Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyés croissant

Gesztenyés croissant
Gesztenyés croissant
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A croissant tésztája vajas, többször hajtogatott kelt tészta. Egész jól viselkedett, mert még egy éjszakát is pihent a hűtőben, két hajtogatást követően. Egy újabb hajtogatásra, formázásra és sütésre másnap délelőtt került sor. Töltelékként sima gesztenyemasszát használtam.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, tömböt formálunk belőle és hűtőbe tesszük.
  2. Az 50 dkg lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a sót, egy tojást és a sütőport.
  3. A vizet és a tejet összekeverjük, kicsit meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk a cukrot a citromlét és a liszthez öntjük. Könnyű tésztává gyúrjuk.
  4. Lóhere alakúra nyújtjuk és a közepére helyezzük a vajas tömböt, a tészta széleit ráhajtjuk, letakarva fél órára hűtőbe tesszük.
  5. Ezt követően hajtogatjuk úgy, hogy a tésztát nagy téglalappá nyújtjuk, a széleit középre hajtjuk, majd félbe. Az így kapott hosszúkás tésztatömböt ismét hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük.
  6. Majd újabb hajtogatás és ismét egy órás hűtős pihenés következik. (Nálam egy éjszakát pihent.)
  7. Ezt követően lisztezett felületen nagy téglalappá nyújtjuk (kb. 20 cm X 60 cm), és éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk, kb. 12 db-ra.
  8. A gesztenyemasszát 12 db rudacskává formázzuk. A háromszögek csúccsal szembeni oldalára helyezzük a gesztenyerudakat és feltekerjük a tésztát.
  9. Két sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy ne érjenek egymáshoz. Újabb 30-40 percig kelesztjük langyos helyen.
  10. Ezt követően megkenjük a másik felvert tojással és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 896
elküldve: 2
receptkönyvben: 263
elkészítve: 0/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: hamburger-buci, burek, pita, zsemle, buci, kifli, perec, édes leveles, bagel, briós

egyéb elnevezések

gesztenyés rongyoskifli, gesztenyével töltött vajas croissant

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

827
vaj 20 dkg
finomliszt 60 dkg
1 kávéskanál
sütőpor 0.5 csomag
élesztő 2 dkg
cukor 5 dkg
tojás 1 db
víz 1.5 dl
tej 1.5 dl
citromlé 1 ek
gesztenyemassza 50 dkg
tojás 1 db