Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Füstölt libakolbász házilag

Füstölt libakolbász házilag
Füstölt libakolbász házilag
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó urunk, Márton, hadd vigadjunk egy kicsit;

Tiszteletedre és az akaratod szerint,

Legyen bor kupáinkban, sok lúd az asztalon

Sütött, főzött ludak, de egy egész halom.

A középkorban Márton napja az egyik legnépszerűbb ünnep volt, a népszokások egészen a 20. század közepéig éltek, napjainkban pedig a Márton-napi libafogyasztás éli reneszánszát. Amennyiben követni kívánjuk a hagyományokat, úgy 11 hó 11-én, 11 óra 11 perckor tálaljuk a frissensültet!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

"Ki Márton napján libaételt nem eszik, hozzá jóféle idei újbort nem iszik, biz nagy lészen annak az új esztendőben baja, mer' nem lészen asztalán étele, és nem lészen hordójában bora, s annak álla bíz felkopik, torka szomjan marad, együk hát a Márton napi libamadarakat…”
Borajánlat: Márton napi újborok („Juhász” primőr rozé, „Vylyan” Bogyólé újbor)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A libát gondosan megtisztítom a toktól, majd bőrével, hájával együtt feldarabolom, és kicsontozom. (Az összegyűlt csontokat forrásban lévő vízbe dobva 5 percig főzöm, majd lecsöpögtetve a mélyhűtőbe teszem, mert leveshez felhasználható.) 
  2. Az összes libahúst, bőrt és zsírt kétszer átdarálom, majd a fűszerekkel alaposan összegyúrom.
  3. Egy éjjelen át hűvös helyen pihentetem, majd másnap újra összegyúrom.
  4. Kolbásztöltővel betöltöm az átmosott és felhasználásig langyos vízben tartott sertésbélbe. 15-15 centiméterenként egyet-egyet csavarok a betöltött kolbászon, és páronként  elvágom.
  5. Az ily módon készített páros kolbászokat egy rúdra felakasztom, és néhány órán keresztül szellőztetem. 
  6. Ezután hideg, gyenge füstön addig füstöltetem, amíg szép piros nem lesz.
  7. A füstölt kolbászt nedvszívó papírba csomagolva hűvös helyen akár több hónapig is eláll.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 11 084
elküldve: 1
receptkönyvben: 103
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: Márton-nap
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Márton napi libakolbász, házi libakolbász

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

prima
prima Fri, 2011-11-18 18:41

hello mindenkinek,most akarom el kesziteni a libakolbaszt ,es elakadtam annal a szonal hogy fozes 120 perc???talan kel fozni es nem tudom,segitsen valaki
koszi elore isz oszkar

Mamuska2009
Mamuska2009 Wed, 2013-05-08 16:06

Bocs' én úgy olvastam, hogy a csontokat kell főzni! Mivel azokat később felhasználhatjuk, ha előre megfőzzük, akkor tovább eláll. De ez sem kerek?! Szerintem, mert nyers csontot is tehetünk a mélyhűtőbe. Ha megfőzzük, akkor a levéből csudijó leves lesz. Úgy, hogy ez nekem is kicsit érthetetlen.

Nekem a fő problémám a CUKOR!!!!! Még soha nem hallottam, hogy cukrot és szegfüszeget, szegfűborsot már hallottam - de, hogy cukrot tegyünk a nyers húsba?! Félő, hogy eláll akkor? Onnan veszem ezt, ha töltött paprikát készítek, soha nem teszek bele cukrot, csak tálaláskor, mindenki a saját tányérjába. Így több napon át is nyugodt szívvel hűtőszekrényben tárolhatom. Nálunk három napra főzzük a töltött paprikát, meg a töltött káposztát és az ilyen hasonló dolgokat.
Tehát nekem a legnagyobb gondom a CUKOR?! Hihetetlennek tartom.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2011-11-04 18:29

Kedves Mártika és Feri !
Isteni finom lehet ez a liba kolbász ! Kedvet kaptunk a férjemmel az elkészítéséhez !
Még nem tudjuk mikor, de meglesz !Köszönjük, elmentve ! Üdv: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-11-26 22:35

Kedves Ferenc!Köszi szépen.Ahhoz az egy szálhoz nagyon jó étvágyat kívánok!Ha lesz legközelebb, írjatok, és nyitom az ablakot :-)) Elkészítendő, az tuti.Szép hétvégét kívánok Nektek! Éva-Anyóca

bokine
bokine / bokine Fri, 2010-11-26 21:01

Kedves Mártika és Ferenc!
Gratulálok a finom recepthez, nagyon izgatja a fantáziám a fűszerkeverék. Biztos ki fogom próbálni, tavaly nagy öröm volt nálunk is a kolbász készítés. Meg szabad kérdezni, hogy csont nélkül mennyi volt a hús súlya?
Üdvözlettel: Bokros Erika

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2010-11-29 08:24

Kedves bokine!

Sajnos a színhúst nem mértük
mivel az összes libahúst, bőrt és zsírt
külön tálba tettük.
kb. 4 és 4,5kg körül lehetett szerintem.
Pedig nem öreg vén libát vettünk.
Tehát szinte a fele a konyhakész libának a szín hús a többi bőr, zsír, csont és
egyéb pl. belsőség máj , szív stb..
Szerinetem a legjobbak a frissen vágott 5-6 kilós libák.
Viszont a libacsont próbát kipróbáltuk.
Barna lett a csont az pedig az sáros telet jelent.
Szóval sok eső várható a télen a libacsontunk szerint.
Mártika nem szereti az erős fűszerezést.
Ezért csak keveset tettünk mindenből.
Nem akarom reklámozni, de a házi
(Terike néni Kalocsai paprika)
nagyon szépen megszínezte a kolbásztölteléket.
és a füst is jótt tett az összes ízt lehet érezni kicsit,
a libahús íze is érződik.
Javaslom ha a család szereti a fűszeres ízeket
lehet még tenni a kolbász töltelékbe, de vigyázni
mert a libahús az libahús nem pedig disznó.
Tehát csak módjával.

További kellemes sütés-főzést.
Valamint havas karacsányonyt kívánok!

Üdvözlettel:
Ferenc

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-11-26 11:25

Kedves Mártika és Feri!Gyönyörűségességes!!!!Véletlenül nincs egy szép nagy szál, esetleg pár, feleslegbe,amit gyorspostával elküldenétek? Hm.....valami nagyon guszta!!Köszi! :-))Éva-Anyóca

taksi
Mártika és Feri / taksi Fri, 2010-11-26 14:10

Kedves Éva Anyóca!

Még egy szál maradt belőle.
Sajnos holnapra már az is elfogy.
Legközelebb kérjük a postacímet előre
tessék szíves lenni megadni és akkor
küldünk, fénypostával.

Napsugaras hétvégét kívánok!
Üdvözlettel:
Ferenc

Mamuska2009
Mamuska2009 Wed, 2013-05-08 16:15

Kedves Ferenc!
Kérlek, igazítsd el szürke agyállományomat, mert két dolgot nem értek!
1./ A CUKOR az, ami meglepett. Ha cukrot teszek a nyers húba, jól belekeverek, attól nem romlik meg? Ha kissé enyhébb az idő?! Ezt még soha nem hallottam. Erre kérek eligazítást.
2.) Gondom pedig az, hogy szegfűszeget írtál. Az én néha Nagyapusomnak saját vendéglője volt anno' - saját háttérrel. Mindig ő fűszerezte be a hurkát, kolbászt. No ez a háború előtt volt. De volt egy időszak, amikor gebinesként is működött. Igaz, akkor már csak saját magunknak készítette a hurkát és a kolbászt is.
Igen, valóban Ő - tett a kolbászba, no meg a hurkába is - SZEGFŰBORSOT!
De a szegfűszeget a Nagyanyám no és jómagam az almáslepénybe teszek, no meg az alma kompótba.
Erre is kérek valamiféle eligazítást!
MEGKÖSZÖNNÉM!
*
Hálás leszek, már előre megírom Nagyapusom "találmányát". Természetesen a télen elkészített véres és májas hurkákat - mindig feltetette a FÜSTRE! - Véres hurkából mindig kevesett készíttetett, de a májasból valóban sokat, mert mi azt szeretjük. No és nem rizzsel, de árpagyönggyel keverte, amit már előre puhára megfőztek. A májas hurkába mindig kevert pirospaprikát IS, no meg majorannát, őrölt fekete borsot és MÉRTÉKKEL szegfűborsot. A fűszerezést, mindig Ő csinálta, hihetetlen hozzáértéssel.
Csodálatos étkek "futottak" ki a kezük alól, jól kiválasztott PÁRJÁVAL: drága Nagyanyusommal!
*
A keverést, a töltést már a barátja, a hentes végezte, de mint mondtam, a "lelket" - bizony, Ő - lehellte bele a disznóságokba! :)

1347
libahús 10 kg
fűszerpaprika 3 ek
fekete bors 1 ek
szegfűszeg 1 kávéskanál
porcukor 1 teáskanál
fokhagyma 3 gerezd
3 ek