Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyés csirkemell hegybíró módra

Gesztenyés csirkemell hegybíró módra
Gesztenyés csirkemell hegybíró módra
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt van az ősz újra, és örülhetünk sokféle ajándékának. Ez, no meg a gesztenyés receptverseny ihletett most meg. A birsalma fanyar íze pikáns összhangban van az édes szőlővel és a mézzel. A gesztenye pedig a köret testességét adja. Régen Baranyában és Somogyban a szegény emberek étke volt, és lisztet is őröltek belőle. Nem állítom, hogy egy somogyi hegybíró (ha tud főzni) így készítené el a csirkemellet, de minden alapanyagja megvan hozzá. Nálunk itt a Duna-Tisza közén gesztenyét csak fagyasztva lehet találni ilyenkor. A mi hegybírónk valószínűleg dióval készítené el, mert az van a szőlőhegyen. Érdekes, hogy nálunk hegyet csak a ceruzán vagy a szegen lehet találni, de a szőlős területnek itt is szőlőhegy a neve. A szőlősgazdák közötti rendrakás és a szüret idejének meghatározása mindenhol a hegybíró feladata. Dicsérje hát a munkájukat ez a finom étel.

P.S.:  (ez bizony latin, a jelentése: utóirat)

A recept beküldése óta már többször elkészítettem a barátok, és a családom nagy örömére. Volt amikor gluténmentes lisztet használtam. Mindannyiszor egy morzsa sem maradt meg belőle. A szavazataitoknak köszönhetően eljutottunk Kadarkútra. Kis csapatom (feleségem, az unokaöccse és az ő felesége) lelkes közreműködésével elkészítettük  ismét. Az ételünket a szakértő zsűri a legnagyobb örömünkre az első helyezéssel jutalmazta.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a könnyű, gyümölcsös ételeket. Szerénytelenség nélkül állítom, hogy nagyon finom és laktató étel. Kadarkúton gluténmentes lisztet használtunk a panírozáshoz, így lisztérzékenyek is elkészíthetik. Mellé száraz fehérbort ajánlok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkemell filét szeletekre vágjuk, és a szeleteket bedörzsöljük a fűszerkeverékkel.
  2. Vizet forralunk. Amikor már lobogva forr, leforrázzuk a mélyhűtött gesztenye szemeket, és öt percig főzzük.
  3. A szőlőt leszemezzük, és félretesszük.
  4. A birset meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, és mokkacukor nagyságúra felkockázzuk. Egy tál vízbe belefacsarjuk a citrom levét, és belerakjuk a kockázott birset, így nem fog megbarnulni.
  5. A befűszerezett csirkemellszeleteket lisztbe forgatjuk, forró vajban kisütjük, és melegen tartjuk. Erre kiválóan alkalmas a gesztenye főzővize. A fazékra. amelyben a gesztenyét kifőztük egy jól illeszkedő tálat helyezünk és erre szedjük ki a kisült húsokat. A forró víz párája alulról  melegíti  és így nem fog kihűlni.
  6. Közben másik serpenyőbe beleöntünk három deciliter  a bort, beletesszük a kockázott birset és a gesztenyét.
  7. Lefedve addig pároljuk, ameddig félig megpuhul a birs. Beletesszük a szőlőszemeket és a mézet, és készre pároljuk.
  8. A hús sütéséből visszamaradt forró vajba beleöntünk óvatosan egy deciliter bort és újra felforraljuk. Az elkészült gyümölcsragu levével felöntjük és addig forraljuk, ameddig  be nem sűrűsödik.
  9. A melegen tartott csirkemell mellé tálaljuk a gyümölcsragut és a mártást.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 253
elküldve: 0
receptkönyvben: 44
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
receptverseny: Liza, a rókatündér receptverseny
szezon: ősz
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
főzőverseny: gesztenyés ételek főzőverseny
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Gesztenyés csirkemell gyümölcsraguval, gesztenyés csirkemell vajban párolt gesztenyés birssel és szőlővel, gyümölcsösragus gesztenyés csirke

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2018-12-21 08:44

Kedves Szerkesztőség!
Nagyon örülök neki. Köszönöm szépen.
Mindenkinek Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok!
Zoli

Schelek
Schelek / Schelek Sat, 2013-10-12 22:11

Szeretnék ezúton is gratulálni ehhez a nyertes fogáshoz, élőben is igazán jól nézett ki! :)
(sajnos annyi gesztenyés édességet vettem-ettem, hogy nem kóstoltam meg a "konkurenciák" főztjeit :P ) Remélem, más versenyeken is találkozunk még! :)
Üdv: Schelek

pataygyz
Zoli / pataygyz Sun, 2013-10-13 20:50

Kedves Schelek!
Köszönöm szépen a gratulációt és mindenképpen el kell készítened, mert tényleg nagyon finom. Rajtam nem fog múlni a találkozás, mert nagyon szeretek főzni és jó és kreatív csapatom van. ( Feleségem, unokaöccse és az ő felesége) Annak ellenére, hogy senki sem szakmabeli, mindenki nagyon szeret főzni, illetve a hölgyek sütni is, szívesen dolgozunk össze a ilyen megmérettetéseken. Nekünk, a helyezéstől függetlenül nagyon jó buli volt, ahogy a vanyarci Haluska Fesztivál is, pedig ott szakadó esőben főztünk.
Sok jó receptet kívánok:
Zoli

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2013-09-25 19:16

Kedves Control!
Köszönöm az bizalmadat, tényleg nagyon finomra sikerült.
Zoli

898
csirkemell filé 100 dkg
gesztenye 50 dkg
szőlő 60 dkg
birs 60 dkg
akácméz 2 ek
vaj 25 dkg
finomliszt 10 dkg
2 kávéskanál
fehérbor 4 dl
magyaros fűszerkeverék 4 kávéskanál
citrom 1 db