Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ganca lilakáposztával

Ganca lilakáposztával
Ganca lilakáposztával
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nagymamám készítette mindig nekünk ezt a finomságot. Ő hívja gancának. :)

A legegyszerűbb változatát csinálta mindig nekünk, én egy kicsit tovább vittem a dolgot a lilakáposztával és a tepsiben való sütéssel. Szoktam hozzá szalonnát is pirítani, úgy is nagyon finom és persze laktató. Krumpli mindig van a háznál, és nem egy drága étel! Érdemes kipróbálni!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Savanyú uborkával ettük legutóbb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplikat meghámozzuk, és nagyon vékonyan feldaraboljuk. Feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi épp ellepi.
  2. Ezalatt a kacsazsíron megpirítjuk a kockára vágott hagymát. Fontos, hogy piruljon és ne párolódjon, mert akkor lesz igazán finom.
  3. A lilakáposztát felcsíkozzuk, és olajon megpároljuk. Hozzáadjuk közben a cukrot, a felszeletelt fokhagymát, a sót, borsot és köménymagot. Végül felöntjük az ecettel és a borral. Készre pároljuk.
  4. Ha megfőtt a krumpli, akkor leöntünk a levéből annyit, hogy a krumpli felééig érjen. Ezután durván összetörjük, és visszatéve a tűzre apránként hozzáadjuk a lisztet. Ez egy igen melós része a ganca készítésének, de megéri bíbelődni vele. A lényeg, hogy a liszt elvegyüljön a krumplival, és ne legyenek csomók benne. Lehet több-kevesebb liszt kell majd hozzá, ez a krumplitól is függ. Egy formázható masszát kell kapnunk.
  5. Két evőkanál segítségével galuskákat formázunk a krumplis masszából, egyenként megforgatjuk a hagymás zsírban, és utána belehelyezzük a tepsibe. Ne fedjék egymást, mert akkor nem tud finoman megpirulni!
  6. Előmelegített sütőben megsütjük, majd tejföllel és a párolt lilakáposztával tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 31 154
elküldve: 20
receptkönyvben: 915
elkészítve: 9/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Katicabogaram

Mióta szakács: 2012.03.07.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

dödölle, párolt káposztás dödölle, káposztás krumplis egytálétel tejfölösen

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bildikoka
Bildikoka Thu, 2013-06-06 11:27

Sajnos sokadik próbálkozás után sem sikerül írt recept alapján dödöllét-gancát készítenem. Szerintem nem érdemes próbálkoznia annak, aki nem látta otthon sokat életében, hogy pontosan hogyan is kellene ..... :(

Katicabogaram
Katicabogaram / Katicabogaram Thu, 2013-01-24 19:07

Szia!
Arra figyelj, hogy lehet a liszted nem olyan minőségű, mint az enyém. Ennek függvényében változhat a mennyiség. Egy jól formázható tésztát kell kapnod! :)
Jó étvágyat!
Bogi

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Thu, 2013-01-24 19:43

Rendben! Köszönöm, hogy szóltál. Általában belefutok az ilyen rejtett dolgokba, pedig már jó pár éve főzök. :))))

mamec
mamec Fri, 2012-09-14 22:41

A lilakáposztát az olajban megpirított cukorba forgatva, utána fűszerezve isteni ízt kap.

Lolacska
Lolacska / Lolacska Sat, 2012-06-16 06:43

Kedves bogárka! Én is ismerem ezt az ételt és ennek is a szalonnás változatát. Nagyon finom, csak ajánlani tudom! :)

Katicabogaram
Katicabogaram / Katicabogaram Sat, 2012-06-16 07:26

Kedves Lola!
Szalonnával is nagyon finom. Sőt, ettük már párolt spenóttal is. Sok változatát el lehet készíteni! Köszönöm a hozzászólásod.
Üdv:
Bogi

425
burgonya 5 db
finomliszt 5 evőkanál
vöröshagyma 2 közepes fej
kacsazsír 2 ek
tejföl 2 dl
vöröskáposzta 1 kis fej
cukor 2 ek
ecet 1 ek
fokhagyma 1 gerezd
rosé 0.5 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek