Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gellért szelet

Gellért szelet
Gellért szelet
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a süti a Gellért rolád "szeletesített" változata. Szerintem kiadósabb, ha nem tekercsben készítjük el. Tudni kell róla, hogy nagyon csokis, nem édes, viszont tömény sütemény. A krémet feltétlenül vajjal (ne margarinnal) és min. 30 %-os habtejszínnel készítsük, hiszen ezek adják a csokihoz az édeskés ízt.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A grillázshoz

ajánlat

A piskótát két részletben is megsüthetjük, akkor biztosan egyformák lesznek a lapok.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, és egy csipet sóval felverjük a fehérjét.
  2. A vizet és 2-3 részletben hozzáadva a cukrot, keményre verjük.
  3. A tojássárgákat és az olajat is hozzáadjuk, de csak éppen addig keverjük, amíg egynemű lesz. Végül kanállal óvatosan beleforgatjuk a szódabikarbónával kevert lisztet.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütjük (kb. 25 perc).
  5. A krém készítése a következő: darabokra tördeljük a csokoládét, és a tejszínnel felmelegítjük, hogy elolvadjon benne. Hagyjuk kihűlni, 2-3 órára hűtőbe tesszük.
  6. Amíg a krémalap hűl, elkészítjük a grillázst. Durvára vágjuk a diót, és a cukorral együtt kavargatva addig melegítjük, amíg karamellizálódik. Kiszedjük egy tálkára, ha kihűlt, aprítógépben ledaráljuk.
  7. A jól behűtött csokis tejszínt a puha vaj hozzáadásával gépi habverővel kihabosítjuk. Kevés rummal vagy rum aromával ízesíthetjük. A krémből félreteszünk a süti tetejének bevonására, a maradékba pedig belekeverjük az aprított grillázst és a jól lecsepegtetett meggyet.
  8. A kihűlt piskótát lapjában félbevágjuk, és megtöltjük a krémmel. A tetejét bevonjuk a félretett sima krémmel, és megszórjuk darabos grillázzsal. Jól behűtve szeleteljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24×32 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 725
elküldve: 2
receptkönyvben: 52
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csokis szelet, grillázsos csokis szelet, meggyes csokis sütemény grillázzsal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

695
tojás 6 db
1 csipet
víz 2 evőkanál
cukor 18 dkg
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 20 dkg
szódabikarbóna 1 késhegynyi
étcsokoládé 20 dkg
habtejszín 3 dl
vaj 15 dkg
meggy 10 dkg
dió 5 dkg
cukor 2 dkg