Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres mézes

Fűszeres mézes
Fűszeres mézes
70 perc / előkészület: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám egész télen különböző mézes receptekkel kísérletezik. Ez most a Nők Lapja egyik számából való. Nekünk nagyon ízlett.
 


 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az eredeti recept szerint összekeverünk egy tojást, kevés tejszínt és apróra vágott mandulát, amelyben sütés előtt a golyókat meghempergetjük.
 
Érdemes dobozban tartani, mert egyébként könnyen megszárad.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felolvasztjuk a mézet a vajjal, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  2. A tojásokat eldolgozzuk a porcukorral és a citromlével. Hozzáadjuk a mézes-vajas keveréket.
  3. A lisztet átszitáljuk a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel és a reszelt citromhéjjal. Apránként a mézes-tojásos alaphoz adjuk és jól összedolgozzuk. Így egy lágy, ragacsos masszát kapunk.
  4. Elsimítjuk a massza tetejét és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük legalább 5 órára, még jobb ha egy egész éjszakán át pihentetjük.
  5. A tésztát lisztezett nyújtódeszkán átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd 8 részre osztjuk és kb. 4 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle. Mindegyiket 10 egyenlő szeletre vágjuk, majd lisztes kézzel a szeletekből golyókat formálunk.
  6. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a golyókat, majd a tetejüket enyhén felvert tojással megkenjük. (A golyók között érdemes 4-5 cm távolságot hagyni, mert sütés közben jócskán megnőnek.)
  7. Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeveréses módon kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.


 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 407
elküldve: 4
receptkönyvben: 280
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Macska Főz

Mióta szakács: 2008.03.09.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: aprósütemény
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
mikor: uzsonna
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes sütemény, mézes teasüti

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nbeatrix
nbeatrix Fri, 2011-12-09 18:49

Ha esetleg megvan még az eredeti recept, leírnád a mandula-tejszín-tojás arányait?
Kíváncsi lennék még, hogy lehet-e a tésztát fagyasztani (formázás előtt)?

nbeatrix
nbeatrix Fri, 2011-12-09 18:36

Nagyon finom ez a mézes!!! Rég kerestem egy ilyen jó receptet :)
Nagyon tetszett az eredeti mandulás-tejszínes-tojásos bunda ötlet, így kipróbáltam, s bár nem vagyok biztos, hogy jól eltaláltam az arányokat (kicsit ragacsos lett), a végeredmény isteni lett! A finom mézesen ropogós mandulás burok...nyammmmm. Már számolni sem tudom hányat ettem meg :)
Köszönet érte!

timi sz
timi sz / timi sz Fri, 2011-01-28 15:54

Az előbb készítettem el, tényleg isteni...mondjuk én nem bírtam kivárni csak 1,5 órát, de így is megnőtt csak picit deformált az alakja. De sebaj, mert úgy tűnik, hogy így is el fog fogyni még ma :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-08 17:54

Örülök hogy rátaláltam erre a receptre, a Nők Lapjából néhány éve én is megsütöttem.Csak a recept elveszett.De ennyire finom mézeskalácsot még nem ettem.Ajánlom kezdő háziasszonyoknak is! Emese

YKata
YKata Sat, 2010-11-13 17:10

Nagy csalódás ez a recept. Grammra pontosan ugyanannyi alapanyagot kevertem ahogy írtad, mindent az utasítások szerint csináltam és még több mint 5 óra pihentetés után is csak egy nagy iszonyat ragacsos massza volt a tálban. Vagy a liszt túl kevés, vagy a vaj-méz túl sok. Nem tudom.
A 10 perc sütés 200 fokon légkeveréssel iszonyat sok, csak az utolsó 3 percre kapcsoltam be a légkeverést de így is majdnem megégett, sőt meg is kapta rendesen. Bőven elég lenne 170 fok, vagy 200 fok de akkor légkeverés nélkül. A sütőm full extra, nem melegít túl.
Több sebből vérzik a recept, de mindegy, legalább kipróbáltam. ;)

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 Thu, 2009-12-31 16:36

Az eddigi legjobb mézes puszedli, amit készítettem. A "biztonság kedvéért" fél csomag sütőport is dobtam bele, mesésen puha, omlós! Dobozban változatlan formában maradt kb két hétig, akkorra elfogott az utolsó morzsáig... :)

1079
méz 125 g
vaj 125 g
tojás 3 db
porcukor 250 g
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
finomliszt 250 g
rozsliszt 250 g
szódabikarbóna 1 kk
mézeskalács fűszerkeverék 2 ek
tojás 1 db