Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Galaktobureko

Galaktobureko
Galaktobureko
90 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem túl szép, de nagyon finom édesség.

hozzávalók / 6 adag

A réteslaphoz

  • 12 db réteslap (vékony)
  • 10 dkg vaj (olvasztott)
  • 10 dkg dió (egész, a tetejére)

A krémhez

A sziruphoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a krémet: a tejet a kikapart vaníliarúddal és magokkal melegítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral robotgéppel habosra keverjük.
  3. Adagolunk hozzá a melegedő tejből, beleszórjuk a darát, tovább keverjük, majd megint tejet adunk hozzá.
  4. A kb. azonos hőmérsékletű masszát beleöntjük a tejbe és állandóan keverve főzzük, amíg besűrűsödik.
  5. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a citromhéjat, 2 ek olvasztott vajat majd felverjük a tojásfehérjét és beleforgatjuk.
  6. A réteslapok felét egyenként megkenjük olvasztott vajjal, egymásra fektetjük, ráöntjük a krémet, majd befedjük a maradék vajjal megkent lapokkal. 
  7. Rombusz alakúra vagdossuk, a tetejét vajjal kenjük, dióval díszítjük.
  8. Előmelegített sütőben sütjük, amíg a lapok teteje kissé megpirul (kb.40 perc).
  9. Amíg sül, elkészítjük a szirupot: a hozzávalóit kb. 4-5 perc alatt összefőzzük.
  10. A kész pitét meglocsoljuk a sziruppal, majd visszatoljuk a már lekapcsolt, de még meleg sütőbe, ott hagyjuk kihűlni.
  11. Pár óra pihentetés után szeleteljük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30X40X6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 280
elküldve: 8
receptkönyvben: 425
elkészítve: 7/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Jahin

Mióta szakács: 2010.02.07.
189 recept

receptjellemzők

konyha: görög
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

görög krémes

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

eletke
Eletke / eletke Wed, 2012-08-01 16:59

szia,nallunk most sul a sutoben, en mindossze a fel szirupot adtam hozza, mert feltem nehogy tul fahejas legyen.hadd kerdezzem meg hogy a 12 retes lapot hany csomag tesztabol allitod ossze?mert mi 1 csomag retes tesztat olvasztottunk ki es 4db lap lett belole.nagyon-nagyon jol fog kinezni, en mar a grizes kremet nem gyoztem kinyalni a talbol. emlekeztet 1 sutire Egyiptombol, ami kegyetlenul bejott.koszonet a receptert.e

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2011-05-13 20:57

Szia, Hajni!
Képzeld, a nagynéném teljesen rászokott mostanában a NoSalty-ra, mindig innen főz, és múltkor, mikor náluk voltunk, ezt tálalta, hogy "amúgy ez is a NoSalty-ról van". Nem jött rá, hogy meg lehet nézni, ki küldte be, de csekkoltam, hogy te, mondtam, hogy "de jó, vele találkoztam is!" :) Nagyon finom volt, azt hittem, alma is van benne, teljesen olyan az íze. Na mindegy, csak így vicces, hogy beépült a családunkba az oldal :) Puszi, Durcsó

kh
Jahin / kh Sun, 2011-05-15 18:39

Szia Durcsó!Én is jártam már így,hogy vendégségben szembetalálkoztam NoSaltys recept alapján készült sütivel....:-))Szerintem elég sok családba beépült, nemcsak hozzátok!:-)Örülök,hogy ízlett.
Szép napot:Hajni

stonyoka
stonyoka Thu, 2010-07-22 17:16

Szia Hajni!
Ezt a receptet én grízes börek néven ismerem és évek óta nagy népszerűségnek örvend nálunk.
Leginkább a baklavához tudnám hasonlítani. Eddig simán leöntöttem a sziruppal és vártam, hogy kihűljön. De ez a sütőbe való visszatolás nagyon jól hangzik! Köszönöm az ötletet.Legközelebb így csinálom. És nagyo ajánlom mindenkinek, mert nagyon finom!

Üdv Éva
Bocsi elszúrtam a megszólítást! Ezer bocs!!!!!!!!!!!!!!

bien
bien Thu, 2010-05-13 18:19

Hagyományos gázsütőben mennyi időt kell sütni? Hanyas fokozaton? Magyon gusztusosan néz ki, 7végén szeretném megsütni a családnak!

kh
Jahin / kh Thu, 2010-05-13 18:55

Kedves Bien!Én közepes fokozaton sütöttem (3-as),és jó sokáig kb.50 perc,a teteje nehezen pirult,ezért toltam vissza a lekapcsolt sütőbe a cukros sziruppal még a végén,így jól karamellizálódott.

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-05-13 14:59

Igaz-igaz! Sok minden van ami nem szép, de szeretjük.Különben szép. Inkább a neve érdekes amit meg kell tanulnom,mint a loukomadest.Szuper a recept.Köszi:Üdv:Bogi

kh
Jahin / kh Thu, 2010-05-13 20:45

Mikor a szép kis ropogós réteslapokat nyakon öntöttem a sziruppal,úgy nézett ki az egész ,mint egy ázott kutya.:-)Végül visszatoltam a meleg sütőbe,vártam,a szirup beszívódott és ez javított a kinézetén!:-)
Az íze viszont tényleg nagyon fincsi.Üdv.:Hajni

893
réteslap 12 db
vaj 10 dkg
dió 10 dkg
tej 2 l
cukor 180 g
búzadara 85 g
tojás 6 db
citromhéj 1 citromból nyert
vanília 1 db
vaj 2 ek
cukor 90 g
víz 2 dl
citromlé 1 citromból nyert
fahéj 1 ek