Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyealagút

Gesztenyealagút
Gesztenyealagút
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem igazán szeretem a hagyományos piskótás-krémes édességeket, de ez a nagyon találón gesztenyealagútnak nevezett őszi finomság valamiért megfogott, ahogy az októberi NL konyhát nézegettem. Sajnos a recept leírása nem volt túl részletes és pontos, de egyszer csak azon vettem észre magam, hogy az őzgerincformámat és a tepsijeimet méregetem... innen persze menthetetlen volt a dolog, a hozzávalók beszérzése után már készült is ez a fincsi gyümölcsös alagút!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  2. Sütőpapír segítségével lemérjük, hogy milyen méretű piskótát süssünk: őzgerincformába terítjük, plusz visszahajtjuk a tetejére. Ekkora tepsit keresünk, az aljába sütőpapírt terítünk, pár csepp olajjal bekenjük. (Amit én használtam őzgerincformát, az 12 x 31 cm-es, így kb. 29 x 31 cm-es tésztát kellett sütnöm.)
  3. A piskótához géppel felverjük a tojásfehérjéket, majd egymás után lassú fokozaton belekeverjük a cukrot, a tojások sárgáját és végül a sütőporos-kakaós lisztet.
  4. 180 fokon, kb. 10 percig sütjük légkeveréssel.
  5. Mikor kész a piskótánk, még melegen leválasztjuk a sütőpapírról, tiszta és száraz konyharuhára fektetjük és vele együtt lazán feltekerjük. (Hosszabb oldalánál, hogy majd passzoljon a formába)
  6. Folpackot terítünk az őzgerincformába.
  7. Mikor picit kihűlt, óvatosan letekerjük a konyharuháról és az előkészített őzgerincformába fektetjük. (Vigyázzunk, hogy a kilógó része le ne törjön!)
  8. A töltelékhez a hideg Hulalát kemény habbá verjük, apránként a rumos gesztenyébe keverjük és a tésztával kibélelt őzgerincformába öntjük. Egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd a piskóta kilógó részével lezárjuk a tetejét.
  9. Jól rányomkodjuk, majd egy sütőpapírral borított tálcára fordítjuk fejjel lefelé és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  10. A mázhoz a forró Hulalába öntjük az apróra tördelt csokoládét és az olvadt vajat.
  11. Óvatosan kiborítjuk az őzgerincformából a süteményt és lehúzzuk róla a folpackot.
  12. Mikor a csoki teljesen felolvadt, az őzgerinc tetejére kenjük.
  13. Tálalás előtt tetszés szerint díszítjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 50 254
elküldve: 5
receptkönyvben: 758
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gesztenyével töltött kakaós piskóta, gesztenyés piskótatekercs

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2019-04-19 17:52

Nagyon finom lett. Tejszínnel csináltam és a krém felénél teleraktam meggyel, a tetejét is meggyel díszítettem. Köszönöm ezt a pontos, jó receptet. Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-04-18 00:01

Most végeztem:D Holnap lesz egy kis ünnepség megcsináltam ezt a sütit meg egy gesztenye tortát:D Hmmm... nyalakodtam rendesen az edényekből és ISTENI!!! Remélem holnap mindenki el lesz ájulva!! És nem győzök hálálkodni, hogy ennyi jó receptet feltesztek ide! Ezentúl innen válogatok az biztos!! Hát így éjfél táján.. kicsit fáradt vagyok de megérte!!

mignon
Mignon / mignon Fri, 2010-04-16 08:43

Kedves Eszter!
Köszi helyettem a gyors, korrekt segítséget. (nem voltam tegnap gép előtt)
Remélem ízleni fog Ivike a süti! :)
Üdv nektek:
mignon

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-04-15 14:33

Jaaaj köszi szépen!!! Kedves vagy! Imádjuk a gesztenyés sütiket!! Nem régiben fedeztem fel ezt az oldalt! Már a legkedvencebbek közé tartozik! Most hétvégén meg is csinálom! Még egyszer köszi!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-04-15 14:18

Szia! Nagyon tetszik ez a süti!! Imádok sütni, csak egy kérdésem lenne!! Nem értem, hogy ha őzgerinc formába sütöd a piskótát hogy-hogy a közepe űres amibe a krém van?? Valahogy itt ülök fél órája és leblokkoltam! Segítségedet előre is köszi:D

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-04-15 14:27

Szia Ivike!
Megfejtettem: nem özgerincben süti. Azt csak ahhoz használja, hogy lemérje, mekkora tésztát kell sütnie, ami elég lesz ahhoz, hogy meglegyen az alagút teteje és a talpa is. Ehhez használja a sütöpapírt úgy, hogy megfogja az özgerincet, belefekteti a papírt és még annyit ráhagy, hogy az özgerinc tetejét is befedje. Itt elvágod. Ezután kiveszi az özgerincböl, és akkora tepsit keres, amekkora a levágott papírdarab. Ekkora tésztát kell sütni. Amikor ez kész, ebböl vágja le a talphoz és az alagúthoz valót, és pont illeszkedni fog az özgerincbe.
Eszter

mignon
Mignon / mignon Fri, 2009-11-20 23:01

Növényi alapú cukrászati krém, amit tejszín helyett használok a sütikbe. Szerintem érdemes kipróbálni, mert nagyon finom! Nem szükséges cukor hozzá, mert eleve finom édes és habfixáló sem, mert tökéletes kemény hab verhető belőle. Tescoban, Coraban lehet kapni, itt egy kép róla, hogy könnyebben felismerd a boltban a polcon:
http://forum.sanomabp.hu/forumkep/9/82811/420/12571056/1.jpg
Üdv:
mignon

mignon
Mignon / mignon Thu, 2009-10-29 14:31

Kedves Zita!
Nagyon örülök neki és köszi a visszajelzést!
Üdv:
mignon

407
tojás 4 db
cukor 8 dkg
finomliszt 7 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 ek
sütőpor 0.5 csomag
gesztenyemassza 25 dkg
növényi habtejszín 4 dl
rum 2 ek
étcsokoládé 10 dkg
növényi habtejszín 1 dl
vaj 1.5 dkg
rum 3 ml