Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres-körtés étcsokitorta

Fűszeres-körtés étcsokitorta
Fűszeres-körtés étcsokitorta
115 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A család kedvenc tortája, már nem is tudom hányszor készítettem el, de minimum 20szor. Pár évvel ezelőtt találtam valahol a receptet, de már nem emlékszem melyik újságban. A tésztáját én piskótára egyszerűsítettem, de akit érdekel, elküldöm az eredetit. Isteni finom, körte- és étcsoki rajongóknak kifejezetten ajánlom.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A körtéhez

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A körtéket megmossuk, megtisztítjuk, negyedeljük, kimagozzuk, és a fahéjjal, szegfűszeggel, kevés cukorral és 1 cs vaníliás cukorral felfőzzük, pároljuk. Aki körtebefőttel dolgozik, a fűszerekkel ugyanígy kicsit összepárolhatja a körtét, csak akkor cukor nem kell már hozzá. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét, ha kész leszűrjük, tálcára szedjük, és hűlni hagyjuk.
  2. Közben elkészítjük a piskótát a 6 tojásból. A tojássárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojássárgákat a 25 dkg cukorral és 1 dl forró vízzel robotgéppel felverjük, míg a cukor elolvad. Fakanállal hozzáadagoljuk az 1 dl olajat és az 1 csomag sütőporral + 3 ek kakaóporral elkevert lisztet (ha ilyen kakaós piskótát készítek, akkor 1-2 evőkanállal kevesebb lisztet használok a tésztához).
  3. A tojásfehérjéket az 1 cs. vaníliás cukorral és csipet sóval kemény habbá verjük, és fakanállal lazán a tésztához forgatjuk, kiolajozott normál tortaformában vagy szilikon tortaformában előmelegített sütőben megsütjük, szúrópróbával ellenőrizhetjük a tészta megfelelősségét.
  4. Az étcsokikat gőzfürdő felett felolvasztjuk, közben a lehűtött tejszínt robotgéppel jó kemény habbá verjük, és a hűtőbe tesszük.
  5. Ha a csoki felolvadt, akkor egy másik edényben szintén gőzfürdő felett a 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját kevés cukorral csak addig verjük, amíg a cukor elolvad (max. 1-2 perc). Majd gyorsan hozzáöntjük a felolvadt étcsokihoz, és jól összedolgozzuk és azonnal mehet a tejszínbe. Gyorsan kell dolgozni, mert ha kihűl az étcsokis massza már nem lehet rendesen összedolgozni a tejszínnel, mert darabos lesz.  (A tojásos lépést, aki akarja elhagyhatja, de én mindig így készítem).
  6. Tehát elővesszük a tejszínhabot, és fakanállal gyorsan hozzáadagoljuk az étcsokis masszát, és nagy mozdulatokkal összeforgatjuk. Ahogy elvegyül a massza tejszínnel homogén kemény csokihabot kapunk. Mehet vissza a hűtőbe.
  7. Ha a piskóta kihűlt, félbe vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krém 1/3-ával, kirakjuk a kihűlt lecsepegtetett fűszeres körteszeletekkel, és beborítjuk a krém másik 1/3-ával, majd lefedjük a torta tetejével. Bevonjuk a maradék 1/3 krémmel, csokiforgáccsal, körteszeletekkel vagy tejszínhabbal díszíthetjük, és hűtőbe tesszük. Egy éjszakát jó ha áll, mert jól összeérik a körte a krémmel, és isteni fűszeres illat lesz a hűtőben, még akkor is ha tortatartóban van.:)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 739
elküldve: 1
receptkönyvben: 52
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Ada

Mióta szakács: 2012.02.13.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokis körtetorta, tejszínes csokis torta, körtés étcsokis torta, körtés csokitorta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kingamama
kingamama Sat, 2013-01-26 19:38

Kedves Ada!

Az imént készítettem el a tortát. Majd holnap fogjuk csak megkóstolni.
A krémje szerintem nem sikerült.
Így készítettem: lehet, hogy picit tovább maradt a felvert tojás a gőzfürdőn, mert akkor még a csoki nem olvadt el teljesen. Mikor a csoki folyékonnyá vált, a tojást még simán bele tudtam csurgatni, szóval nem lett belőle rántotta... :) Ha a csokit hagynám kihülni, megszilárdul. Vagyis még forrón kellett hozzáadni a tojást? Vagy várni arra is, az is hüljön?
Mikor összedolgoztam őket, nem "étcsokis krém" lett belőle, hanem étcsokis massza. Megvártam, hogy kihűljön, mert forrón nem mertem a tejszínhabhoz adni. Amikor kihűlt, a tejszínhabbal nem lehetett egyenletesen nagy mozdulatokkal összedolgozni, csomós maradt.

Lennél olyan kedves és részleteznéd a krém összeállításának lépéseit? Az is lehet, hogy rossz alapanyagokat választottam. 70%-os étcsokival dolgoztam. Ez jó? Vagy inkább tortabevonót kellett volna?

Köszi előre is!

Huncutka1980
Ada / Huncutka1980 Mon, 2013-01-28 15:20

Kedves kingamama! Már én is jártam így - még az elején :) Leírom hogy én hogy szoktam csinálni: a csokit (tortabevonót és rendes étcsokit is használtam már) felolvasztom - egy kisebb edényben vizet forralok és egy fémtálkában ráhelyezem az összetört csokit, néha megkevergetem, hogy hamarabb olvadjon - addig a tojásokat és a cukrot egy másik fém tálkában kicsit villával felverem - miután a csoki teljesen egybeolvadt, leveszem az edényről és gyorsan a helyére teszem a tojásos tálkát és tényleg csak egy-két perig a gőz felett kevergetem, majd gyorsan összedolgozom a csokival, nyúlós keményebb masszát kapunk így, ami azután rögtön mehet a tejszínhez, ha várunk vele összeáll és nem lehet a tejszínhez keverni. Szerintem itt a gyorsaságon van a hangsúly, mert a tojást és a csokit is gyorsan kell összedolgozni és utána a tejszínnel is hamar össze kell keverni, mert ha megvárod hogy kihűl akkor tényleg darabos lesz. A csoki már úgysem forró, hiszen a gőzfürdő felett csak addig van amíg elolvad - akkor még nem forró - és a tojások is hűtik, szóval nem kell aggódni. A tejszínre kell figyelni, hogy nagyon kemény legyen, én ezért szeretem a növényi tejszínt, és mivel előtte már jó ideje áll a hűtőben a langyos csokis massza nem fog ártani neki. Ha legközelebb nem szeretnél ezzel bajlódni, akkor a tojásokat kihagyhatod, és csak az olvasztott csokit kevered a tejszínhez. Remélem tudtam segíteni és remélem ízlett a családnak a torta :) Adri

kingamama
kingamama Tue, 2013-01-29 15:24

Köszönöm szépen, remélem, legközelebb már ügyesebb leszek!
Így is nagyon finom lett, de legközelebb az apó részletekre is jobban odafigyelek majd.

Köszi!
kingamama

630
tojás 6 db
finomliszt 25 dkg
cukor 25 dkg
sütőpor 1 csomag
napraforgó olaj 1 dl
víz 1 dl
cukrozatlan kakaópor 3 ek
1 csipet
vaníliás cukor 1 csomag
napraforgó olaj 1 teáskanál
körte 1 kg
vaníliás cukor 1 csomag
szegfűszeg 0 ízlés szerint
fahéjrúd 0 ízlés szerint
cukor 1 ek
növényi tejszín 0.5 l
étcsokoládé 40 dkg
tojás 2 db
tojássárgája 2 db
cukor 1 ek