Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyés-étcsokis kelt tészta

Gesztenyés-étcsokis kelt tészta
Gesztenyés-étcsokis kelt tészta
40 perc / előkészület: 25 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mostanában megszerette a család a kelt tésztás ételeket, legyen sós vagy édes töltésű.
Kifejezetten gyorsan megy már a sütése, és nagyon finom és laktató, étel. Nem akartam a gesztenyét most pudingos szituba keverni, és más csodákat elművelni, valami laktatós buliba kérték az elkészítését, és ez most favorit, tehát könnyű volt a döntés. A finom kakaóbabdarabos étcsoki, na az kifejezetten dobott a tölteléken!:-)
Elég hideg van még, úgyhogy jól jön ez az igen csak jól lakató étel. Most édes töltéssel.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Természetesen egy finom, de nem túl erőteljes leves is megelőzheti, és akkor már másodikfélének számít.
Szeletelhetjük melegen, de akkor kicsit nehezebb, és vigyázni kell, hogy ne egyen sokat az ember.
Hidegen csodás a szeletelése, és teljesen kiadja a gesztenye-rumaroma és a finom kakaóbab-töretes étcsoki ízét is!:-)
Mindegyik elfogyott.
Anyum névnapja volt, az egyik rúd oda került a vendégeknek, sikeres volt, ott is. :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy bögrében meglangyosítjuk a tejet, beletesszük a porcukrot és a friss élesztőt. Elkeverjük, felfuttatjuk.
  2. Egy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot és a tojásokat. Jól elkeverjük őket.
  3. A felfuttatott élesztővel elkezdjük összekeverni, és szükség szerint, ahogy érezzük, még langyos tejet vagy lisztet teszünk bele.
  4. Jó hólyagosra kidolgozzuk, liszttel megszórva, letakarva, langyos helyen kb. 40 percig pihentetjük, kelesztjük.
  5. A sütőt bekapcsoljuk, előmelegítjük.
  6. Egy tálba a kiengedett gesztenyéket villával jól áttörjük, beletesszük a sót, a cukrot, a rumaromát, a teavajat, a tejet, és jól elkeverjük.
  7. Deszkán késsel feldaraboljuk a csokikat, és ezt is a gesztenyés masszába keverjük.
  8. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átdolgozzuk, négy cipóba vesszük, és mind a négy cipót még hagyjuk kb. 10-15 percet pihenni.
  9. A tepsiket kicsit kiolajozzuk, sütőpapírt teszünk beléjük.
  10. A cipókat egyenként a lisztezett deszkán, téglalap alakúra nyújtjuk, és a hosszabb részénél a krém egynegyedét, hosszában  elhelyezzük. Feltekerjük, és a tepsibe tesszük. Még egyet helyezhetünk a tepsibe, és a tetejüket a felvert tojással lekenjük. Itt is pihentetjük tíz percet.
  11. A másik tepsibe is beletesszük a két feltekert tekercset, és lekenjük.
  12. Az előmelegített sütőbe ekkor már betehetjük az első tepsit. Ha szép aranybarna, és illata is van, kész. Kivesszük, és betesszük a másik tepsit. Azt is megsütjük aranybarnára.
  13. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, tálaljuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x8 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 101
elküldve: 0
receptkönyvben: 138
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

étcsokis-gesztenyekrémes kelt tészta, kelt tészta édes töltelékkel

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-12-14 13:06

Kedves vcsuka!

Nagyon szépen köszönöm, remélem, sikerül elkészíteni és ízleni is fog.:-O

Kellemes, nyugodt készülődést kívánok az ünnepekre.:-O

Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-11-16 08:42

Kedves Döme-Ádám!

Nagyon köszönöm, hogy ezt a receptet választottad:-))
Annak külön örülök, hogy sikerült elkészíteni, és a családodnak és Neked is ízlett:-))
Milyen jó ötlet, igazad van,- a meggyel kapcsolatban :-))
Első nekifutásra, igen, úgy tűnik, hogy sok, de mikor elkészül, és az éhes család nekiül,- ahogy láttad Nálatok is,- elfogy ám:-))
Főleg, ha apa vagy anya készíti, nem bolti:-))
Sok sikeres főzést és sütést kívánok, és szép hetet. :-))
Éva-Anyóca

Döme-Ádám
Döme-Ádám Tue, 2011-11-15 23:25

Kedves Éva-Anyóca!
Eleinte úgy terveztem, hogy csak fél adagban sütöm meg a 4 fős családomnak, de milyen jól tettem, hogy mégis maradtam az eredeti mennyiségeknél! Bár egy kissé szétrepedtek a rudak, de az íze mindenért kárpótol!!! Még a gesztenyét nem szerető/evő kislányom is egymás után "tolta le" a szeleteket, s hasonlóképp jártam én is, mint Te: a 4 rúdból alig maradt másfél, amit holnap reggelire elmenthettem. Köszönöm ezt a csodás receptet, ha legközelebb sütöm, akkor biztos még egy kis magozott meggy-gyel tovább turbózom ezt az amúgy is isteni tölteléket!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-11-10 22:02

Kedves Samiya!

Nagyon finom , jó próbálkozást, remélem, sikerül és ízleni fog a kelt tésztában is:-))
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Samiya
Samiya / Samiya Thu, 2011-11-10 20:16

Szia Éva-Anyóca! Nagyon guszta ez a süti! Mostanában barátkozom a gesztenyével, úgyhogy ezt biztosan ki fogom próbálni! :) Köszi a receptért! :) Samiya

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-02-03 22:22

Kedves candyqueen! Hát igen, 8 kis rúd lesz belőle.:-))
Aztán, hirtelen már csak kettő és fél marad, amit vészes gyorsasággal elmentek másnap reggelre.Fincsi kakaó mellé.:-)
Ez tök jó vasárnapi reggeli volt a kakaóval.
Én nem tudom, annyira nehéz méricskélni, sokszor a felhasznált terméken rajta van, hogy mennyi, és mivel tudom, hogy hány zacskóval, dobozzal kilóval használok, akkor megy a mennyiség.Sütiknél, a nagyijaim, és az apai nagyanyám részéről az unokatesója, aki csoda volt sütik terén, soha semmit nem mért, és mégis mindig feljött a kelt süti,kalács, soha semmi nem folyt ki, nem repedt szét,Mindenből annyi volt benne, só, cukor, vanília, citromhéj,bármi,....aminek benne kell lennie.Tényleg a kezében volt, és érezte, hogy ez most jó állagú, nem kell bele se tej, se liszt, se zsiradék, stb.,......

Gondolom, ha megoldották méricskélés nélkül, akkor ma sem okoz annyira nagy gondot,...valahogy túléljük.:-)))
A sütőm, se a sütő része, se a főzős gázos része semmit nem mutat.Nincs egy deka szám se rajta :-)))
Én ott is saccolva, azaz inkább a gyakorlat alapján állítom be, mert tudom, melyik gombot milyen ételnél hova kell tekerni, hogy főjjön,gyöngyözve és lassan főjjön, kicsit süssön, nagyon süssön,ez van...:-)))
Csak nehezen tudják elfogadni azok, akik a méréshez vannak hozzászokva :-)

Nincs gond, próbálok majd nekik is kedvezni, majd előtte lemérem, amit én érzésre tudom, bele kell raknom.:-)))

Szép estét!Éva-Anyóca

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Thu, 2011-02-03 12:28

Egyszerűen csorog a nyálam!

Gondolom elég sok lesz ebből a mennyiségből, igaz?

Az érzéssel sütés-főzés pedig teljes mértékben igaz. Nekem pl mérlegem sincs, mindig minden kanállal mérek, aztán vagy van 2 dkg az a kanál liszt, vagy nincs :)
Anno a nagymamám mondta mindig, mikor kérdeztem h ebből vagy abból mennyi kell: Hát, lehet érezni, h mennyit kíván. Itt én meg mindig azt kívántam, h bár nagymama használná azt a nyomorult mérleget :D
Aztán rájöttem, és szinte semmit se mérek (ugye nincs is mivel). Se főzésnél, se sütésnél.
A sütőmön is a hőfokszabályzó dísznek van, mindenhogy süt, csak a kiírt hőfokon nem. Így már azt is érzésre csinálom :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-02-02 22:21

Kedves ancika25!

Remélem, hogy ha elkészítetted, akkor megírod, hogy milyen lett.:-))) Csoda finom volt melegen és hidegen egyaránt, bár tény: jobb a szeletelése hidegen.A krém rajzolata is szebben látszik.Viszont az illata melegen csábító,.hmmm......de nagyon.:-)))))
Az meg kifejezetten jót tett neki, hogy nagyon jó minőségű csokit kell használni, és kakaóbab töretes, azaz kakakóbab darabos csoki volt benne, amire fantasztikus volt ráharapni, mert annyira jellegzetes kakaó íze van, és az nem édes.:-))) Jó próbálkozást.:-))Szép estét! Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-02-02 22:17

Kedves Gabi! Hát igen,...nem a szomszédban lakunk,sajna.:-((
Most kezdek egyre jobban belejönni a kelt tésztás ételek elkészítésében, hol édesebb töltéssel, hol sóssal készítem és élvezem!!!:-)))))
Én már nem foglalkozom olyan gázosan az alakommal, már mindegy.:-)))
Boldogságot irányoztam fő célnak, majd az egészséget és kész! A többi ha van, jó:-))))
Nem létezik, ha nekem sikerült, Jamie Oliver után a tévéből elkészíteni, neked is menni fog, bátran vágj bele!:-)))
Hát igen, Nyamóka, lekörözhetetlen, csodákat tud alkotni:-)))
Azért próbáld meg,biztos sikerül.:-)))
Szép estét! Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-02-02 22:03

Kedves Eszter! Köszönöm szépen, aranyos vagy! Igen, finom is volt, és laktató és illatos, és csábító, és olyan gyorsan elfogyott,hm......:-)) Szép estét! Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-02-02 22:02

Kedves alp 65! Azért, mert én sem tudok tökéletes tésztát sütni, és a tapasztalat alapján rakom bele. Régen sem úgy sütöttek a nagyanyáink, patika mérleggel, és csak néhány sütinél használom, ma már.Nagyon féltem a kelt tésztás recepttől.Nem is csináltam addig, amíg a TV Paprikán nem láttam Jamie Olivert, és ő azt mondta, hogy ne görcsöljünk az állandó méregetésen, érzéssel is kell főzni,sütni.....és ez a kelt tészta recept az övé.Igen igazad van, hogy van kinek kicsi, van kinek nagyobb a marka.Akkor kb. tegyél bele 2 csapott teáskanállal, kóstold meg,ha már összegyúrtad, és ha szükséges még só, tegyél bele,,...ez őszintén kísérletezés műve.Aztán már tudni fogod, mikor miből és mennyit. Remélem, tudtam segíteni.:-) Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-02 22:30

Van egy egyszerű ötletem! Ha legközelebb csinálod mielőtt beleteszed a tésztába a sót, meg a cukrot a markodból először a mérlegre tedd és akkor rögtön tudsz majd normális mennyiséget megadni:))Aztán kijavíthatod azokat a markokat:))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-02 21:36

Nem érem miért , fél marék meg , egy marékban adod meg a mennyiséget. Nekem nagy markom van másnak kicsi. Cukornál még csak hagyján, de sónál nem mindegy!!!!

ancika25
ancika25 Wed, 2011-02-02 20:29

Hmmmmmm............ Én ezt már most imádom :) Nagyon guszta. Hamarosan megsütöm Én is. Köszönjük ezt a szuper receptet mindenki nevében. Puszi:Ancika

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2011-02-02 20:00

Éva-Anyóca, én mindjárt sírok...bárcsak itt laknál a szomszédban! Mindig is imádtam a kelt tésztás édességeket és péksütiket. Még nem mertem ilyen fajta tésztát sütni, pedig jó lenne kipróbálni, de azt hiszem, akkor végképp oda lenne az alakom, ami már így is kezd itt-ott puklisodni (Nutella és hasonló gazságoknak köszönhetően). Majd Nyamókát megkérem, h. süssön nekem "kőtt" tésztát, mert ő olyan kis ügyi. :-))) Bírom, h. mindig kitalálsz valami finomat! Puszi: Gabi

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-02-02 19:13

Egyszerűen ötletes, és nagyon szép!
Gyanítom, finom is... :-))))
Nagyon tetszik!
Puszi!
Eszter

1002
finomliszt 1 kg
porcukor 1 teáskanál
tej 2 dl
friss élesztő 50 g
1 ek
cukor 1 ek
tojás 3 db
gesztenyemassza 75 dkg
rumaroma 5 ml
1 csipet
vaj 10 dkg
tej 3 dl
cukor 2 ek
étcsokoládé 270 g
tojás 2 db
napraforgó olaj 1 teáskanál