Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres paradicsom

Fűszeres paradicsom
Fűszeres paradicsom
205 perc / előkészület: 25 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ketchup helyett ajánlom, de használhatjuk ételízesítőnek is télen. A kertben lévő zöldségek nem éppen szép darabjait használjuk fel hozzá. Még jobb lesz, ha teszünk bele egy nagyobb sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Egyéni ízlés szerint lehet még fűszerezni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha elég forrón tesszük üvegbe, nem kell bele semmilyen tartósítószer.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomot megmossuk, négyfelé vágjuk. Szárát, hibás részeit kivágjuk. Az almát négyfelé vágjuk, magházát kivágjuk (nem hámozzuk!). A hagymát megtisztítjuk, vastag szeletekre vágjuk. A zellert megtisztítjuk, felkockázzuk. (A zellerzöldet csak megmossuk.)
  2. Mindezt ép zománcú fazékba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket. 24 órán át állni hagyjuk langyos helyen (ne tegyük hűtőbe). Időnként keverjük meg.
  3. Lassú tűzön 2-3 órát főzzük, átpaszírozzuk.
  4. Forrón töltsük kis üvegekbe, és zárjuk le. (Én a csavaros tető alá még egy réteg celofánt is teszek.)
  5. Tegyük szárazgőzbe. Másnap már a kamra polcára állíthatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 652
elküldve: 2
receptkönyvben: 137
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

8zsuzsa8

Mióta szakács: 2011.04.05.
184 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
kategória: befőttek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: befőtt, kompót, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

fűszeres paradicsom télire, tartósítószermentesen eltett paradicsom

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Károlynils
Károlynils Sun, 2011-09-18 11:35

Hasonlókat csinálok, különböző paprikák bevonásával is. Annyi különbség, hogy a 2-3 óra főzés /vele együtt a kavargatás és leégés veszélye/ megspórolható, ha a cuccot tepsibe vagy lábosba pakolva, először alufóliával fedve a sütőbe teszem be kis hőfokra és ott van 2-3-órát. Mikor már kellően puha akkor összeturmixolom és csak utána kell felforralni tűzön és mehet az üvegekbe. Egyébként, most van itt az ideje, ha nincs kert, akkor a piacon most lehet olcsón alkalmas alapanyagokat összeszedni.

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Mon, 2011-09-19 15:27

Kedves Károlynils!
Az ötlet nagyon jó! Kösz a tippet. egy bibi van. Nyáron, ha lehet nem gyújtom be a sütőt. Kint a kertben lévő házban - ahol a feldolgozás javát csinálom, nincs sütő....

297
paradicsom 2 kg
alma 1 kg
vöröshagyma 0.5 kg
zeller 1 db
1 ek
ecet 2 ek
fekete bors 1 kk
babérlevél 2 db
szegfűbors 2 kávéskanál
mustármag 1 kk
gyömbér 1 kk
cukor 2 ek