Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Füstös padlizsánkrém alaprecept

Füstös padlizsánkrém alaprecept
Füstös padlizsánkrém alaprecept
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ünnepnapnak számít, ha szabadtűzön készítünk valamilyen ételt, akár szűk családi körben, akár baráti társasággal. A műsor záróakkordja szokott lenni a padlizsánsütögetés, így minden szelet padlizsánkrémes pirítósnál visszajön a kerti buli hangulata.

hozzávalók / 8 adag

A padlizsánkrémhez

A másnapi ízesítéshez

ajánlat

A duci padlizsánok magja keserű lehet, ezért érdemes karcsú jószágokat választani, így a botmixerrel történő pürésítés során se lesz kesernyés a krémünk. Vöröshagyma is dukálna bele, de a só hatására a vöröshagyma levet ereszt, amit én nem szeretek, ezért a hagymát sose keverem hozzá, inkább mellé tálalom. Sütőben is süthető a padlizsán, de akkor nem lesz füstös az íze, egyébként az elkészítése ugyanez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Parázson sötétbarnára megsütjük a padlizsánokat, a parázsról leszedve nagy tál hideg vízbe szedjük.
  2. 10 percig békén hagyjuk, ennyi idő elég ahhoz, hogy a héja könnyen lehúzható legyen.
  3. Meghámozzuk, a húsról leszedegetjük-leöblítjük a héjdarabkákat, rögtön  meglocsoljuk citromlével (ezzel a módszerrel szép fehér marad, és nem barnul meg a padlizsán).
  4. Amikor mindegyik készen van, a citromlevet leöntjük róla, sózzuk-borsozzuk, villával vagy botmixerrel pürésítjük.
  5. Pár percnyi állás után (ez azért kell, hogy a só maradéktalanul feloldódjon) belekeverjük az olajat.
  6. Télire ebben a formában azonnal eltehetjük: tökéletesen bírja a fagyasztást, vagy kisebb üvegekben, a tetejére olajat csorgatva, kidunsztoljuk, felbontás után a kívánt módon ízesítjük.
  7. Amit nem akarunk hosszabb ideig eltartani, azt másnapig hűtőben tároljuk, megkóstoljuk, és ízlés szerint utánafűszerezünk: fokhagymával, mustárral, sült paprikával, dúsíthatjuk néhány összedarabolt keménytojással.
  8. Pirítóssal tálaljuk, de nem kéredzkedik le friss puha fehér/barna/magos kenyérről sem.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 12 721
elküldve: 5
receptkönyvben: 78
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi hidegtálak, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: grill
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
fogás: hideg előétel
mikor: uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

padlizsánkrém, majonézes padlizsánkrém

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hunyadi82
hunyadi82 Sat, 2014-09-06 21:37

Ma elkészítettem, nagyon jól sikerült és isteni füstös az ìze. Köszönöm a receptet! Üdv. Évi

evapauer
Jolimami / evapauer Sat, 2014-09-06 21:57

Kedves Evi! Nagyon orulok, hogy jol sikerult! Amugy epp a konyhabol jovok, most kevertem be az utolso elotti kidunsztolt adagot, eszembe is jutottal, vajon milyen lett a kremed. Ez a telepatia. Koszonom a visszajelzest es tovabbi oromteli sutes-fozest kivanok! Eva

hunyadi82
hunyadi82 Sat, 2014-08-30 21:23

Kedves Jolimama!
A megadott mennyiségből kb. hány üveggel lesz?
Előre is köszöm a választ.
Évi

evapauer
Jolimami / evapauer Sat, 2014-08-30 22:11

Kedves Évi! Bokros teendőim miatt idén még nem jutottam hozzá, hogy újabb adagot süssek, tavalyi emlékeim alapján a natúr krém kb. 3-4 közepes méretű dunsztosüvegnyi lesz, ami kb. 1,5-2 liter űrtartalomnak felel meg. Ha javasolhatom, inkább kisebb üvegekbe tedd, ha elteszed későbbre. Így nem romlik meg felbontás utan a maradék. Eltenni csak majonéz nélkül szabad, nehogy a tojás miatt tönkremenjen. Remélem, jól sikerül! Üdv: Éva

400
padlizsán 2 kg
napraforgó olaj 2 dl
citromlé 1 fél citromból nyert
1 ek
bors 1 tk
fokhagyma 6 gerezd
majonéz 20 dkg
mustár 1 kk
paprika 1 közepes db
főtt tojás 1 db