Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres sós kalács tang zhonggal

Fűszeres sós kalács tang zhonggal
Fűszeres sós kalács tang zhonggal
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik este megsütöttem a tang zhongos tejes kalácsot, és teljesen odáig voltam tőle, de nem csak én, hanem mindenki, aki kóstolta. Már alig vártam a másnapot, hogy tovább kísérletezzem ezzel a csodával. Ekkor született ez a szép kis csíkoska, ami sima kenyér szándékozott lenni, de közben meggondoltam magam. Ajánlom szeretettel Tormának, aki igazi "kenyeres pajtásom", s ráadásul hasonló kenyeret sütött, csak chilivel, valamint szeretettel Gabinak a cirmos kifliért, és az örvénylő kenyeréért cserébe. Próbáljátok ki! Nagggyon finom! :)

hozzávalók / 4 adag

Tang zhong

Kenyér

Fűszerezés

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tang zhonghoz a lisztet elkeverjük a vízzel, és kis lángon kevergetve besűrítjük. Nem kell forrnia, elég, ha kb. 65 °C-ra melegítjük. Fóliával letakarva kihűtjük. Legjobb, ha előző nap készítjük el, és állhat a hűtőben egy éjszakát.
  2. Fél dl langyos tejbe teszünk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  3. A többi langyos tejet elkeverjük a felvert tojással és a langyos vajjal.
  4. A liszthez keverjük a sót, a tang zhongot, a megkelt élesztőt, a tojásos keveréket, és szép fényes, közepesen lágy tésztát dagasztunk.
  5. Kettéválasztjuk a tésztát. Egyik felébe belekeverjük az apróra vágott, pici vajon megdinsztelt hagymát, a zúzott fokhagymát és a többi fűszert.
  6. A két tésztagombócot letakarjuk, és 1 órát kelesztjük.
  7. Ha megkeltek, mindkettőt négy egyenlő részre vágjuk, kicsit meggömbölygetjük, és egyenként 20-25 cm hosszú oválisra nyújtjuk. Minden fehér darabra terítünk egy színeset, és hosszabbik végüknél fogva feltekerjük őket.
  8. Egy kenyérformát enyhén kivajazunk, és a tésztagurigákat egymás mellé sorakoztatjuk benne. Letakarva megint pihentetjük 30 percet.
  9. Közben előmelegítjük a sütőt, és a kalácsunkat szép pirosra sütjük.
  10. A sütőből kivéve a tetejét vajas ecsettel átkenjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 2 131
elküldve: 0
receptkönyvben: 71
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

sós kalács, fűszeres kalács, hagymás kalács

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2014-09-22 16:57

Kedves Fahéj!
Ez a kenyér csodálatosan szép! A tang zhongot én is már régóta használom,mert nagyon jó a kalács, pogácsa, a kenyér, sőt még tészta készítésére is. Amibe csak lehet ezt használom. Én ebbe a módszerbe beleszerelmesedtem.
Üdvözlettel,helena26

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2014-09-22 22:18

Kedves Helena!
Köszönöm a dicséretet! Én mostanság édes kalácshoz használom ezt a lisztpépet, nagyon pihe-puha tőle. Épp most hűl egy a konyhapulton, holnap reggelire készült, és én már alig várom, hogy ehessek belőle. Nagyon jó ez a módszer, igazán nem csodálom, hogy annyira megszeretted.
Üdv: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2013-10-21 23:00

Drága Éva! Ez a lakács valami fantasztikus! Nagyon szép lett, és számomra nagyon érdekes a recept. Sosem hallottam még a tang chongról. Ki kell próbálnom. ...és köszönöm, hogy nekem is ajánlottad, nagyon kedves tőled. :) Nagy puszi érte! Írtam ám neked egy nagyon hosszú emilt, de szerintem megint a spamek között landolt. Még jó, hpgy most kiderült. Ha nem találod, kérlek, jelezd, és újra elküldöm. Sok-sok puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-10-22 11:15

Próbáld csak ki! Nem macerás, és fantasztikus a végeredmény.
Leveled sehol, még spamok közt sincs. :(
Puszi:Éva

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-15 22:37

Szia Fahéjjjka! Micsoda duma-party van itt!!! Hát nem csoda, van is miről csacsogni!!!
Elbűvölőek a csíkos kis szeletkék!!! Biztos finom, ízesek is voltak! Ahogy igy elkapott a tang zhong láz, biztos kitalálsz majd ezerféle kalácsfélét!!! Fahéjas, karamellás??? Próbáld ki a briós recidet is!
Az én véleményem nagyon POZITÍV a tang zhonggal; EGÉSZEN MÁS lett már a tésztám is....kelesztés után olyan volt, mint egy felhő! Pille-könnyű, nagylyukacsos, puha tetejű, kimondottan kalácsos ízűre sült, pedig én sósat sütöttem....ma feldobom a NS- ra... :)

Nem tudom, milyen lenne a vadkovásszal, de próbáljuk ki minél többen! További tang zhongos álmokat mindenkinek :P puszi, T :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-10-17 08:08

Fahéjast mindenképp fogok sütni, mert a név kötelez! :))) De most hétvégére visszatérek szeretett, de kissé elhanyagolt Ancsámhoz. Már ki is vettem a hűtőből.
Szép hétvégét! Bár még csak csütörtök van, de már nagyon várom. Pussz: Fahéjjja

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-10-15 20:39

Dehogy haragszom! Ezt a cikket én is olvastam. Én nem tudom, de valami miatt nekem tényleg még puhábbak lettek ezek a tang zhongos kalácsok. Elképzelhető, hogy nem a legjobb minőségű lisztet használom, és így a tang zhong valóban javít rajtuk. Persze az is lehet, hogy nálam az is számított, hogy közel fél éves vadkovászos kísérleteim után álltam neki ennek a módszernek, és a kovászos kalácsokhoz képest találom annyival puhábbnak. Ugyanis tavasz óta nem is sütöttem szinte, csak vadkovásszal. Tényleg nem tudom. Lányom tiszteletére sütöttem hétvégén a vaníliás csigát, neki kedvence eme finomság, és őt (is) kérdeztem, más-e valamiben ez a csiga, mint a régebbiek. Ő is azt mondta, hogy ugyanaz, csak talán puhább. Szerintem így nem lesz olyan vastag a kérge, puhább marad a héja, és attól is puhábbnak érzi az ember az egészet.
Szóval, az eredeti vaníliás csigám receptje fenn van a Nosaltyn, és az garantáltan nagyon finom. A tang zhongos abban más, hogy nem tettem bele, csak 50 dkg lisztet (60 helyett), és 5 dkg vajat (9 dkg margarin helyett), viszont beletettem azt az 1 tojást, amit kelt tésztába amúgy nem szoktam. Lényeg a lényeg, a tang zhongos tejes kalács receptemmel sütöttem meg (ami fenn van a Nosaltyn), de a tölteléke az maradt, ami eredetileg, úgy 10-12 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, meg olvasztott vaj bőven, amivel megkenem a tésztát a cukrozás előtt. A tetejét nem tojással, hanem vajjal kentem meg, és bőven megszórtam cukorral.
Lehet, hogy ez most túl bonyolultan lett leírva? :)))
Puszi: Éva

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2013-10-15 21:11

Jó hogy visszabóklásztam, nem hagy nyugodni ez a szépség:) Így olvastam a gondolom nekem szánt választ:) Megkeresgéltem mindkét receptedet, elmentettem. Remélem hamarosan el tudom majd készíteni, utána referálok majd. Az én csepp családom is azt mondta a kiflik esetében mint a lányod, nem tapasztalnak különbséget. De mert a vaníliás sütik nálunk is bejönnek, újra elkészítem, tuti nem veszik zokon a kisérletezgetéseimet:) Szép estét, jó pihenést, puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-10-16 19:34

Igen, sajna a válaszom rossz helyre ment, sőt, még az a megjegyzésem is rossz helyre ment, amiben azt írtam, hogy a válasz rossz helyre ment. :)))
Várom a referálást!
Szép estét! Fahéj

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-10-16 23:39

:DDD ekkora forgatagban nem is csodálkozom:) Még a héten szeretném kipróbálni. Az akarat meg van, remélem időm is lesz. Jövök majd, és jelentek:) Puszi: G

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-15 22:44

Szia Te Kis Bóklászó :))) lehet, hogy Neked szuper-liszted volt Gabcus :P Mindenesetre érdemes kísérletezni, mert más lesz a tészta; én rengeteg oldalt elolvastam sok szakácsnál ezzel kapcsolatban. Egyébként látni a tészták belsejénél....és a héj is papír-puha lesz.....pusszancs, Tormus :)

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-10-16 23:40

Heheee:DD Jahh, jövök-megyek, bóklászom, kíváncsiskodom és ha értelmes, okos, meggyőző válaszokat kapok, képes vagyok csacsogni is:) :PPP Azé elgondolkoztat ez az egész, valószínűleg a liszt is jó, makacsul ragaszkodom 1 márkához (malomhoz) de az is közrejátszhat, hogy a kelt tésztát mindig a kenyérsütőgéppel dolgoztatom ki. Jobb mint én, nekem már fáj a vállam:DD De nem tudom. Mindenesetre ki fogom próbálni újra. Cupp:) G

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-10-16 23:58

Gabci, én is gépben dagasztom a tésztát. Ennek a tésztának egyébként igen jót tesz az alapos dagasztás! Szoval csináld csak a liszteddel, a gépeddel! Én a fél kiló liszthez tettem 2,5 ek liszt és 2,5 dl tejből főzött tang zhongot (TEJES tang zhong!!!! tegnap feltettem egy vajas zsemle tejes tang zhonggal recit ide!) én egyébként ajánlanám, hogy tejjel főzd a tang zhongot a kalácshoz, csak a tetejére vigyázz, mert HAMAR BARNUL! Nem fogsz csalódni! Ha nem találtok különbséget, akkor valami van az ízbimbótokkal :PPP pusszancs, Tormus :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-10-15 19:09

Kedves Fahéj!
Csodaszép a kenyered. Ugye milyen nagyszerű dolog ez a thang zong. Azt gyanítom sok pék is használhatja ezt a technikát. Én nekiálltam a kovászost és a thang zongot összeházasítani, de nem jártam sikerrel. Kíváncsi vagyok, neked milyen tapasztalatod lesz vele (persze ez nem jelent semmit). Neked ezek szoktak szépen sikerülni, úgyhogy drukkolok a sikerért. Ugye megírod az eredményt? Előre is köszönöm. Puszi: Évi néni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-10-15 19:26

Kedves Évi néni!
Én is ugyanezt gyanítom. Mikor sült a kalácsom, az illatáról eszembe jutott az egyik itteni népszerű pékség. Ott is olyan valószínűtlenül levegős kenyerek vannak, lehet, hogy ők is hasonló technikával mesterkednek? :))
A kovászost megpróbálom én is, írtam is lentebb. Mindenképp beszámolok. Egyébként elképzelhetőnek tartom, hogy nem lesz jó összeházasítás, mert a kovászos kenyér amúgy is jó nedvességtartó. Attól tartok, nyirkos marad a belseje. No, majd kiderül.
Szép estét! Fahéj

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-15 22:51

Én is ezt gyanítom, amit te gondolsz Fahéj, de valahogy biztosan ki lehetne kísérletezni sikeres recepteket tang zhonggal és vadkovásszal....

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2013-10-15 18:20

Szia Fahéj!
Ez is csodaszép. A délelőtt a Tejes kalácsod láttán bekavartam a tang zhongot, most a hűtőben várja a holnapot, és én is izgalommal várom, hogy mi lesz belőle. Majd jelentkezem. Puszi: Piroska

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2013-10-15 15:58

Hűűűűűűűűűűű, mesés, fantasztikus, gyönyörű. Megemeltem a nem létező kalapomat:) Gratulálok! Gabi (én a hasonló hokkaido kalácsomnál, majdnem örömtáncot lejtettem mikor felvágtam. Gondolom Te is így lehettél a kenyérkéddel:) )

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-10-15 18:03

Szia Gabi!
:))) Az örömtánccal én is így voltam, hihetetlen puhaság! És még napok múlva is. Szombaton sütöttem másodszor édes kalácsot, aztán vasárnap ezt a sós kalácsot, így nem fogyott el azonnal egyik sem. Most kedd este van, és teljesen puha még mindkettő. Azóta már vaníliás csigát is sütöttem ezzel a módszerrel, és észrevehetően könnyebb, puhább, főleg a "héja". A Hokkaido kalácsodat már régóta csodálom, és az lesz a következő alkotásom, a tejszínt már meg is vettem hozzá. Ahogy így elképzelem, szuper lehet. Kicsit a kovászos kenyérkéim rovására örömködöm a tang zhongos tésztákkal, és ez bánt is, mert úgy megszerettem azokat a "szilaj" kenyereket. Azon gondolkodom, mi lenne, ha összevariálnám a két módszert. Na majd talán hétvégén...
Puszi: Éva

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2013-10-15 19:56

Kedves Évi,
mázli, hogy nem 3D-s a képernyőm, már kicsipkedtem volna az egészet:) Viszont, picit komolyra fordítva. Ezzel a tang-zhongos módszerrel megsütöttem Helena kiflijeit. Kíváncsivá tett a módszer. De bevallom őszíntén, én nem tapasztaltam semmi különbséget. Olvasgattam a neten utána és ezt a véleményt találtam:
" Azt gyanítom, hogy annak idején ezt a módszert a liszt minőségének, folyadékfelvevő képességének növelésére találták ki.
A módszer izgalmas, mindenképpen érdemes kipróbálni, de ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a mi lisztjeink kiváló minőségűek, a megfelelő technikával, tökéletesen kidolgozott tészta a módszer nélkül is ugyanilyen jó lesz. De ezt mindenki döntse el maga.....". Ez pontosan az én véleményemet is tükrözi. Nekem a kelt tésztáim, vagy kenyereim, bagettjeim később is puhák, nem morzsálódnak. Inkább arra gondolok, hogy elég nehéz - pláne kezdőknek - megküzdeni az arányokkal, talán ebben segít ez a lisztes-vízes krémszerű megoldás.
Ne haragudj a litániáért, remélem nem haragszol meg azért, mert megosztottam a kételyeimet:) De mert nőből vagyok és így kíváncsi természetű a vaníliás csigádat megcsinálnám:) Ha megtalálható az oldalon belinkelnéd nekem? Köszönöm, puszi: Gabi

510
finomliszt 2.5 dkg
víz 1.25 dl
finomliszt 40 dkg
friss élesztő 2 dkg
cukor 1 teáskanál
1 teáskanál
vaj 4 dkg
tej 1.5 dl
tojás 1 db
vöröshagyma 2.5 dkg
fokhagyma 1 gerezd
bors 1 késhegynyi
köménymag 1 késhegynyi
fűszerpaprika 1 teáskanál