Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gázkeksz 5. - édes

Gázkeksz 5. - édes
Gázkeksz 5. - édes
90 perc / előkészület: 45 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Észrevettem, hogy nincs fent itt a Nosalty-n a gázkeksz édes változata, és sokan keresik a sós keksz hozzászólásánál. Ez pont jókor jött, mert már nálunk is régen volt. Gyorsan elővettem a sütőformát, a receptet, és a fényképezőt- gondoltam már mehet is fel az internetre, hogy megosszam mindenkivel, aki erre a régi ízre vágyik, ami a gyerekkorunkat idézi. Kizárólag öntöttvas sütőformát használjunk!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Reggelire, ebédre, vacsorára? Szerintem bármikor! Lekvárral megkenve, nutellával, de akár üresen is "csak úgy" önmagába. Nem lehet abbahagyani. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű zsírba elkeverjük a kétféle cukrot és a sót, majd egyesével jól elkeverjük benne a tojásokat.
  2. Ezután 1 pohár tejföllel tovább keverjük, végül apránként elkezdjük hozzákeverni a lisztet, és a fél csomag sütőport. Annyi liszt kell, hogy a tészta még lágy legyen, de a kezünkhöz ne ragadjon.
  3. Lisztes kézzel gombócokat formázunk. A gombóc mérete ízlés kérdése, kisebb -nagyobb gombócokból kisebb-nagyobb kekszek lesznek.
  4. Öntöttvas sütőformát a gázon felforrósítjuk. Az első adag sütése előtt érdemes átkenni zsírral, hogy ne ragadjon le, ezután már nem kell kenni.
  5. 4 gombócot ráteszünk a sütőforma aljára, összecsukjuk, majd megfordítjuk. Kb. fél-egy perc alatt megsül, akkor felnyitjuk a sütőformát, kivesszük a megsült kekszeket, és újabb gombócokat rakunk a helyükre.
  6. Újra összecsukjuk, fordítjuk a sütőformát, és ezt addig ismételjük még el nem fogy a tészta.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 17 879
elküldve: 3
receptkönyvben: 130
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Hevike

Mióta szakács: 2010.03.25.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: közepes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

édes gázkeksz, cukors gázkeksz

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tündér 2000
Tündér 2000 / Tündér 2000 Fri, 2013-01-18 16:35

Nagyon szuper lett a szendvics sütőben is,egyszerre 8 db fért bele.Annyi szépség hibával,mivel a sütő nem rácsos,így hosszúkásra nyúlt a kekszem.A sósnál teljesen rányomtam,az édesnél kb. 1 cm vastagságúra hagytam,de jó átsütötte seperc alatt.

hevike
Hevike / hevike Wed, 2011-04-06 19:55

Szia Éva-Anyóca! Örülö, hogy hasznát tudod venni a receptemnek, remélem ízleni fog! Nem tudom hol lehet kapni, a miénk is "nagymama korabeli". Azt ugye tudod, hogy az kétféle sütőforma van? Az egyik apró rácsos, ezzel jó sütni a sósat, a másik nagyobb rácsos, ez való az édes változathoz. Jó étvágyat hozzá!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-01-17 14:00

Kedves hevike!

Jó tudni az apró és a nagyobb rácsokról, de még mindig a kölcsönössel sütögetem, akár édes, akár sós, és igen nagyi korabeli,...megpróbálok majd beszerezni, nyitott szemmel járok, de még nem találkoztam vele,...remélem, nem sokára csak bejön.Köszi:
Szép napot !
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-04-06 11:19

Kedves Hevike!
Nagyon jó, hogy az édes változatot is feltetted, igazán kedves tőled, hasznát fogjuk venni.Én eddig kölcsön sütőformával készítettem a sósat, de nem szeretném mindig kéregetni, nem tudod, hol lehet venni ilyet??
Szuper, hogy megvan,elmentve:-)))Szép napot!
Éva-Anyóca

mojzecska
mojzecska Thu, 2013-01-17 11:51

Én most a hétvégén ettem ilyet vendégségben és ott gofri sütőben készítették.Mivel nekem nincs így ma megpróbálom a melegszendvics sütőt.

1414
cukor 25 dkg
disznózsír 25 dkg
tojás 4 db
sütőpor 0.5 csomag
1 csipet
tejföl 150 g
vaníliás cukor 1 csomag
finomliszt 50 dkg
citromhéj 1 citromból nyert