Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal

Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal
Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal
65 perc / előkészület: 25 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szederről régészeti ásatások bebizonyították, hogy  már az újkőkorban ismert és kedvelt gyümölcs volt. Az ókori görögök nem csak bogyóiért, hanem gyógyító levelei miatt is termesztették.
A vadon termő fekete szeder körülbelül tízszer annyi mangánt tartalmaz, mint termesztett rokonai, így érdemes az erdőben barangolva sajátkezűleg szedni a gyümölcsöt.
Minél frissebb annál jobb; ugyanis a szeder szinte tárolhatatlan gyümölcs. Vásárlásnál az érett, enyhén puha, de sosem levet engedő, vagy szottyadt gyümölcsöket válasszuk. Színük legyen feketébe hajló, illatuk kellemes. 
Csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg. Ezután távolítsuk el az esetlegesen még rajta lévő szár-, és/ vagy levélmaradványokat és már készen is vagyunk az előkészítéssel.







 

hozzávalók / 4 adag

A pulykaszeletekhez

A túrórudacskákhoz

A szedermártáshoz

ajánlat

Ősszel friss szederrel elkészíthető étel, az egész család kedvence.
Tipp:
Ha nincs otthon Provence-i fűszerkeverék, akkor 1-1 rész (kiskanál) rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya keveréket készítünk. Aki szereti, oreganót is tehet bele.
Megjegyzés:
Sütésnél és a grillezés során használt szőlőmagolaj a legkevésbé befolyásolja a vele készített élelmiszerek ízét, utóízét. A benne sütött ételnek kívánatos, enyhe vajszerű ízt kölcsönöz. Használata sütés során gazdaságos, mert más olajokhoz képest fél, vagy akár egyharmad mennyiség használatával elérhető ugyanaz az eredmény.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pulykamelleket sütést megelőző este megmossuk, leszárogatjuk, 4-6 szeletre vágjuk, és bepácoljuk az alábbiak szerint: sózzuk, borsozzuk, majd az újhagyma zöldjével és a Provence-i fűszerkeverékkel elkevert szőlőmagolajba tesszük. Letakarva, hűtőszekrényben érleljük.
  2. A pulykamell-szeleteket először lisztben megmártjuk, ezután kb. 180 fokra felhevített szőlőmagolajba tesszük, és 6-8 perc alatt, szép aranysárgára sütjük. (Figyeljünk arra, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai (így kevésbé szárad, s megőrzi ízeit), ezért a szeletek sütésénél először az egyik oldalt sütjük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is ugyanezt tesszük. A védőréteg kialakulását lassítja, ha a hús felülete vizes, ezért a korábbi besózás, vagy a pácolás nyomait a sütés előtt letöröljük.) A fölösleges olajat lecsöpögtetjük, vagy papírtörlővel leitatjuk róla.

Sült túrórudacskák készítése:


  1. A túrót, vajat, lisztet, hagymát, 2db tojást, és a sót összedolgozzuk, lisztezett deszkán, hüvelyknyi kolbászkákat formálunk belőle. 1db tojást felverünk.
  2. A kolbászkákat a felvert tojásba mártjuk, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban pirosra kisütjük. 

Vörösboros szedermártás készítése:


  1. A szedret megmossuk, és a cukorral egy edénybe tesszük, felöntjük a vörösborral.
  2. A reszelt narancshéjjal és őrölt fahéjjal ízesítve felforraljuk. A szedermártást az étel mellé kínáljuk.

 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 046
elküldve: 4
receptkönyvben: 283
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Fűszeres sült pulykamellszeletek sült túró-rudacskákkal és vörösboros szedermártással

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dinikee
Dinikee Tue, 2011-09-13 19:53

megláttam, megkívántam, megsütöttem, megettük!!! Isteni, köszönjük a receptet !! :)

tekovacs
tekovacs / tekovacs Fri, 2011-07-29 08:27

Nagyon guszta igy együtt! A túrórudacskákat én is bevetem:))) Még "egytál étel" variációnak is jó lesz.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-02-01 00:32

Szerintem ez egy nagyon jó recept, a család imádja nálunk:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-02-01 07:02

Kedves vOrsi!

Örülünk, hogy ízlik.
További jó főzőcskézést!

Üdvözlettel:
Mártika és Feri

1651
pulykamell 1 kg
újhagyma zöldje 4 db
provence-i fűszerkeverék 17 g
finomliszt 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szőlőmagolaj 2 dl
tehéntúró 25 dkg
vaj 10 dkg
tojás 3 db
finomliszt 10 dkg
zsemlemorzsa 10 dkg
szőlőmagolaj 1 dl
petrezselyem 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
snidling 1 késhegynyi
szeder 30 dkg
cukor 3 ek
narancshéj 1 narancsból nyert
fahéj 0 ízlés szerint
vörösbor 1 dl