Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Genovai húsvéti pite

Genovai húsvéti pite
Genovai húsvéti pite
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiskoromban utáltam a spenótot. A tojást is. Sonkát egyáltalán nem ettem. A húsvétban csak a csokinyuszik meg az iskolai szünet érdekelt. Meg az, hogy nálunk tobzódik ilyenkor az egész család. Szegény anyukám mindnen évben kaszinótojás-gyártó  kisiparossa lépett elő, sosem állt meg nyolcvan darab alatt. Ha nemcsak a nagyszülők, és a pesti, de a vidéki rokonok is beestek, és maradt energiája, mindig kirukkolt valami különlegességgel. Többek között ezzel a pitével is. És bár semmit nem szerettem, ami benne van, nyolc évesen is nagyon tetszett. De mivel ma már nem harminc éves, százkezű anyuka, a hegynyi kaszinótojást is együtt gyártjuk, az extrákat pedig általában mi szolgáltatjuk a húgommal. Mivel felnőttem, a finnyám elmúlt, a spenótot egyenesen imádom, idén erre a pitére gondoltam. De hogy mégse a Nyúlünnepen debütáljon, előre kipróbáltam. :)
Mondom a tapasztalatokat:
Szurkáljunk villával. Óvatosan, mert ha kevés a lyuk, púpos lesz, ha sok,  kifolyik a tojásfehérje.
Ne nyújtsuk túl vékonyra a  a tésztát, mert kiszakad a töltelék. Túl vastagra sem, mert folytós lesz.
A töltelékben ne maradjon nedvesség, mert hűlés közben áztatja a tésztát.
És végül: akárhogy igyekszünk, úgysem lesz olyan szép, mint az anyué. Deílegalább finom lett :)
Az eredeti recept Lajos Mari 99 ünnepi étel című könyvében található.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a forma kikenéséhez

ajánlat

Ha valaki nem akar a tésztával bíbelődni, használhat leveles tésztát is. Hűúsvétkor sonka, tojás mellé, vagy csak magába előételnek is kiváló. Az eredeti receptben nem szerepel a medvehagyma, azt csak megláttam a konyhapulton...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, sózzuk, hozzáöntjük az olajat.
  2. Langyos vízzel rugalmas tésztát gyúrunk belőle. (Lassan adagoljuk a vizet, ha túl sok lenne, szórjunk még hozzá egy kis lisztet.)
  3. Ha kész, lefóliázzuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: A vöröshagymát apróra vágjuk, és a vajon üvegesre pároljuk.
  5. A kiengedett, kinyomkodott spenótot hozzátesszük, sósszuk, borsozzuk, megszórjuk a szódabikabónával, és erős tűzön keverjük pár percig. Megszórjuk szerecsendióval. Hozzászórjuk a reszelt parmezánt.
  6. Utána hozzátesszük az apróra vágott medvehagymát és petrezselymet, kettőt kavarunk rajta, majd elzárjuk alatta a lángot.
  7. Hozzáütünk két tojást, és a túrót is mellétesszük, jól elkeverjük, és langyosra hűtjük. Ha szükséges, még fűszerezzük.
  8. Amíg hűl a tésztát 1/3-2/3-ad arányban kettévágjuk. A nagyobbi részt kinyújtjuk, és vajazott-lisztezett tortaformába igazítjuk, úgy, hogy a bűven túllógjin a szélén.
  9. Belesimítjuk a masszát, és kanál hátával lyukakat nyomunk a spenótba, összesen hatot. Minden lyukba ütünk egy tojást (Célszerű pohrba ütni, és utána óvatosan a lyukba önteni, mert ha egy rossz, az egész kuka, és akkor nagyon dühösek leszünk.)
  10. Ha minden tojás a helyén van, a kisebb tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele a pitét. A lelógó széleket szépen visszahajtjuk, hogy széles pereme legyen.
  11. Villával egy-két helyen megszúrkáljuk, egy tojássárgával lekenjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  12. Ha kész, megvárjuk, míg langyosra hűl, csak aztán szeleteljük!. Hidegen is nagyon finom.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 006
elküldve: 3
receptkönyvben: 138
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tavasz
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

spenótos-túros húsvéti pite, genovai spenótos-túrós pite

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

huncutpzs
huncutpzs Mon, 2012-03-26 16:01

Sziasztok! Meg lehet csinálni előző nap vagy érdemes inkább aznap reggel?!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-03-26 16:08

Kedves Huncutpzs,
Nyugodtan megcsinálhatod előző nap, semmi baja nem lesz.:)
Szép napot!
Nóra

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-04-21 08:48

Kedves Dacota!
Kivárom a spenótot:-))))
A fiam miatt is:-))) Csak kell neki ilyet is enni, a lányom, az magába megmosva is eszi, nyersen lelegeli, snidlinget is,stb.,...:-))) De a fiamnak is kell a szervezetébe, és csak így tudok ilyen finomságot becsempészni neki:-))))))
Köszönjük szépen, és nagyon viszont a jó időt, a kellemes hangulatot:-))))
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-04-20 17:14

Kedves Dacota!

Nagyon guszta ez a recept:-)))
Nagyon tetszik, igaz, még idén csak sóskát főztem,sajátból, a spenótom, talán hétvégére lesz jó, de ,hogy elkészítem, pedig itt sincsenek annyira oda érte, csak amióta főtt tésztával kombinálom, azóta lehet megenni a spenótot,- köszi a receptet :-)))))
Szép napot! Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok neked és egész családodnak!
Éva-Anyóca

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2011-04-21 00:02

Kedves Éva!
Köszönöm, örülök, hogy tetszik. Ha a spenótra még várni kell, szerintem nyugodtan kipróbálhatod sóskával is. Bár én is egy süti miatt szoktam rá a spenótra.:)
Nektek is nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!
Üdvözlettel:
Nóra

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2011-04-20 13:31

Erről a képről azt gondoltam hogy a Nóráé lehet....éééééés igen!Hogy vagy drága Nóra!Száz éve nem írtunk.Valamiért a receptjeidet sem láttam mostanában.Mindjárt meg is nézem a reg lapodon hogy én maradtam-e le vagy tényleg nem voltál itt.puszillak!
Bogi
Ui:Gyönyörű ez a pite!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2011-04-20 16:00

Drága Bogikám!
Köszönöm szépen!
Háát, igen, kicsit le vagyok maradva. Szakdogákat írtam, most készülök államvizsgára, dolgozom (van anyu, aki táplál :D) ezért sajnos kevesebb időm van főzicskézni, mint tavaly ilyenkor. De azért ha valami újdonságot készítek, igyekszem megosztani. Meg annyi sok ügyes új szakácsunk van...emellett legyen az ember kreatív! :D
És ti hogy vagytok? Én is szoktalak nézni, látom, te azért alkotsz nekünk szépeket, de az Úr mintha eltűnt volna.
Sok sok puszi nektek!
Nóra

856
napraforgó olaj 0.5 dl
finomliszt 30 dkg
1 kávéskanál
víz 1 dl
spenót 90 dkg
szódabikarbóna 1 kk
tehéntúró 30 dkg
medvehagyma 1 csokor
petrezselyem 1 csokor
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 2 gerezd
parmezán sajt 8 dkg
vaj 2 dkg
bors 1 kk
1 tk
szerecsendió 1 teáskanál
tojás 8 db
tojássárgája 1 db
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál