Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres napszárította paradicsom

Fűszeres napszárította paradicsom
Fűszeres napszárította paradicsom
160 perc / előkészület: 40 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy évet éltem Angliában, először ott találkoztam ezzel a recepttel, és azonnal beleszerettem az ízbe... az üzletekbe viszonylag drágán árulják, amelyik olcsóbb, az pedig olyan is...
Most végre csináltam, jóóó sokat, így nem kell vele spórolni. És még jobb is lett, mint a bolti :-)
Egy angol oldalról néztem le, kipróbáltam, és szeretettel ajánlom!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Viszonylag sok munka van vele, de igazán megéri! Leírhatatlan ízharmónia... :-P
Felhasználása is változatos; kenyérbe sütve (fokhagymával) a specialitásom, ezenkívül különféle tésztákba, szendvicsekbe is ajánlom! Mi pirítósra is tesszük, a fűszeres olívaolajjal (és vörösborral).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomokat félbevágjuk (a zöld részét kivágjuk), és hüvelykujjunkkal kiszedjük a magokat (ezért a lucullus a legjobb, mert annak sok a húsa - kevés a magja).
  2. A fél paradicsomokat sütőpapírral (v. alufóliával) bélelt sütőbe tesszük vágott felükkel felfelé.
  3. Öntünk rá egy kevés olívaolajat, gazdagon megsózzuk, és megszórjuk a provence-i fűszerkeverékkel (vagy oregánó, bazsalikom, rozmaring keverékkel).
  4. Egyenként megfordítjuk a paradicsomokat, és ugyanígy járunk el (olívaolaj, só, provence-i fűszer).
  5. Végül a tetejére szórunk egy kevés kakukkfüvet.
  6. Előmelegített sütőbe tesszük, és 150 fokon sütjük kb. 5 percet, majd levesszük a sütőt 100 fokra, és így sütjük kb. 1,5-2 órát.
  7. Közben rá-ránézünk, és amikor úgy látjuk, hogy megszikkadt a teteje, átfordítjuk a paradicsomokat.
  8. Miután kissé lehűltek a paradicsomok, egy befőttes üvegbe tesszük őket, öntünk még rá olívaolajat úgy, hogy ellepje teljesen a paradicsomokat. Tehetünk még az üvegbe fokhagymagerezdeket és kapribogyót :-P.
  • sütési hőfok: 100°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 830
elküldve: 0
receptkönyvben: 147
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvi6

Mióta szakács: 2011.05.25.
1 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
fogás: hideg előétel
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

receptkategóriák

egyéb elnevezések

olívaolajban eltett szárított paradicsom, aszalt paradicsom fűszeresen

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szilvi76
Szilvi6 / szilvi76 Fri, 2012-01-13 16:53

Sziasztok,

Az angol "sundried tomato" fordításból kapta a nevét.
Mediterrán országokban a napon szárítják, nálunk (és az angol recept alapján is) marad a sütő...

Sajnos én csak az olívaolajos változatát ismerem, nem tudom hogyan őrizhetné meg a puhaságát celofánban.

timarama
timarama Mon, 2011-09-19 10:19

Elkészítettem, csodálatos íze van, de az állaga szerintem kicsit "szaftos", pedig 8 órát aszaltam 100 fokos sütőben. Kérdésem, miként őrizhetném meg, ha nem oliva olajban teszem el, hanem hasonlóan ahogy Toscanában árulják, celofánban.

timarama
timarama Fri, 2011-09-16 07:52

8 órán át aszaltam és még mindig nem igazán aszalt. A jó kis fűszeres szaftjával egyenlőre becsomagoltam alufóliába és eltettem a spájzba. Sok lehetett rajta az olaj ? Pedig csak kicsit tettem rá.

Szeretném még tudni, hogy ha nem olivába akarom eltenni, (mint ahogy Olaszországban is árúsítják celofánba) akkor mi a teendőm. Egyébként már az illata is isteni finom.

witch
witch / witch Tue, 2011-08-30 12:36

Kedves TRendetlen!
Szerintem attol, ha sokat keszitunk belole es marad telire is, amikor esszuk a napot odakepzeljuk az izhez.:)

Nyafi
Nyafi Tue, 2011-08-30 10:33

Köszi a receptet, imádom a szárított paradicsomot! :)

1029
paradicsom 2 kg
olívaolaj 5 dl
0 ízlés szerint
provence-i fűszerkeverék 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint