szeretném tudni, ad". Nekem sem kellet több, még aznap elhoztam a kis fejadagomat, ami legalább 1,5 kg volt, és ezt a finom levest készítettem. Csak azt sajnálom, hogy törhetem a fejem, hol tudom legközelebb beszerezni. És hogy mi is ez? Még egy kis adalék: ez egy vasi - zalai tájétel. Kerekrépából azt hiszem, máshol az országban nem készítenek ételt. Malacoknak szokták adni takarmányként, mert nagyon egézséges és tápláló. Pedig nem csak savanyítva, hanem nyersen is jó. Nyersen szendvicsben igazi vitamin bomba télen. Az ilyenkor seízű paprika és paradicsom helyett. Pedig régen népélelmi növény volt!

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

savanyú leves kerekrépából, paradicsomos kerekrépa leves, füstölt húsos savanyú répa leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lapockát kockára vágjuk.
  2. Az oldalast és a füstölt oldalast csontonként elvágjuk.
  3. A zsíron átpirítjuk a lapockát és az oldalast, amíg zsírjára sül.
  4. Hozzáadjuk a savanyított répát, a paradicsomlét, és felöntjük vízzel úgy, hogy bőven ellepje.
  5. Hozzáadjuk a fűszereket.
  6. Beletesszük a füstölt oldalast, majd fedő alatt puhára főzzük a húst.
  7. A lisztből és a tejfölből habarást készítünk, és ezzel besűrítjük a levesünket.

  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 18 283
elküldve: 2
receptkönyvben: 112
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Big Boss

Mióta szakács: 2010.09.20.
56 recept

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

liviakondorosi
liviakondorosi p, 2017-01-06 15:59

En somogy megyei vagyok,de ott is ismerik a savanyu repat.Eloszor,amikor anyosomnal meglattam a kertben,a levele,mint a reteklevel,kihuztam,es izre olyan volt mint a retek kicsit csipos.Nagyon szeretik a gyerekeim,jobb mint a savanyukaposztabol keszult etel.Kikerultem Amerikaba,es itt is van kere;krepa,most savanyitottam,ma az lesz az ebed.

Pezo
pezo / Pezo cs, 2012-02-23 23:11

Kedves Big Boss és Hozzászólók!
Gyerek koromban /Sopron/ sokszor főzött édesanyám kerékrépa főzeléket. Aztán valahogy feledésbe merült. Tudja valaki a kerékrépa főzelék receptjét? Nem savanyítottból volt, és úgy emlékszem volt benne paradicsomlé is meg tejföl is. Az már egy külön élmény lesz, ha a recepthez kerékrépát is tudok valahol venni.
Üdv.: pezo / Gyöngyi

Big Boss
Big Boss / Big Boss k, 2011-09-06 09:33

Nos, megfogtál!
Olyan szinten még nem fertőződtem meg, hogy ültessek!
De lehet a párom megbiztatom egy kicsit, hátha!
Dénes

klepcsa
hugom / klepcsa szo, 2011-09-03 20:18

 Nem is tudtam,hogy savanyítás nélkül is ellehet készíteni.Kipróbálom.Most tudtam venni magot ,remélem nem késtem el, mert tavaly júliusban elvetettem egy száll sem kelt ki.Most fél kilósat vettem,legyen jővőre is mag mert nem lehet erre kapni csak ha rendes a boltos és hozat. Én jól jártam mert nagyon becsületes volt és hozatott.

vadgesztenye
vadgesztenye p, 2011-05-06 21:40

A kerekrépa vagy más néven tarlórépa nagyon finom savanyítás nélkül is.A pörköltnek való sertéshúst és csontos húst ,dagadót vagy sovány oldalast is teszünk hozzá.( bőrös malachúsból a legjobb) A pörkölt félig megfőtt hozzáadjuk az előzőleg legyalult besózott kicsavart répát. Készre főzzük ,tejföllel kevés liszttel behabarjuk .Savanyított répából is nagyon finom, de akkora répa főzési ideje a hússal egyenlő, ha nem több.

kotaliza
kotaliza p, 2011-05-06 09:09

Nagyon finom lehet,én csak nyersen ettem eddig,és vajreteknek ismertem,hallottam már a kerekrépáról,de nem tudtam,hogy ez az.Liza.4y

Big Boss
Big Boss / Big Boss p, 2011-05-06 16:40

Hello Liza!"4y":):):):)
Nem tudom én úgy gondolom a kettő nem ugyanaz!
De remélem, ha kipróbálod ízleni fog!
Üdv. Dénes

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2010-12-08 18:25

Az én drága nagymamám főzte gyakran és nekem a kedvencem volt.Ő csak tejfölösen készítette, hús nélkül, a jó kis 2,8 Ft-os kolbásszal mmmmm... nagyon finom volt. Most én is kipróbálom.
Ja, egyébként a Mama Somogy megyei volt.

Big Boss
Big Boss / Big Boss sze, 2010-12-08 18:43

Nagyszerű!Tegyél bele füstöltet mert nagyon finom.de ha csak kolbásszal csinálod nosztalgiából úgy is jó lesz...Üdv:Dénes

bibuka
bibuka / bibuka v, 2010-11-28 16:38

Üdv Big Boss!! Én nagyon sokat készitek répa levest,mert imádjuk!!!! De ha csinálsz legközelebb,próbáld ki csak paradicsomosan is úgy is nagyon finom!!!! Vagy csak tejfölösen!!!! Tehát külön-külön,remélem érthető voltam!!!! Egy eredeti ZALAI lakos!!!! (én savanyúságot áruló boltban szoktam venni savanyú répát)

Big Boss
Big Boss / Big Boss v, 2010-11-28 19:01

De jó neked én Borsodban még sehol nem találtam. Lehet ez egyszeri és megismételhetetlen kaja volt!Üdv. Dénes

515