Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyés koszorú

Gesztenyés koszorú
Gesztenyés koszorú
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet az Ízőrzők műsorából lestem el: Velemről származik. A velemiek a gesztenyés kalácsot karácsonyra mindig elkészítették.  Még ilyen kalácsot nem ettünk, ezért választottam, de nem csalódtunk, mert nagyon finom.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Meleg tejjel reggelire vagy vacsorára egyaránt nagyon finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Másfél dl langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, kicsit állni hagyjuk, hogy megkeljen.
  2. A lisztbe citromhéjat reszelünk, és a joghurtot vagy aludttejet kanalazunk. (Nekem nem volt aludttejem, így joghurtot használtam.)
  3. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, és a maradék langyos tejjel alaposan kidagasztjuk a tésztát.
  4. Beledolgozzuk a sót és az olvasztott vajat is. Ha nem válik el az edény falától alapos dagasztás után sem, akkor kis adagokban még lisztet teszünk hozzá addig, míg már elválik.
  5. Egy nagyobb tálba lisztet szórunk, ebbe a kalácsot fél óráig kelesztjük meleg helyen.
  6. Közben a gesztenyemasszát a rummal, cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük.
  7. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a megkelt tésztát. Óvatosan kézzel húzzuk, esetleg gyengéden megsodorhatjuk, így lesz finom a kalács.
  8. Az ízesített gesztenyemasszát krumplinyomóval töltjük a tésztába.
  9. Feltekerjük, koszorú alakot formázunk belőle, és egy vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük.
  10. Oldalait is megkenjük vajjal, tetejét pedig a felvert tojással.
  11. Kicsit pihentetjük, majd lassú tűzön 40 percig sütjük 170 fokon, hogy a közepe is átsüljön.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 673
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Sweetly

Mióta szakács: 2012.03.15.
97 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gesztenyés kalács, gesztenyével töltött kelt tészta, kelt koszorú gesztenyével töltve

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

812
finomliszt 60 dkg
cukor 2 ek
1 ek
élesztő 3 dkg
tej 3 dl
citromhéj 1 kk
joghurt 4 ek
tojássárgája 1 db
tojás 2 db
vaj 10 dkg
gesztenyemassza 50 dkg
rum 1 ek
vaníliás cukor 2 csomag
porcukor 10 dkg
tojás 1 db