Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gazdag spenótos tojásleves

Gazdag spenótos tojásleves
Gazdag spenótos tojásleves
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kicsit bajban voltam a recept elnevezésével. Ez a leves tulajdonképpen a maradékfelhasználás jegyében született, ugyanakkor egészséges is. Először a "förmedvényleves" ugrott be, mert zöld és nem túl jó megjelenésű. Egy válogatós óvodás biztosan nem enné meg. Ez a név viszont nem túl bizalom/étvágygerjesztő, ezért eltekintettem tőle. Amellett, hogy egészséges, még nagyon finom is, ezért döntöttem úgy, hogy megörökítem az eljárást, ami a hagyományos tojásleves továbbfejlesztett változata.

hozzávalók / 5 adag

  • 200 g spenót (egy csomag bébi spenót)
  • 25 g csíkozott, szárított fafülgomba (ez kb egy marék, beáztatva sokkal több lesz)
  • 300 g konzerv paradicsom (egy doboz, de úgy gondolom, kétszer annyit is elbírt volna)
  • 5 db tojás
  • 1 fej fokhagyma (én nagyon szeretem, használhatsz kevesebbet is)
  • 0.5 bögre zabkorpa (kb 1 dl, én ezt szoktam használni rántásokhoz és sűrítéshez)
  • 2 ek kókuszzsír (szilárd halmazállapotú volt, ezért két jól megpúpozott kanál, ha folyékony, akkor kétszer annyi kanál)
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • csípős fűszerpaprika ízlés szerint
  • 2 ek almaecet (5%)
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 l víz
  • 0.5 bögre főtt quinoa (levesbetétnek, ez maradék volt otthon)

ajánlat

Aki szeretné még fokozni az ízeket, a tányérjába még tehet egy kis ecetet, piros paprikát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szárított fafülgombacsíkokat öblítsük jól le, és áztassuk be bő langyos vízbe legalább fél órára.
  2. Egy lábasban olvasszuk fel a kókuszzsírt, és közepes lángon futtassuk meg a köménymagot, kb. 1 percig. Akkor jó, ha érezzük az illatát felszállni. Öntsük hozzá a zabkorpát és az aprított/passzírozott fokhagymát. Kevergessük, amíg világosbarna színű rántást kapunk. Ekkor húzzuk le a tűzről ,és keverjük hozzá a piros fűszerpaprikát.
  3. Öntsük fel a gomba áztató levével (ebben ízanyagok vannak, ezért kár lenne kiönteni) a gombával együtt, és forraljuk. Főzzük közepes lángon, amíg a gomba kellően megpuhul. Közben fűszerezzük csípős paprikával, almaecettel, sóval és borssal. 10-15 perc.
  4. Öntsük bele a paradicsomkonzervet, és szórjuk bele a spenótleveleket. Ez elég nagy halomnak tűnik, de össze fog esni. Amikor a leves enyhén újra forr, üssük bele a tojásokat, és főzzük még 5 percig, hogy a tojássárgája megfőjön, és a spenótlevelek megfonnyadjanak.
  5. Opcionális: a tűzről lehúzva hagyjuk még állni a levest fedő alatt egy kis ideig.
  6. Tányérba szedjünk főtt quinoát, és merjük rá a forró levest.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 402
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Peti

Mióta szakács: 2018.01.14.
8 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 5 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Maradékmentő tojásleves Tojásleves spenóttal, fafülgombával

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

239
spenót 200 g
fafülgomba 25 g
konzerv paradicsom 300 g
tojás 5 db
fokhagyma 1 fej
zabkorpa 0.5 bögre
kókuszzsír 2 ek
köménymag 1 teáskanál
fűszerpaprika 2 teáskanál
csípős fűszerpaprika 0 ízlés szerint
almaecet 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 2 l
quinoa 0.5 bögre