Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres meggyes pite

Fűszeres meggyes pite
Fűszeres meggyes pite
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régi, jól bevált meggyes pite receptem "felújított" változata.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Izgalmasabb hatást érhetünk el, ha a tésztát kettévesszük, és az egyik felébe kakaóport keverünk (kb. 2 ek-nyit, de a tészta színén úgyis látni fogjuk), majd sakktáblaszerűen, felváltva kanalazzuk a tepsibe. A képen ez a változat látható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső sütési módban).
  2. A meggyet fahéjban meghempergetjük (vonja be mindenhol).
  3. A tojásokat a porcukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet (szitálva), a vaníliarúd kikapart magját, a kardamomot és a tejfölt. 
  4. Kivajazott-lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát és egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet.
  5. A sütő 2. rácsán 40 percig sütjük. A sütőajtót az első 20 percben nem szabad kinyitni!

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 317
elküldve: 3
receptkönyvben: 178
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ildi71
Ildi71 / ildi71 Sun, 2010-06-06 10:04

Kedves Judit!
Ma megsütöttem a sütit, de nekem a magassága a képen láthatóénak kb. az egyharmada lett, pedig a tepsi mérete nem volt nagyobb. A tojásfehérjéket nem külön kellett volna felverni a sárgájától?

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2010-06-06 11:17

Kedves Ildi, lehet, hogy csal a kép, a süti kb. 5 cm magas. Mint egy normál meggyes pite. A fehérjét nem kell külön felverni.
Ha szabad egy kérdés: tettél bele elég sütőport?

ildi71
Ildi71 / ildi71 Wed, 2010-06-09 10:44

Mindent úgy csináltam, ahogy leírtad, kivéve a cukrot, abból a felét tettem bele. Lehet, hogy a sütőmmel van a baj?
A kardamomot most használtam először, de nagyon tetszik az íze, aromája.

torpi
torpi Thu, 2010-05-27 08:21

A kardamon egyutt a csillaganizzsal es az orolt gyomberral nagyon finom izhatast ad.Magam is szoktam sutni ezt a sutit de az orolt fuszerekben forgatom meg a meggyet es a bogres valtozatot.Mindegy, lenyegeben igy is ugy is finom es konnyu.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-27 05:02

Nagyon köszönöm a gyors, kielégítő választ (válaszotokat). Bp-en lakom, így meg fogom keresni, remélem sikerrel járok.
Ami a receptleírást illeti (ezt tegnap este elfelejtettem megírni), külön örülök, mert a közelmúltban én voltam a kezdeményezője annak, hogy ha lehet, a sütési módozatot is írjátok le. Igaz néhányan tettek gúnyos megjegyzéseket......, de sebaj, viszont most már egyre gyakoribb a pontos leírás. Ezért is KÖSZÖNET!!!!
üdv. Klarissz

muphrid
muphrid / muphrid Wed, 2010-05-26 23:24

Sziasztok!
Az én kardamom-beszerzőhelyem itt Pécsett az Árkádban levő biobolt (a földszinten). 255 Ft-ért szoktam venni egy 20 grammos csomagot (egész, nem őrölt), ami hónapokig elég szokott lenni... :)
A pucolást nagyban meg szokta könnyíteni, ha az egész szemeket rakom a mozsárba. Néhány finom "ütéstől" egészben kiemelhető a héja, a magok pedig készek az őrlésre. :)
A sütit pedig ki fogom próbálni mindenképp, bár lehet, hogy némi szegfűborssal még kiegészítem, és akkor még pikánsabb lesz... :)
Köszi, minden jót!
a Vica

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-05-26 19:59

Kedves Juci!
Nagyon izgalmasnak találom ezt a receptet, úgy tervezem, hogy hétvégén elkészítem, viszont valószínűleg a én tájékozatlanságomnak köszönhető, hogy számomra ismeretlen fűszer a kardamom. Néhány mondatot ha írnál róla: hol lehet kapni, pirítani kell, vagy "nyers" változatában kell a tésztába tenni? Előre is köszi, ha ezeket az infókat megírod!
üdv. Klarissz

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-05-26 20:08

Szia Klarissz, a kardamom egy indiai fűszer, Magyarországon legtöbbször pl. mézeskalácsba teszik. Lehet kapni egészben (így egy kicsit macerásabba dolog, mert előbb meg kell tisztítani a héjától, kiszedni a pici fekete magokat és azokat mozsárban megőrölni- ez mondjuk a legjobb megoldás,mert friss, aromás) illetve őrölten.
Ha Bp-en élsz, pl. a Culinarisban van (én is ott vettem, egészben) - nálunk itt Miskolcon SEHOL nem lehet kapni :( hát igen, a Vad-Kelet :)))
Beleteheted a tésztába egészben is (nagyon picike kis magok) vagy őrölve.

Itt amúgy mindent megtudhatzs a kardamomról:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kardamom

Ajánlom,próbáld ki a sütit, nagyon egyszerű, elrontani nem lehet, és nagyon finom!

287
meggy 50 dkg
tojás 5 db
porcukor 30 dkg
finomliszt 30 dkg
tejföl 3 dl
sütőpor 18 g
vanília 1 db
kardamom 1 tk
fahéj 2 ek