Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gánica (Dödölle)

Gánica (Dödölle)
Gánica (Dödölle)
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik kedvenc krumplis ételem! Elkészítésekor, eddig már két fakanalat törtem el.
Ezt az ételt felénk Gánicának is hívják!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit megpucoljuk, negyedeljük. Sós vízben (ne lepje el nagyon a víz) megfőzzük. Közben keverjük meg néha.
  2. A megfőtt krumplit ne szűrjük le,hanem az edényben krumplinyomóval szétpasszírozzuk. Rakhatunk bele kis sót. (Ízesebb lesz).
  3. A szétpaszírozott krumplihoz vastag fakanállal vagy turmixgép gyúró végével adagonként a lisztet beledolgozzuk. A lényeg,hogy kemény legyen. Félretesszük (addig is keményedik).
  4. A hagymát felaprítjuk, bő olajban (lepje el) megpároljuk levesszük a tűzről, kicsit várunk vele, aztán hozzákeverjük a pirospaprikát.
  5. A tepsi alját kikenjük olajjal, és kanállal beleszaggatjuk a lisztes krumplit, szétterítjük a tepsin. Utána a pirospaprikás hagymával meglocsoljuk. Mindenhova kerüljön,de ügyeljünk,hogy ne tocsogjon az olajban a krumpli.
  6. Forró sütőbe tesszük bő fél órára pirítani.
  7. Tálaláskor tejföllel ízesítjük.

  • elkészítettem: 250 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 37
össznézettség: 144 715
elküldve: 16
receptkönyvben: 973
elkészítve: 33/45
Facebookon megjelent: -

szakács

Fiona

Mióta szakács: 2009.09.22.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tócsni, hamis fasírt, burgonyafasírt, tócsi, lapcsánka, prósza, burgonyafánk, cicege, gánica, placki, bramborák, görhöny

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mehjul
mehjul Fri, 2016-11-11 16:29

Sziasztok! Én zalai vagyok, de úgy tudom dödölle van Vasban, Zalában és Somogyban is. A paprikás verzió nekem is új, majd egyszer kipróbálom. Zalában van dödölle is, gánica is. A tészta teljesen ugyanaz. Annyit tennék hozzá, hogy a "ne legyen túl sok a víz rajta" konkrétan azt jelenti, hogy épp hogy egy ujjnyira lepje el, mert különben túl sok lisztet kell hozzátenni és akkor nem lesz finom! Igen birkózni a liszttel és a krumplival épp hogy pislákoló láng fölött kell, feltétlenül vason! Puffog, köpköd, ezért nagyon magas falú fazekat javaslok hozzá, de látod majd, ha egynemű lesz, mint a csiríz, akkor kész. Jó kemény munka. Ha kanállal kiszaggatod és a zsírban, amiben a hagymát lesütötted (de már kivetted belőle) megpirítod nagy lángon és vason (fontos, mert különben csak szívja magába a zsírt!), akkor dödölléd lesz. Ha beteszed a tésztát a sütőbe szaggatás nélkül, akkor gánicád. Ez a különbség. Mindkét változat nagyon finom! :) Még egy fontos tudnivaló: az étel újkrumpliból nem készíthető!

nana43
nana43 Thu, 2015-01-08 14:25

A recepttel kapcsolatban van egy észrevételem: a liszt mennyisége - 100 dkg (=1 kg) - minden bizonnyal elírás, ugyanis az sok.
A másik: Kedves Hozzászólók! Nem sok értelmét látom azon vitatkozni, hogy hol, minek hívják. Mint sok egyéb ételnek, ennek is tájegységenként, vagy helyenként más-más lehet a neve. Én dödöllének ismerem, de ez nem számít. A végeredmény a fontos, hogy finom étel.

ilus57
ilus57 Fri, 2012-01-13 21:54

Szerintem sem kerülhet ennyibe. Szerény számításaim szerint kb. 600 ft, de még így is bőven belefér. Nagyon sokat csinálom.

miujsag
miujsag Wed, 2011-04-20 12:26

Igazi somogyi étel a Gánica :o)))
Nagyon szeretem...bár úgy az igazi ha paprikás zsírban odapirítod :o)
kis tejföl meg házi koviubi....vááááá de éhes vagyok :)
Az én nagymamám is nagyon nagyon finoman készítette de sajnos már nem él...lehet megpróbálkozom vele én is :)

manna113
manna113 Tue, 2011-03-01 22:52

Sziasztok!!
Bocs hogy közbeszolok. A receptben a 3-ik pontban nem szerepel, a "birkozäs" közben az edeny alatt egjen tüz. ez fontos..akkor fö össze, lesz jo ize, ällaga. Csak azert mertem szolni, mert nagykanizsai vagyok....vagyis voltam.
Toväbbi jo fözest-sütest!! Meg egyszer bocs a közbekotyogäsert :)
Üdvözlettel: manna113

zarandok
Vera111 / zarandok Wed, 2011-02-23 19:27

Igazság szerint a dödöllét mindenki másképpen készítni, az anyósom és én tepsiben pirítjuk le, de a nagymamám hagyományosan serpenyőben készíti el. Valóban igazi zalai étel, nálunk számtalanszor került az ebédlőasztalra, tejföllel vagy pörkölttel.. :) A férjem imádja, a hét minden napján elfogyasztaná, csak én nem szeretek annyit "birkózni" a fakanállal.. :) A gánica viszont - az én tudomásom szerint is - nem dödölle.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-07 15:02

Kedves Mindenki!
Nagykanizsán minden év szeptemberében megrendezik a "Dödölle fesztivál"-t. Látogassatok el oda, igazi zalai dödöllét ehettek! Főtt krumpli, víz, só, liszt, zsír, tejföl és pirított hagyma. Vagy tejföl helyett szarvaspörkölt... :)
Eredetileg a szegények eledele, persze pörkölt nélkül.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-01-12 22:19

Messze nem dödölle!!!!!
A dödöllét konyharuhára kiszaggatjuk kanállal és rövid szikkadás után forgatjuk bele a vöröshagymás zsírba, amibe nem teszünk pirospaprikát, majd ropogósra pirítjuk ! a Dödölle zalai étel, gyermekkorom kedvence. tepsiben a tótók sztapacskáját sütik csak.

angyalka666
angyalka666 Sun, 2010-11-21 14:45

Mi Gancának hívjuk ezt a fincsi kaját és imádom!!!! A nagyim tudja a legfinomabban elkészíteni :P :)
Mindig jól beeszek belőle, persze aztán mozdulni sem tudok! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-11-04 11:43

Anyukám csinálja úgy is, hogy időt spóroljon meg vele, hogy nem szaggatja ki kanalanként, hanem leteríti a kiolajozott tepsibe. Ha kisült felkockázza. Én így is szeretem, de a legjobb a kanalas-szaggatós, mert úgy jobban megsül.

FIONA
Fiona / FIONA Fri, 2010-10-29 14:58

KEDVES HOZZÁSZÓLÓK!

FELÉNK EZT AZ ÉTELT GÁNICÁNAK IS HÍVJÁK!
SAJNOS A SZERKESZTŐK ODAÍRTÁK A TÓCSNIT IS,AMI MÁS ÉTEL ÉS EZ MIATT VAN A FÉLREÉRTÉS.ÉN KIFEJEZETTEN A GÁNICA NEVET ADTAM EHHEZ A RECEPTHEZ.

További szép sütést,főzést kívánok!

efido
Efido / efido Sat, 2010-10-02 17:52

Szerintem is a főtt krumplis a dödölle, a nyers krumplis a tócsni/lapcsánka.

kicsicsibe
Kicsicsibe / kicsicsibe Tue, 2010-08-24 16:30

Kedves Zsebi, szerintem is..vagyis én is úgy ismerem hogy dödölle és imádom :o)
Főleg ha egy kicsit odakap mindenhol és itt-ott ropogós lesz.
Tejföllel a végén... Hmmmmmmmmmmmmmm

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-06-26 22:41

Remélem nem vagyok tévedésben,de a gánica nem lehet azonos a dödöllével/?/,mert én azon a néven ismerem.A hagymás nyakonöntéssel vigyázzatok,mert fél óra alatt csúnyán megéghet -én úgy jártam-,de legközelebb majdnem a befejezése elött tettem rá,isteni lett!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-11-11 23:11

Tudomásom szerint a tócsni (lapcsánka, berét, stb.) a nyersen leszerelt krumpli+fűszerek, stb. kisütve és ez nem keverendő össze a éeírt gánicával.

661
burgonya 6 db
finomliszt 30 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
fűszerpaprika 2 teáskanál
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 dl
tejföl 2 dl