Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres-mézes gyógylikőr

Fűszeres-mézes gyógylikőr
Fűszeres-mézes gyógylikőr
5 perc / előkészület: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk ez a finomság már évek óta családi hagyomány karácsonykor. Sajnálom, hogy előbb nem jutott eszembe, hogy feltöltsem! De, mint azt az elkészítésnél láthatjátok, nem tragédia az sem, ha csak kevesebb idő jut az érlelésére. Szerintem ez esetben praktikus lehet szűretlenül, "ágyasan" ajándékba adni, csak az üveg legyen ilyenkor valami gusztusosabb darab... (Üvegfestéssel mindent fel lehet dobni.)

hozzávalók / 10 adag

  • 7 dl pálinka
  • 3 hüvelykujjnyi gyömbér (gyerekököl méretű friss, ha nagyon nem kapunk, lehet diónyi szárított, de azért frissel az igazi)
  • 15 g fahéj (egész)
  • 10 g szegfűszeg (egész)
  • 30 dkg méz (ízlés szerint)

ajánlat

Akkor se keseredjünk el, ha nem készülünk el vele épp karácsonyig. Ebben a szutykos, inluenzás-vírusos időszakban a legjobb immunerősítő! A gyömbér és a méz természetes antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, immunrendszer erősítők - és még sorolhatnám pozitív, egészségmegőrző tulajdonságukat. Csábuljunk hát el nyugodtan! Mert finom és egészséges itóka ez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyömbért vagy nagyon alaposan mossuk meg, vagy még inkább vékonyan hámozzuk meg, majd vágjuk egészen vékony szeletekre. (Nagyon jó illatú lesz tőle a kezünk!)
  2. A gyömbért és a fűszereket szórjuk az üveg aljára.
  3. Öntsük rá a kimért mézet és a pálinkát.
  4. Egy-két napig, míg a méz nem oldódik fel teljesen, napi egy alkalommal rázogassuk, kevergessük meg. (A képen a háttérben látszik a mi, épp érőben lévő itókánk.)
  5. Igazán finom csak 3-4 hét múlva lesz a likőr, mikor a fűszerek leülepszenek az aljára, a nedű pedig szépséges, óarany, vagy borostyánsárga színben tündököl. :-) (Megnyugtatásul: velünk előfordult már, hogy csak 2-3 hetet tudtuk érlelni, hisz' Szentestére szántuk és későn ért ide a pálinka, de akkor is nagyon finom lett. Viszont tény: minél tovább érik, annál finomabb lesz! Legideálisabb az 5 hét, de annyi már nincs karácsonyig.)
  6. Végezetül, ha ki bírtuk várni az időt és nem kóstolgattuk el az egészet, szűrjük át (vagy csak töltsük, a sűrűje úgyis az alján marad) csinos kis üvegekbe. Remek ajándék lehet belőle! (Nálunk tavaly az volt, nagy sikert aratott!)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 52 706
elküldve: 55
receptkönyvben: 909
elkészítve: 58/74
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap
fogás: ital
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karácsnyi gyógylikőr, fűszeres gyógylikőr

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Morgolya
Morgolya Wed, 2015-10-14 19:36

Sziasztok. Szerintetek a már becukrosodott méz is jó ehhez a recepthez? Feloldódik az alkoholban?

marcipann
marcipann / marcipann Sat, 2015-02-07 11:16

Igen, ez egy régi Praktikás recept. Évek óta készítem, nem csak karácsonyra. Most is érik egy adag. Nagyon szeretjük.

kvegh
kvegh Wed, 2014-07-16 10:13

Örülök, hogy VÉGRE találtam egy ital receptet, amiben nincsenek egészségtelen hozzávalók. Én is ki fogom próbálni.

Ancsalinyo
Ancsalinyo Thu, 2013-02-07 21:07

Ez valami mennyi lett! Nagyon köszönöm ezt a kulináris élményt! :)

tpiri
tpiri Fri, 2012-12-14 12:25

Évek óta készítem ezt a likőrt.
mindig nagy sikere van !Annyit változtattam hogy 1 liter vodkával készítem.
Leszűrés után nem dobom ki a gyömbér, fahéj és szegfűszeg darabokat.
Kisebb üvegbe hűtőbe elteszem és tea izésítéshez elhasználom:)

P. Szilvia
Sziporka / P. Szilvia Tue, 2012-12-04 19:16

Kedves Zit!
Elkészítettem - mindjárt dupla adagot - nagyon jó ízű. Ezt kapják a család férfi tagjai a Mikulástól.
Köszönöm a receptet: Sz.

Levelcem
Levelcem Mon, 2012-12-03 14:30

Kedves Zit! Most akadtam erre a "minden reményt-keltő" receptre. Ha kicsit későn, akkor később.... ha addig el nem fogy. Mindjárt három adagot raktam egy 4 l-es üvegbe. No most, a kérdés: a friss gyömbér -gyerekököl? Nálam, dekára mérve egy adag tisztítva, szeletelve 6 dkg lett. A három adagba 18 dkg. ment.Ez sok, kevés? Pótolni még tudom. Vagy nincs nagy jelentősége? A többi világos.Jó minőségű, saját főzésű, jól beérett 45 fokos almapálinkának "ágyaztam" meg a recepted alapján. Köszönöm a receptet, a választ, és most izgalommal várakozunk. Üdvözlettel: Ágnes

Redy28
Redy / Redy28 Sun, 2012-01-08 22:44

Mar második karácsony, hogy ezt íszogatjuk, ezentúl ez nálunk is hagyomány! A szinte "antialkoholista" barátnőm is ezt kérte tőlem ajándékba. Kell ennél több?
Köszönet a receptert!
Edit

Manofalva
Manofalva Mon, 2011-12-26 21:26

Köszönet! A leszűrt tapasztalat, hogy jövőre nem ekkora adagot, hanem a többszörösét kell készítenem! :) Nagyon finom, és egy élmény, ahogy az ember karácsony napján leszűri, és neki áll a családdal a kortyolgatásnak. Ma 26-a van, de minden este ezt iszogattuk! Most hiányzik! :)))))
Jövőre ugyanitt!
Boldog karácsonyt!

kicsimmama
kicsimmama Sun, 2011-12-25 23:01

Kedves Zit!
Elkészítettem a likőrödet, nagyon finom lett és sikert aratott mindkét leányom családjában! Igaz kicsit erősebb lett, mert 52%-os alma pálinkát használtam hozzá, no meg a gyömbér is kicsit több lett, de sebaj, elvégre gyógylikőr, amit ugye csak mértékkel lehet fogyasztani, hogy gyógyítson! :-)

SchTimea
SchTimea Fri, 2011-12-16 22:10

Sziasztok!!!

Elkészítettem ezt a likőrt: fogtam 7 dl szilvapálinkát, egy cs. egész fahéjat, egy csomag egész szegfűszeget, 40 dkg mézet és mivel nem kaptunk friss gyömbért, így egy zacskó szárítottat tettem a likőrbe. CSÍP a likőrünk! Próbáltam kicsit hígítani és még tettünk bele pálinkát meg mézet, de sajnos még így sem lett jó. Adjatok tanácsot, hogy mit tehetnék, vagy épp mit nem kellett volna tennem! Köszi a választ előre is!!!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2011-12-18 20:23

Szia Timea!
Az oldalon nézelődve láttam meg a receptet és a hozzászólásodat. Mi is készítjük már évek óta ezt a likőrt. A gyömbér miatt csíp. Én csak friss gyömbérrel ajánlanám, mert abból jobban behatárolhatóbb a mérete és könnyebben szűrhető. A gyömbérport csak komoly ügyesség árán fogod tudni leszűrni és a zacskónyi mennyiség nagyon sok... (szerintem - bár ízlések és pofonok :) Készítsetek még egy adag likőrt, immár gyömbér nélkül és öntsétek össze a kettőt. Úgy már jónak kell lennie :)

anita0505
Anita0505 / anita0505 Fri, 2011-03-25 00:37

Kedves Zit,
amikor elöször olvastam a recepted még nem voltam itt járatos, csak betévedtem, de azonnal kinyomtattam. No és el is készítettem! Házi pálinka helyett bolti búza pálinkát vettem, müködött ezzel is! :-) Sógorom névnapjára kapott egy kis üveggel, férjem pedig ezzel vészelte át a telet betegség nélkül!
Köszönjük ezt a fincsi itókát!

Zit
Zit / Zit Fri, 2011-03-25 12:31

Kedves Anita, nagyon örülök, hogy hasznosnak bizonyult ez a recept számotokra. Köszönöm a visszajelzést! :-)

hagyMano
hagyMano Sun, 2010-12-05 14:31

Kedves Zit!

Ma szűrtem le az itókát, de az enyém nem lett annyira szép tiszta (átlátszó) mint a tiéd a képen. Valamit elronthattam?

Zit
Zit / Zit Sun, 2010-12-05 19:50

Kedves HagyManó, szerintem semmit sem rontottál el. :-) A miénk sem teljesen átlátszó, csak én akkor készítettem a képet, mikor már leülepedett, ez volt anno az első pohárka belőle, mármint abból az adagból. Úgyhogy ne aggódj, amit csináltál, az úgy jó, ahogy van! Majd igyál egyet a mi egészségünkre is. :-) Áldott Adventet kívánok Nektek és váljék egészségetekre az itóka!

lotifut
Szabolcsi Ildikó / lotifut Sun, 2010-11-21 08:03

Kedves Zit!
Segítséget szeretnék kérni: olvasom, hogy lehet ilyen-olyan, sőt amolyan szeszt is használni, de melyiket javaslod leginkább? Nem vagyok álszent, mert imádom a pálinkát, de a nagy bolti választékból melyiket vegyem? Olvastam, hogy jó a vodka is. Bevallom, eddig talán kétszer kóstoltam, de ... nem is tudom. Szóval: SEGÍTSÉÉÉÉÉG!!!! :)))))

Zit
Zit / Zit Sun, 2010-11-21 09:39

Kedves Ildi! Az üzletek kínálatával vigyázni kell, csak az igazán pálinka, aminek az üvegére konkrétan a pálinka szó rá van írva (de az árából is kitűnik ám az ilyen jó fajta itóka). A többi (sok márkás ital is!) csak "szeszes ital", ami nem is pálinka, csak első pillantásra úgy látszik. Mi nem szeretjük alább adni a jó fajta házi pálinkánál, ami alapvetően bármilyen gyümölcsből készülhet, de - szerény véleményem szerint - legfinomabb hozzá a szilva, alma, körte, vagy amit életemben egyszer ittam: nagyon finom szőlő pálinkát kaptunk egy ismerős házi főzéséből. Legjobb, ha van ismerős (vagy ismerős ismerőse :-)), aki főz és tud nagyobb mennyiséget is adni, viszonylag emberi áron. Érdemes a kisöregeknél érdeklődni, ők olyan sokat tudnak. Bevallom, a vodkától magam is idegenkedem...

lotifut
Szabolcsi Ildikó / lotifut Sun, 2010-11-21 11:38

Kedves Zit!
Köszönöm, hogy válaszoltál! Elég régóta keresem az ismerőst, sőt annak az ismerősét is... :)), de nem arra lakik, ahol én. :(

Zit
Zit / Zit Mon, 2010-11-22 09:55

Semmi baj, mert beszéltem a Férjemmel, és még Ő is (aki igen-igen finnyás a jóféle pálinkára, nagy ínyenc) azt mondta, hogy ehhez tényleg jó akár a vodka is, mert a többi hozzávaló adja meg úgyis az ízét, karakterét. :-) Szóval HAJRÁ!

lotifut
Szabolcsi Ildikó / lotifut Mon, 2010-11-22 13:57

Kedves Zit és kedves Férjed! :)

E helyen most Te nyugtattál meg. ;)
Köszönöm Nektek!

Ildi

Ui.: nagyon vagány az új fotód! :)

Zit
Zit / Zit Mon, 2010-11-22 14:04

Nincs mit, Ildi, tartsunk össze. :-)) És köszönöm a dicséretet a fotóról! :-))

mikiriti
mikiriti Fri, 2010-10-22 20:46

Szia.Mit gondolsz vodkat lehet hasznalni?Ugyanis angliaban elek es itt nem lehet hazi palinkahoz hozzajutni. szeretnem kiprobalni karacsonyra,meg idoben vagyok.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-10-23 12:48

Szia! Nyugodtan használhatsz vodkát, a foka is épp megfelelő.
Zitám, neked meg jó utat, vigyázz magadra! :-)
Puszi
Eszter

Zit
Zit / Zit Sat, 2010-10-23 13:02

Köszönöm, Esztikém! :-)) Téged mikor látlak végre??

Zit
Zit / Zit Fri, 2010-10-22 22:21

Szia! Ez jó, én épp holnap megyek Angliába. :-)) Hűűű, jó a kérdés, szerintem érdemes kipróbálni. Mennyire tiszta a vodka, mennyire erős? Azért kérdezem, mert jómagam ugyan nem ismerem annyira, ám Esztikénk bátran kipróbálta pl. tiszta szesz helyett a Limoncello-ba, és neki bejött. Hát tudod... Én belevágnék, ha más nem volna kéznél, mert ennek a jó kis itókának tényleg olyan Karácsony-íze van, és még egészséges is (persze MÉRTÉKKEL). :-) Remélem, tudtam valamicskét segíteni...

mikiriti
mikiriti Sun, 2010-10-24 18:36

Koszonom valaszod,ha elkeszult elmondom hogy sikerult.erzd jol magad a szigeten.

mikiriti
mikiriti Sun, 2010-10-24 18:35

Koszonom valaszod,ha elkeszult elmondom hogy sikerult.erzd jol magad a szigeten.1

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-06-25 21:47

Milyen pálinkát kell használni ehhez a likörhöz.
Szeszt lehet használni

Zit
Zit / Zit Fri, 2010-06-25 22:19

Szia! Mi mindig kifejezetten finom, jó féle házi pálinkát használunk. Mikor milyet, a gyümölcs típus nincs meghatározva. :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-02-28 17:56

Nagyon finom. Egyszerű az elkészítése.

Zit
Zit / Zit Sat, 2009-12-12 21:47

Mi is!!! :-) Gyerünk, keverjétek be gyorsan! :-)

260
pálinka 7 dl
gyömbér 3 hüvelykujjnyi
fahéj 15 g
szegfűszeg 10 g
méz 30 dkg